Tarihiyle, yeşiliyle bir cennet reytingli dizilerin zirvesi; Urla

İstanbul’dan sevgili dostlarım Leyla-Orhan Kırca ile hafta sonu birlikteydik.

Haberin Devamı

Kırca’lar, İstanbul’un göbeğinde, Nişantaşı’nda oturuyorlar. Bodrum’da Türbükü’nde yazlıkları var. Ama Urla’ya yerleşmek istiyorlar. Kısacası onlar da Urla’nın büyüsüne, sihrine kendilerini kaptırmışlar. Son bir yıldır yükselen değer Urla. Tarihi ve yeşiliyle bir cennet. Ekranların reyting rekorları kıran pek çok dizinin burada çekilmesi de, burayı daha da cazip hale getirdi. Ayrıca şarapçılığın da yeni kalbi, burada atıyor. Durun bitmedi. Urla, yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, Türkiye de oksijen bakımından en zengin iki ilçeden biri. İki tarafı da, körfez denizi ve açık deniz olduğundan, çoğunlukla rüzgar alan bir konumda. Bir çok tanınmış kişilerin de yaşamlarını sürdürmek amacıyla, Urla’yı seçtiklerini görüyoruz. Arkas Holding Başkanı Lucian Arkas, Özgörkey Ailesi, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Genelkurmay eski başkanı Hilmi Özkök, şarapçılığı tekrar ön plana çıkaran Can Ortabaş, sanatçı Nalan Altınörs, Haluk Bilginer, Milli Takımlar eski teknik direktörü Ersun Yanal gibi...
Ayrıca,  kendi mesleklerinde uzmanlaşmış (politikacı, bürokrat, doktor, savcı, avukat, futbolcu, gazeteci, işadamı) pek çok ünlü isim buraya yerleşmiş.
Tanju Okan anılarda yaşıyor
Aslında Urla anlatılmaz, yaşanır. Sayfalar yetmez. Burada yaşayan ve inşaat, mobilya, emlak gibi pek çok sektörde önemli bir isim olan Faruk Çipli, ekranların başarılı dizilerinden ‘Bitmeyen Şarkı’nın da sponsorlarından. Bergüzar Korel ve Bülent İnal’ın oynadığı dizide, tüm mobilyalar Çipli’nin. Tabi yalnızca ‘Bitmeyen Şarkı’ değil. Kanal D’nin reyting rekorları kıran dizileri de ‘Fatmagül’ün Sucu Ne’nin ilk bölümleri burada çekildi. Tıpkı ‘Kavak Yelleri’ gibi... Fatma Gül’ün Sucu Ne adlı dizinin, başrol oyuncularından, genç yetenek Beren Saat, eski sevgilisi Bülent İnal ile karşılaşmamak için, dedikodulara göre köşe-kapmaca oynamışlar. Çevreyi dolaşırken Faruk Çipli, benim de çok anılarımın olduğu Tanju Baba’nın (Okan) Urla Belediyesi tarafından müze olan evini gösterdi. Hemen onun biraz ilerisin de Gönül Yazar’ın, ailesine aldığı evi duruyor. Urla Belediyesi her yıl Tanju Okan’ın anısına yelken yarışları düzenliyor. Ayrıca ülkemizin yetiştirdiği, büyük edebiyatçılardan Necati Cumalı’nın doğup büyüdüğü ev, şu anda müze. Ünlü neyzenimiz, Neyzen Tevfik’in de çocukluk ve gençliğinin bir bölümünün de Urla’da geçtiği söyleniyor.
Beyaz’ın gizli sığınağı
M.Ö. 6000 yılına dayanan tarihte, bilinen en eski liman... Dünyadaki en önemli sualtı arkeolojik, araştırmalarından birisi olan Liman Tepe Höyüğü, zeytinyağının ilk üretildiği Klozemania Antik Kenti Urla. Nobel Edebiyat ödüllü, ünlü Yunanlı şair Yorgo Seferis’in anılarıyla dolu ilçede, muhteşem bir butik otel var. İskele Mevkii’nde, Pera. Akşam yemeğini yine benim ve de Urla’ya gelen pek çok ünlü ismin adresi olan Mythnos restoranda yedik. Cem Bişkin ve güzel karısı Çiğdem, İstanbullu olup, Urla için büyük emek harcayanlardan. Bir de Kemal Suman ve Zekeriya Yıldırım var. Muhteşem insanlar. Sahibi oldukları otel Pera, Beyaz’ın Urla’daki gizli sığınağı. O gece ben de onun meşhur odasında kaldım. Fiyatları normal.
Pera, adına yakışıyor
Patronlardan Zekeriya Yıldırım oteli gezdirdi. Büyüleniyorsunuz. Amerika, Fransa, İngiltere, Arjantin, Almanya, İtalya gibi birçok ülkeden toplanmış olan dikiş makinesi, terazi gibi, dünyada ilk 10’a girmiş olan,1840 ve 1900 yılları arasında üretilmiş, ender koleksiyonla, otel mini bir müze havasında. Otelcilik hayatına, İstanbul Hilton’da başlayan Zekeriya Yıldırım, sırasıyla Ankara Hilton ve Mövenpick otellerinde, Ziyafet ve Yiyecek-İçecek Operasyon Müdürü olarak görev yapmış. 1974-1979 yılları arasında boks sporu ile uğraşmış. Genç Milli Boks takımına seçilmiş. Bir dönem mankenlik ile de uğraşmış. Hatta Vakko’nun ilk mankenlerinden. Tıpkı Orhan Kırca gibi. Zaten gecenin bir bölümünde sohbet, mankenlik üzerineydi. Yalnız Orhan Ağabey, Türkiye’nin diplomalı ilk erkek mankeni. Pera’da eski ile yeninin kombinasyonunda, bambaşka diyarlara yolculuk yapıyorsunuz. Her bir odasının da farklı bir kombinasyona sahip olması, bir başka ayrıcalık. Bu arada Pera Hotel Telefon: 0.232.752.00.50 Otelin aynı zamanda çok da şık Liman adlı bir restoranı var. Sabah kahvaltısı da hayli zengin...
ABD’den Urlice yarattılar
Bu kez sevgili Cem sayesinde, harika bir çift de tanıdım. 15 yıllık Amerikan macerasının ardından, Urla’da aldıkları, 80 dönümlük yerde butik şarapçılık yapan Öğünlü çifti. Urlice markasını, Reha-Bilge Öğünlü çifti, Cabarnet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Chardonnay ve Bornova Missketi’nden yaptıkları şarap ile yaratmışlar. Yine Urla’da organik tarım da hayli ilerlemiş. Urladan Organik Tarım, Hayvancılık, ve Turizm San. Tic. Şirketi yaz ve kış taze sebze üretiyorlar. Karşıyaka Bostanlı ve Bornova Organik pazarında bulabilirsiniz. Urla’ya girmişken tabi, meşhur katmeri mutlaka tadınız. İki adres sizlere; Lale ve Ünal Kardeşler. Çok şeker bir çift olan Sibel ve Süha Vardaryıldız’ın ‘Güverte’sinde ise gün batımında içkinizi yudumlayın. Urla Belediyesi’nin Urla’yı zirveye çıkarmak için yaptığı çalışmaları ise tebrike değer.

