Tarık Ümit'in Belçika pasaportu

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Hürriyet'te yayımlanan küçük haber, Susurluk Çetesi'nin uluslararası ilişki ağını yansıtması açısından çok önemli.

Habere göre, Tarık Ümit tarafından yurda giriş-çıkışlarda kullanılan Belçika pasaportu çalıntı çıktı. Belçika Interpolü Türkiye İçişleri Bakanlığı'na 15 Temmuz 1997 tarihinde yolladığı yanıtta Tarık Ümit'in 523881 seri no'lu Belçika pasaportu hakkında bilgi verdi.

Yanıt yazısında söz konusu pasaportun 11 Ekim 1994 tarihinde boş olarak Belçika Anzegem Belediyesi'nden çalındığı vurgulandı.

Ayrıca Tarık Ümit'in Belçika kayıtlarında uyuşturucu kaçakçılığı zanlısı gözüktüğü de Türkiye'ye iletildi.

***

Lütfen tarihlere mim koyun... Belçika pasaportunun Anzegem Belediyesi'nden çalındığı tarih 11 Ekim 1994.

Şimdi 10 ay önceye gidelim ve Belçika'dan Ataköy'e uçalım. 13 Ocak 1994 tarihinde Yaşar Öz'ün Ataköy 7-8'inci kısımdaki evine yapılan polis baskınında iki adet yeşil pasaport bulundu.

28 Aralık 1993 tarih ve TR-A-228576 seri no'lu ‘‘hususi pasaport’’ Yaşar Öz, 20 Aralık 1993 tarih ve TR-A-220307 seri no'lu diğer yeşil pasaport Tarık Ümit adına düzenlenmişti.

Pasaport ve seri numarası silik silahlar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildi ve bir daha izlerine rastlanmadı.

***

Ataköy baskınından birkaç ay sonra, 21 Nisan 1994 tarihinde Londra'nın Regenst Park semtinde Nurettin Güven ile Hamit Gökenç İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.

Aramada hepsi Nurettin Güven tarafından kullanılan üç pasaport bulundu: Limasol doğumlu Ali Salih, Ankara doğumlu Ali Erdal ve Baykal doğumlu Selahattin Aydınalp adına...

Üstelik iki Türk pasaportundan birisinin rengi yeşildi. Evden çıkan silahların seri numaraları silikti.

Güven Fransızların Kasım 1993'te ele geçirdiği yüklü miktarda uyuşturucu nedeniyle yakalandı. İngiliz polisine göre Güven ve Gökenç, Belçika'nın Oostende kentinden operasyonu yönetmişlerdi.

Nurettin Güven için önceleri Türk polisi ile işbirliği konusunda istekli gözüken İngilizler, Ankara'dan pek yüz bulamayınca tavır değiştirdi. Şimdi Güven'i geri vermek istemiyorlar.

***

Özetlersek, 1994 başında Tarık Ümit'in yeşil renkli Türk pasaportu tamamen rastlantı eseri polisin eline geçiyor. Ama 10 ay sonra Ümit bu kez Belçika pasaportu temin ediyor. Aynı tarihlerde Nurettin Güven elinde yine yeşil Türk pasaportu Londra'da yakalanıyor.

Gözüken o ki, Susurluk kahramanları sadece ‘‘Türkiye seninle gurur duyuyor’’ korosundan yardım görmüyor. Aynı zamanda çok sağlam yabancı destekleri de var.

‘‘Peki o zaman neden başları belada?’’ diye sorarsanız o ayrı mesele.

Anlaşılan bizimki Alaturka Gladio.

Veya illa duvar yazısı formülünde isterseniz: ‘‘Bir ülkenin Gladio örgütü, o ülkenin siyasi, ekonomik ve sosyal sisteminden, bankalarından, medyasından, sanatçısından daha üstün olamaz.

Yazarın Tüm Yazıları