Taksim etkisinin düşündürdükleri

Taksim’deki Gezi Parkı eylemlerinin en hararetli geçtiği kentlerin başında Ankara geliyor.

Haberin Devamı

Hatta İstanbul’dan sonra en ‘hareketli’ kalabalığın Başkent’te olduğunu söylesek yanlış olmaz.
İki şehrin haftasonu karnesine baktığımızda olay İstanbul’da ama vukuat Ankara’da.
Öncelikle Ankara merkezde eylemler nasıl gerçekleşiyor ona bir bakalım. Gündüzleri saat 12.00-17.00 arası küçük bağımsız gruplar Güvenpark ya da Kuğulu Park’ta slogan atıyor.

MEYDANLAR GENÇLERE KALIYOR

Ardından iş çıkışı bu iki bölgeye gelen gruplar küçük gruplarla birleşerek ortak hareket ediyor. Bu saatlere kadar trafiğin kapanması gibi bir durum olmadığı için polis müdahalesi olmuyor. Sonrasında anonslarla birlikte ‘gündüz grupları’ olan yaşça biraz daha büyük eylemciler ya da iş çıkışı protestolara destek verenler meydanları bırakıyor. Güvenpark ve Kuğulupark büyük çoğunluğu 14-25 yaş arasında olan gruplara kalıyor.
Bugün burada eğlenen, dans eden, birlikte vakit geçiren çoğu öğrenci o gençlerden bahsedeceğim.

Haberin Devamı

ONLARI BİR KENARA BIRAKALIM

Provokasyona açık bu eylemlerden ‘nemalanan’, çevreyle yeşille sosyal yaşam alanlarını koruma girişimleriyle alakası olmayanları bir kenara bırakacağım.
Ya da tüm polis teşkilatını zan altında bırakan sert müdahaleleri ele almayacağım.
Onlar zaten yazılıyor çiziliyor.

SOKAK FESTİVALİ ALGISI

Ankara’daki gençler neden dışarıda, tansiyon neden düşmüyor.
Cevabı çok zor değil aslında. Protestoyu ‘sokak festivali’ olarak algılayanlar çoğunlukta. Kimisi gece ulaşımı olmamasına tepkili, kimi sevgilisiyle sokakta el ele dolaşmaktan memnun.
Bazısı kendi yaş grubundan insanlarla ‘yaya bölgesine’ dönüşen sokaklarda birlikte olmayı bırakmak istemiyor, bazısı ‘son eğlence’ algısında.

NE YAPILMAYACAĞI AÇIK

Ne olacağını, ne yapılması gerektiğini söylemek ve kestirmek temenniden öteye geçmez.
Ama neyin yapılmayacağı ortada.
Bu kentin yöneticileri ya da muhalefeti, olayın Ankara özelindeki çıkarımlarını yaptıktan sonra halkı kutuplaştırmamak için özen göstermeli. Her ne kadar tam bir mutabakat sağlanmasa da İstanbul’daki diyalog çabaları Ankara’ya da yansımalı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Twitter’dan yaptığı açıklamalarının benzerini Vali Alaaddin Yüksel ya da Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yapsa ne kaybeder?
Unutmadan.
Kalabalıkların sosyal medyayla örgütlendiği unutulmamalı, herkes özellikle de yöneticiler yazdığı her mesajın kalabalıklarda yankılandığını bilerek hareket etmeli.

 * * *

Haberin Devamı

Habercilerle ne alakası var

Eylemlerin başından beri Ankara Hürriyet’in başarılı habercileri Oğuz Demir, Ender Baykuş ve Mert Gökhan Koç alanda. Zor şartlar altında işlerini yapmaya çalışan Ankara Hürriyet ekibi tıpkı diğer meslektaşları gibi bazen polisin bazen eylemcilerin ‘gazabına’ uğruyor.
Konunun, tepkinin, müdahalenin, kızgınlığın bu işin emekçileriyle hiç bir alakası olmadığını tekrar hatırlatmak istedim.

Yazarın Tüm Yazıları