Tarama testini ihmal etmeyin

Güncelleme Tarihi:

Tarama testini ihmal etmeyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2017 14:33

Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi doktorlarından Jinekolog Onkolog Dr. Haluk Dervişoğlu, ülkemizde rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında yer aldığını belirterek, kadınların bu kanserden korunması için belli aralıklarla smear testi yaptırmalarının önemine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

35-65 yaş arasındaki kadınların Sağlık Bakanlığı Kanser Erken Tanı ve Teşhis Merkezi’nde (KETEM) ücretsiz olarak rahim ağzı kanseri tarama testi yaptırabileceğini belirten Dervişoğlu, rahim ağzı kanseri taramasının HPV virüs taraması yöntemiyle yapıldığını aktardı. Bunun dünyada örnek bir tarama yöntemi olduğunun altını çizen Dervişoğlu, smear taramasına göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. 

ETKİLİ YÖNTEMLERDEN

Dervişoğlu ayrıca dünyada yaygın olarak kullanılan HPV aşılarının rahim ağzı kanserinden korunmada en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyledi.Rahim ağzı kanserinden korunmada HPV aşısının 3 doz olarak yapıldığını aktaran Dervişoğlu, 2 dozunda etkili olduğuna vurgu yaptı. Dervişoğlu, bu aşıların Sağlık Bakanlığı tarafından da ruhsatlandırıldığı bilgisini verdi.

EN SIK NEDENLERDEN

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanserinin geçmiş yıllarda kadınlar arasında kanser ilişkili ölümlerin en sık nedenlerinden biri olduğunu hatırlatan Dervişoğlu, “Erken dönemde yakalanmış serviks kanserli kadınların tanı konduktan sonraki 5 yıllık sağ kalımları yüzde 92 gibi yüksek düzeylerdedir. Rahim ağzı kanseri, yaklaşık yüzde 20 oranda 65 yaş üzeri kadınlarda teşhis edilmesine rağmen kadınları daha çok 30’lu 40’lı ve 50’li yaşlarda etkileyecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!