Tam çocuklara göre yemekler

Çocuklara karşı sevdamı, tutkumu sizlerle hiç paylaştım mı bilmiyorum. Ne zaman bir yerlerde çocuk görsem, gözlerim parlar.

Onlarla birlikte olmak, zaman zaman yaşamı sıkıcı hale getiren zorluklarla savaşmanın en iyi yolu benim için. İşte, daha birkaç ay önce hazırladığım "Anne Ben Acıktım" kitabında çocukların bu benzersiz dünyalarıyla birlikte, zihinsel ve fiziksel gelişimleri için gerekli olan beslenme şeklini de dikkate aldım. Altı aylıktan altı yaşına kadar çocuklar için hazırladığım tariflerde çocukların zeka gelişimlerinin yüzde 80’nini iki yaşına kadar tamamladıklarını aklımdan çıkarmadım. Üç çocuk annesi bir yemekçi olarak her yıl büyük bir heyecanla gezdiğim kitap fuarında, bu yıl kitabımla birlikte, bir yazar olarak bulunmak da ayrıca keyif vericiydi doğrusu.

Krem şanti veya hazır krema hazırlarken, tarçın, haşhaş tohumu ve toz zencefil katarak çırptığınızda farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.

Nohutlu sulu köfte

6 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı köftelik ince bulgur

1 çay bardağı sıcak su

100 gr yağsız kıyma

1 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

1 adet küçük boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 tatlı kaşığı bitkisel margarin

1 yemek kaşığı domates salçası

3 su bardağı su

1 su bardağı haşlanmış nohut

Yapılışı:

Öncelikle, çukur bir kaba bulguru ve 1 çay bardağı sıcak suyu koyarak karıştırın.

Bulgur hafif kabarınca ; kıyma, un ve yumurtayı ilave edin. Soğanı rendeleyip, tuz ve karabiberle birlikte bulgura ekleyin. Tüm malzemeleri iyice yoğurduktan sonra fındık büyüklüğünde köfteler yapıp, un serpilmiş tepsiye dizin. Öte yandan, orta boy tencerede margarini eritip, salçayı ilave ederek hafifçe kavrurun. 3 bardak suyu da ekleyip, kaynamasını bekleyin. Önceden hazırladığınız köfteleri kaynamış suyun içine atıp, 10 dakika pişirdikten sonra, nohut ve tuzu ekleyip,15-20 dakika daha pişirerek ocaktan alın.

Sıcak olarak servise sunun. İsterseniz üzerine 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber de serpiştirebilirsiniz.

Kaymaklı cevizzade

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika


Pişirme süresi 45 dakika


Malzeme listesi


2 adet hazır yufka


İç harcı için


250 gr kaymak (uda sıcaklığında)

2 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)


Üzeri için


2 yemek kaşığı tereyağı


Şerbeti için


2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Öncelikle, tezgahın üzerine birinci yufkayı serip, üzerine ikinci yufkayı kapatın. kaymağı tatlı kaşığıyla alarak yufkanın her tarafına dağıtın. Üzerine, ceviz içini de serpiştirin.

Yufkaların uçlarını birbirine değecek şekilde ortada toplayıp zarf şekli verin. (Böylece rulo yapmanız çok daha kolay olacaktır. ) Şimdi, yufkanın bir ucundan başlayarak sıkıca rulo yapın. Sonra, yufkayı iki parmak eninde verevine kesip, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tereyağını kızdırdıktan sonra tepsideki hamurların üzerine gezdirin. 175 dereceye ayarlı fırında, üzerleri iyice kızarıncaya kadar, 30-35 dakika pişirin. Bu arada, şurup için, şeker ve suyu orta ateşte pişirip kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Limon suyunu da ekledikten sonra soğumaya bırakın. Fırından çıkardığınız sıcak cevizzadelerin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şurubunu çekmesi için 15-20 dakika bekleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları