'Talas Emmi' Projesi tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Talas Emmi Projesi tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2016 14:26

'Talas Emmi' Projesi tamamlandı

Haberin Devamı

 

Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)- AKDENİZ Kan Hastalıkları Derneği'nin Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı'yla yürüttüğü 'Talas Emmi Yerel Yöneticilerle El Ele' projesi tamamlandı.

Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, geçen yılın kasım ayında Serik İlçesi'nde startı verilen 'Talas Emmi Yerel Yöneticilerle El Ele' projesinin tamamlandığını söyledi. Prof. Dr. Canatan, 19 ilçede verilen seminerlerde kaymakamlıkların desteğiyle ilçe yöneticileri, nikah memurları, muhtarlar, imamlar ve sağlık çalışanlarından oluşan 1265 kişiye ulaşıldığını açıkladı.

Antalya'da talaseminin önlenmesinin amaçlandığı seminerlere en az ilginin Muratpaşa İlçesi'nden geldiğini söyleyen Prof.Dr. Duran Canatan, iki kez verilen seminere 20 kişinin katıldığını söyledi. Prof.Dr. Duran Canatan, “Antalya'nın en büyük ilçesinden 20 kişinin iki kez yapılan toplantıya katılması bizleri üzdü. Kumluca'da 180, Gündoğmuş'ta 100 kişiye ulaştık. Yine de projemiz amacına ulaştı" dedi.

Türkiye ve Antalya'da talasemi hastalarının sayısı hakkında da bilgi aktaran Prof.Dr. Duran Canatan, şunları söyledi:

"Türkiye'de 2003 yılında talasemiye yönelik verilen mücadelede sırasında yenidoğan talasemili çocuk sayısı 272 iken, şimdi bu sayı 25'e düştü. Sayının yüzde 90 azaldığını söyleyebiliriz. Bu mücadele verilmeseydi, bugün 5 bin hasta çocuk doğardı. Bir çocuğun tedavi maliyetinin 20 bin TL olduğunu düşürsek, Türkiye ekonomisi 100 milyon TL'lik bir maliyetten kurtarıldı. Antalya'da ise hasta çocuk sayısını sıfırladık. Önlem almasıydık, buradaki hasta sayısı 1500 olurdu. Talasemiyle mücadelede en etkin ilin Antalya olduğunu söyleyebiliriz."

Türkiye'ye göç yoluyla talasemili hastaları geldiğini de kaydeden Prof. Dr. Duran Canatan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Suriye'de geçmişte talasemi ile mücadele vardı. Ancak, savaştan sonra bu mücadele durdu. Oradaki hasta sayısı Türkiye'dekinin 4 katı. Özellikle halen Hatay, Adana, Kilis, Gaziantep'teki kamplarda ve ülkeye yayılan Suriyelilerin içinde kaç hasta var, bilinmiyor. Dünyada ise 270 milyon talasemi taşıyıcısı var. Bunların 200 bini Afrika ülkelerinde bulunuyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!