Tarihi mekanların talanına karşı kampanya

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Dinsel mekanlarda vandalizm ve Seri sanat cinayetleri adlı yazılarım üzerine bu konuya karşı duyarlılık gösteren öğretim üyeleri, uzmanlar, müze müdürleri ve sanat tarihçileri, verdikleri bilgi ve örneklerle konuyu derinleştirip, bir kampanyaya dönüştürmemiz konusunda bizi desteklediler.

Medyaya sızan bu örneklerin devede kulak sayılacağını, tarihi mekanların yağmalanmasının önlenemediğini, buna radikal bir çözüm getirilmesinin gereğini anlattılar.

Gerçekten de dinsel mekanlarla tarihi mekanlardan çalınanlar, satılanlar, uluslararası pazarlara ulaştırılanlar, zaman zaman haber oluyor ama bunları yapanların, bu talanı bir mesleğe dönüştürenlerin, adi suçluların arkasındaki bir bilen'lere uzanmanın zorluğunu bana somut olaylarla ilettiler.

Seri sanat cinayetleri'nin en yaygın ve muteber(!) olanı, İzmit çinileri hırsızlığı. Çoğunlukla, bunun değerini bilmeyen insanlar aracığıyla çalınıp, gene bunun değerini, ne olduğunu bilmeyen(!) meraklılar tarafından satın alınıyormuş.

Satanla alanın oluşturduğu bu sanat tarihi çetesi konusunda da okuru bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

Biz, vandalizmi ve talanı önlemek için herkesin konuşabileceği ve yazabileceği bir yer açıyoruz sayfamızda.

Kampanya, cinayetleri önlemeğe yönelik bir kampanyadır.

***

OKURLARIMIZ bize bu kampanyanın sınırlarını sorabilirler. Biz burada suçun cinsiyle sınırlı bir kampanya açmıyoruz. Dinsel mekanlardaki vandalizmin herkesi ne kadar üzdüğünü, tepki gösterildiğini, gelen telefornlardan, fakslardan biliyoruz.

Kampanya resmi yetkililerden en alt kademedeki yöneticilere kadar uzuyor. Kurullardan koruma önlemlerine kadar geniş bir yelpazede her şeyin tartışılmasını istiyoruz.

***

BU kampanya ile bu önemli sorunu değişik yönleri ve boyutlarıyla, somut çözüm önerileri düşünülerek başlattık.

Okurlarımızın da bu konuda bizi uyarmalarını rica ediyoruz. Yakınlarındaki dinsel mekan hırsızlıklarını, ihmalleri lutfen bize bildirsinler.

Aşağıdaki telefona ve faksa bu önemli katkıda bildiklerinizi iletmeniz bizi sevinderecek, vandalizmi ve talanı önleyecektir.

Telefon : (0212) 677 00 00'dan 2335 /2336.

Faks : (0212) 677 03 27 - (0212) 677 03 28.














Yazarın Tüm Yazıları