Haberiniz var mı?

Kafeinsiz Türk kahvesi

Haberin Devamı

Öyle Türk kahvesi merakım yok. Zaten sağlık sorunlarım da var. Ama Lider’in sahibi Mehmet Gönen’in damla sakızlı ve çikolatalı Türk kahvesine bayılıyorum. Şimdi bir de kafeinsiz Türk kahvesi çıkarmış, o da ayrı bir lezzet. Özellikle akşamları uyku kaçırmaması için, bence ideal. Yalnız bu kadar mı? Tatlı bademli, vanilyalı, yaseminli, fındıklı, kavunlu, çilekli ve muzlu çeşitleri de ayrı bir lezzet. Mehmet Gönen ve Lider aşmış. Telefon: 0.232.425.64.34   

Kirpikleriniz çok önemli

Haberin Devamı

Uzun, kıvrık kirpikler, yüzyıllardır dişilik ve cazibe göstergesi olmuştur. Unutmadan, kirpikler kökünden beslenir... Üst göz kapağınızdaki kirpik diplerine uygulayacağınız, And Kozmetik’in Amerika’dan ithal Hydropeptide Kirpik Besleyicisi’ ne dikkat. 4 ile 6 hafta içinde % 78 daha uzun, % 83 daha dolgun, % 81 daha gür kirpiklere ulaşabilirsiniz bu besleyici ile. Ben New York’dan almıştım. Türkiye’ye gelince sizinle paylaşayım istedim.

Elektrik kesintisine dikkat!

Urla’da çok sık kesilen elektrikler yalnız tadınızı kaçırıyor. Esnafı ve yaşayanları zor durumda bırakıyor. O gece de sabaha kadar mum ışıklarında oturduk. Ama bence İzmirli esnafın, İstanbullularla savaşı bırakıp, el birliği ile önlem alması gerekir. Urla Elektrik İşletme Müdürü Dursun Bayral ile Urla Pera Oteli sahibi Zekeriya Yıldırım sabaha kadar o soğukta uğraştılar. İskele bölgesindeki, alt yapı çalışmalarının, yetersizliğinden dolayı yaşanan bu kesintilerin düzeltilmesi, bölge turizmine katkısı olacak. Urla Elektrik İşletme Müdürü Dursun Bayral’ın çalışmaları tek başına yetmiyor. TEDAŞ yetkililerinin de desteği gerek. Ayrıca, bölgenin sit alanı olmasından dolayı, kazı çalışmalarında da, daha hızlı sonuç alınması için, İzmir 1 No lu Anıtlar Kurulu’nun desteği şart.


 

Yazarın Tüm Yazıları