Tanzimat’ın getirdikleri

Kristof Kolomb 1492’de yeni bir kıtayı, yani Amerika’yı keşfedinceye kadar Avrupa’da çok da olgunlaşmış bir yemek kültürü yokmuş.

Coğrafi keşiflerin ardından Avrupalılar domates , biber, patates, mısır ve kabak gibi sebzelerle tanışmışlar. Yani, Avrupa mutfağının gelişmesine önayak olan şey dolaylı olarak coğrafi keşiflerdir. Bize gelince, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu sebzelerle tanışmamız ve bunları yemeklerinde kullanmaya başlaması, Tanzimat Dönemi’ne rastlar. Batı’dan gelen ürünler arasında, Osmanlı mutfağının en çok benimsediği şey somon ekmek olmuş. Osmanlı yemek kültürünün Batı’dan alıp hemen benimsediği bir başka besin maddesiyse domatesmiş. Yani, şimdilerde onsuz bir yemek düşünemediğimiz, mutfaklarımızın olmazsa olmazı domatesle tanışmamız bu kadar geç gerçekleşmiş. Ne garip değil mi?

Etli konuk pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

300 gr kuş başı kuzu ya da dana eti

1 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy patlıcan

Pilav İçin

2 su bardağı pirinç

2 tatlı kaşığı tereyağı

3 su bardağı su ya da et suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Zeytinyağı ve incecik doğranmış soğanı bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşe oturttuktan sonra kuş başı eti ekleyin. Tahta kaşıkla sık sık karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurduktan sonra 3 su bardağı su ilave edip tencerenin kapağı kapalı vaziyette pişmeye bırakın. Diğer taraftan, patlıcanı alacalı formda soyup yarım santim kalınlığında doğrayarak tuzlu suda 20 dakika beklin. Acı suyu çıkan patlıcanı yıkayıp süzün. İyice yumuşamış olan etlerin üzerine patlıcan dilimlerini dizip kısık ateşte en az 20 dakika pişirin. Etler ve patlıcan piştiğinde ocaktan alın. Tereyağını pilav tenceresinde eritip üzerine 3 su bardağı suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi de katıp kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte pişirin. Pilav suyunu çekince, çok kısık ateşte 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın. En az 15-20 dakika dinlendirin. Servis tabağına aldığınız pilavın üzerini patlıcan ve etle süsleyerek servise sunun.

Kakaolu fıstıklı revani

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 40 dakika

Malzeme listesi

5 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 su bardağı tozşeker

1 su bardağı sıvıyağ

2 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı kakao

1,5 su bardağı irmik

2 su bardağı un

1 çay bardağı yeşil fıstık (çekilmiş)

3 su bardağı su

2,5 su bardağı toz şeker

Derin bir karıştırma kabında yumurta ve toz şekeri mikserle 2-3 dakika çırpın.

Üzerine sıvıyağ, yoğurt, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyerek 2-3 dakika daha çırpın. İrmik ve unu da ilave edip, tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla malzemeleri iyice karıştırın. Koyu boza kıvamındaki bu hamuru iyice yağladığınız orta boy bir fırın kabına aktarıp, üzerine çekilmiş fıstık serpiştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 35-40 dakika pişirip çıkarın ve soğumasını bekleyin. Şerbetini hazırlamak için, su ve toz şekeri bir tencerede, şeker eriyip, başlayıncaya kadar pişirin. Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp soğuyan revaninin üzerine sıcak olarak gezdirin. Tatlının şerbeti çekmesi için 30 dakika kadar bekleyip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları