Tangadan sonra ne gelecek?

Mevsimin ilk kar fırtınası nihayet dindi. Isı sıfırın az üstünde, tepede çanak boyu güneş, palto-kaşkol-eldiven-beyzbol kasketiyle donanıp kendimizi sokağa attık.

Vietnamlı meslektaşımla Soho'dan geçen otobüse binip Balthazar'a geliyoruz. Bu, gelir çizelgesinin üstünde ‘yuppies’ denilen genç işadamlarıyla turistlerin uğrağı bir lokanta. Ara sokaktaki girişi önünde kuyruk var. Kaldırım üstündeki arkalıklı sıraların hepsi genç kız ve erkeklerle dolu.

İçerden iki kahve alıp dışarı çıkıyoruz. İlk sırada üç kız hararetli bir sohbet içinde, arada bir kahkahaları sokağa yayılıyor. New York'un soğuğundan şikayet ediyorum. Vietnamlı dostum ‘‘Timbuktu'ya git, tam zamanı şimdi. Beş dakikada kemiklerin ısınır. Patagonya da sıcaktır bu mevsimde’’ diyor.

İlki Mali'de, ikincisi Arjantin'de. Meslektaşım ciddi bir insan, gene de mesafe mevhumu eksik olmalı. Manhattan'ın kuzey ucunda Harlem'e git, dercesine okyanus aşırı seyahat öneriyor.

Arkalıklı sıraların boşalacağı yok, gençler keyif çıkarıyorlar. 20'lerindeki sarışın kız deri yeleğini aralayıp arkadaşlarına göbek çukuru güneyindeki dövmesini gösteriyor. Kelebek veya kuş resmi renkli boya ile. Eteği önünde beli çevreleyen şeritli tanga külot. Yanındaki kız dövmeyi iyice görmek için eğiliyor. Yarım tişörtünden onun da tangası ortaya çıkıyor. Hem de boğa azdıran kan kırmızısı renkte.

Amerikan kadınlarında tanga külot son birkaç yıldır yaygın bir moda. Cadde-sokakta, lokanta, barda etek-blucin altında cins cins tangalar gördüm. Tabii tangalarla birlikte but aralarını da. Şikayetçi değilim ama Yeni Dünya'lı kadın milletinin böylesine aşikar et-but-göbek altı teşhirine niye merak sardığını anlamış değilim. Karşı cinse davet çıkarmak için çaresizlikten kaynaklanan bir girişim mi? Acaba bel aşağısı çıplaklık birkaç yıl sonra nereye uzanacak?

Dergilerdeki resimlerde çeşitli sahada ün yapmış genç kızlar, anaları yaşında ünlü kadınlar da var tanga kullanan. Donna Karan, Donatella Versace gibi modacılar, popçu Christina Aguilera, Britney Spears, Madonna, Beyonce, Pink, Spice Girls'den Geri Halliwell'e, Başkan Clinton'ın seks oyuncağı Monica Lewinsky ile Hilton otelleri varisi ikiz Paris ve Niki, Hollywood yıldızları Drew Barrymore, Cameron Diaz, Gillian Anderson, Demi Moore hep tangalılardan.

Oysa doktorlara göre tanga kullanmak vajinal ve idrar yolları hastalıklarına yol açıyor. TV'de Discovery Kanalı'nda Dr.Jennifer Berman tanganın kısa zamanda bakteri yuvasına dönüştüğüne işaret ediyor. Gene de gücün yetiyorsa gel de kadınları bu modadan caydır!

Tangayı ilk kez yirmi yıl kadar önce Copacabana plajında görmüştüm. Rio'lu Mulato ırkından koyu tenli bir genç kız üstündeki elbiseyi çıkarıp yanıbaşıma serdiği havluya yüzükoyun uzandığında ilkin çırılçıplak olduğunu sandım. Yerimden doğrulduğumda siyah bir şeridin butları arasında kaybolduğunu izledim. Tanganın Brezilya'da hangi yıllarda başladığı hakkında bilgim yok. Amerikan kadınları arasında moda olmadan önce striptiz kulüplerinde dansözlerin seks gösterilerinde tanga adeta üniforma.

Şimdi bel çizgisi üstündeki bir modadan, kadınların büyük tutkusu saçlarından söz etmek istiyorum. Meslek hayatına 1980'li yıllarda şarkıcı-aktris Olivia Newton-John'ın saçlarını yaparak başlayan Sally Hersberger Los Angeles'tan sonra Manhattan'da yeni bir kuaför salonu açtı. Darmadağınık, seksi stili ile ün yapan Hersberger'den randevu almak için sıraya girmek lazım. Yalnızca kendi stilinde saç kesmek için müşterilerin 600 dolar ödediği Sally Frederic Fekkai, John Barrett ve Garren gibi tanınmış kuaförlerin fiyatlarının üstüne çıkarak New York'un en pahalı saç stilisti tahtına kuruldu. Hollywood aktrislerinden Meg Ryan, Jane Fonda, Diane Lane, Naomi Watts, Michelle Pfeiffer saç kestirecekleri zaman Hersberger'in kapısını çalıyorlar. Hillary Clinton dahi Vogue dergisinde kapak resmi çekilmeden önce Sally'yi getirterek saçlarını kestirmişti. Büyük bir şirketin yöneticisi olan Rebecca Low bir saç kestirmek için niye 600 dolar ödediği sorulduğunda ‘‘60 yaşındayım. Ama Sally saçlarıma verdiği stille çok daha genç gösteriyorum. Param var, cazip görünmek için niye harcamayayım?’’ diyor.

Peki Hershberger'in fiyatı neden böylesine yüksek? 40 yaşlarındaki stilistin cevabı şöyle: ‘‘Piyasada benden iyisi yok. Günde sadece yedi saç kesiyorum. Ücretimi gelecek yıl 1000 dolara çıkartırsam şaşmayın.’’
Yazarın Tüm Yazıları