Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

Haberin Devamı

Nazarköy, İzmir’in Kemalpaşa İlçesi’ne bağlı 29 köyden biri. İlçe merkezine sadece 6 km uzaklıkta. Eski ismi Kurudere olan ve yaklaşık 60 yıldır en büyük geçimini boncuk imalatı ve kiraz yetiştiriciliğinden kazanan bu köyün kaderi; bundan 4 yıl önce bir köy muhtarının girişimci ruhu ile değişmiş.

Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

Mucize Muhtar Mehmet Yiğit
Emekli olduktan sonra Kemalpaşalı olan eşinin ısrarı ile bu köye yerleşen cabbar muhtar, küçücük bir köyün bile isterse neler başarabileceğinin canlı kanıtı. İşe köyün Kurudere olan adını Nazarköy olarak değiştirmekle başlayan muhtar, kurduğu Esnaf Sanatkar Kooperatifi, ahşap satış stantları ve 4 yıldan bu yana yaptığı Nazar Köy Boncuk Festivali ile köylüyü de arkasına alarak ciddi ciddi bir pazarlama harekatı gerçekleştirmiş.
Üstelik bununla da kalmamış, pek çok siyasetçinin kapısını aşındırmış, isteklerini sıralamış. Türkiye’nin en önemli turizm fuarlarına katılmış. Köylüyü örgütlemiş. İçeride ve dışarıda satış alanları yaratmış. Köye gelen ziyaretçileri hemen her gün, bayram, pazar demeden çakı gibi takım elbisesi ile karşılayıp bizzat gezdirmiş.
Kadınları çalışmaya, boncuk üretmeye hatta ve hatta beraber kurdukları el sanatları kooperatifinde yönetime katılmaya ikna etmiş. Yazarken ben yoruldum. Ama bu adam yorulmamış.

Haberin Devamı

Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

 

Bu pazar yolunuzu Nazarköy’den geçirin
Bir Ege köyünden ne beklediğiniz ile doğru orantılı Nazarköy’e bakış açınız. Yemyeşil bir doğa, mis gibi hava, güler yüzlü insanlar, boncuklarla süslü asırlık ağaçlar, otlu–peynirli gözleme ve tazecik bir çaysa tüm beklentiniz; kesinlikle doğru yerdesiniz. Bir de tüm bu güzelliğin üzerine, birbirinden güzel boncuk stantlarını ekleyin. İşte NAZARKÖY’desiniz.

Haberin Devamı

Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

1200 derece ateşin karşısında...
Köy merkezindeki nazar boncuğu ocaklarından birine giriyorum. Karşımda boncuk ustası Engin Şahin. 21 yıldır 1200 derece ateşin önünde cama şekil verdiklerini ve yüksek derecedeki sıcaklığa zorlukla direndiklerini anlatıyor:
“Ocağımızda, samanla karıştırılmış kuru çam odunu kullanıyoruz. 1200 derece sıcaklığa ulaşan fırının haznelerinde bulanan camlara eriterek şekil veriyoruz. İki adet demirin kullanıldığı bu teknikte kalın olan demire boncuğun ana zeminini sarıyor, ince demirle ise ana zemin üzerine diğer renkleri ekliyoruz. Ezme yöntemiyle de boncukları şekillendiriyoruz. Bunu her gün, 1200 derece ateşin karşısında, bıkmadan, usanmadan yapıyoruz.”
Gerçekten de nazar boncukları, ustadan ustaya, karışımdan karışıma değişen renk tonlamalarıyla da ayrı bir ilgi odağı.

Haberin Devamı

Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

Nasıl gidilir?
İzmir Bornova üzerinden Kemalpaşa’ya doğru devam edip Kemalpaşa İlçe Merkezi’nin içinden devam edin. Sağdan Torbalı’ya ayrılın. Dümdüz ilerleyin. 5. km’de sağ kolda kocaman bir NAZARKÖY tabelası göreceksiniz. Oradan içeri girip yolu izleyin. 3 dakika sonra bu şirin köydesiniz.

Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

Ajandanıza not edin:
12 Mayıs Nazarköy Boncuk Şenliği
Kemalpaşa Belediyesi ve Nazarköy Muhtarlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Boncuk Şenliği” 12 Mayıs Pazar günü köy meydanında yapılacak. ‘En iyi ocak’, ‘en başarılı usta’ ve ‘en güzel takı tasarımı’ yarışmalarını da kapsayacak olan şenlik, köylülerin geleneksel ikramları ile renklenecek. Güzel bir mayıs sabahını Nazarköy’de tazecik bir kahvaltı ve şenlikle karşılamanızda fayda var.

Haberin Devamı

Talihini değiştirenlerin köyü: NAZARKÖY

Yazarın Tüm Yazıları