Tahkim Kurulu kararları CAS'ta temyize gidebilecek

Güncelleme Tarihi:

Tahkim Kurulu kararları CASta temyize gidebilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2008 13:36

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) Üyesi Av. Kısmet Erkiner, Futbol Federasyonu kanununda yapılan değişiklikle artık Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun kararlarının CAS'ta temyiz yolunun açıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Türk Kalp Vakfı sponsorluğunda Kalyon Oteli'nde yapılan “11 Altın Adam Yarışması”nda yapılan panelde konuşan Erkiner, CAS'ta şu anda Türkiye'nin davalı ve davacı olmak konusunda rekora koştuğunu belirterek, “Futbol Federasyonu Kanunu'nda yapılan değişikle artık Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun kararlarının CAS'ta temyiz yolu açılmıştır. Bu Türkiye'den CAS'a gidecek davaları daha da arttıracaktır” dedi.

CAS'taki Türk kulüplerin davalarının çoğunun parasal ihtilaflarla ilgili olduğuna dikkati çeken Kısmet Erkiner, şöyle devam etti:
“Geçen ay 9 duruşma vardı, 3'ü Türk kulüpleriyle ilgiliydi. Bu davalarda Türk kulüpleri davacı durumundadır. CAS'ın temyiz dairesine davacı olduğunuz zaman bunun anlamı şudur; daha önce bir başka makam tarafından aleyhinize karar verilmiş ki siz temyiz ediyorsunuz. Çoğu parasal ihtilaflardır. Türk kulüplerinin vicdanen haklı olduğu kararına varsanız bile 'getirin kayıtları' dediğinizde kayıtlarla bu ödemeleri yaptığınızı ispat edemediğiniz için kaybediyorsunuz. Hiçbir kulüp 'ben davayı tek başına kaybediyorum kime ne' diyemez. Siz borcunuzu ödemiyorsanız ve 'Türkler zaten borçlarını ödemeyen insanlardır' imajı yaratıyorlarsa, haklı olan kulüpler için bile ilk yaklaşım 'zaten biz Türkleri biliyoruz, bu kadar davaları var. Bunda da bir şey vardır' şeklinde oluyor. Kulüplerimiz ödemelerini doğru ve sağlam hukuki belgelere dayandırsınlar. Ödemediğiniz 100 bin dolar, karşınıza 300 bin dolar olarak geliyor.”

BEŞİKTAŞ-DEL BOSQUE DAVASI HUKUKİ MERCİLERDE BİTMİŞTİR”

Kısmet Erkiner, bir soru üzerine, Beşiktaş-Del Bosque davasının hukuki mercilerde sona erdiğini, FIFA ile Beşiktaş arasındaki ihtilafın CAS'a götürüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Del Bosque davasında CAS'ta çıkmış olan kararın Beşiktaş tarafından İsviçre Federal Mahkemesi'nde temyiz edildiğini hatırlatan Erkiner, şunları söyledi:

“Bu mahkeme temyiz talebini kabul etmemiştir ve CAS kararını onamıştır. Bu kararın infazı söz konusudur. Bu infazı yapacak olan merci de FIFA'dır. Beşiktaş-Del Bosque davası hukuki mercilerde bitmiştir. Bunun icrası söz konusudur. Bunu icra etme yetkisi FIFA yönetim kurulundadır. FIFA bunun uygulanması için yazı yazmıştır. Beşiktaş süresi içinde bunu yerine getirmediği için FIFA, Beşiktaş'ı kendi disiplin kuruluna vermiştir. Bu Del Bosque ile ilgili bir şey değil. FIFA'nın bir kararının yerine getirilmemesinden dolayı disipline verilmektir. Beşiktaş bunu süresi içinde CAS'a götürmüştür. CAS'a giden Del Bosque davasının yeniden görülmesi değildir. Yönetim Kurulu kararına uyulmadığı için verilen disiplin cezasına yapılan itirazdır. Tabii ki dolaylı yoldan etkisi olabilir, ama Del Bosgue-Beşiktaş davası ile FIFA-Beşiktaş ihtilafı haline dönüşmüş olan yeni durumu karıştırmamak lazım.”

Haberin Devamı

Bu arada, Erkiner, artık CAS'ın Türkiye'deki tek üyesinin kendisi olmadığını, Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan'ın da artık CAS üyesi olduğunu ifade etti.

Panelde dinleyici olan Türker Arslan, Erkiner'in açıklamalarına katıldığını belirterek, “Bundan sonra Tahkim Kurulu'nun her kararının CAS'a gitmesi muhtemeldir. Büyük sıkıntılar yaşayabileceğiz. Kanunun bu şekilde çıkması nedeniyle çok sıkıntı yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

BAŞÇI: “2007'DE 7 KİŞİDE DOPİNG BULUNDU”

Panelde konuşan Türk Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nursabah Elif Başçı, 2007 yılında toplam 865 kişinden numune alındığını ve sadece 7 kişide doping bulunduğunu belirterek, “Bu yüzden 1'den daha az. Dünya ortalaması yaklaşık yüzde 2'dir” dedi.
Süreyya Ayhan ile ilgili bir soru üzerine Başçı, Süreyya'nın numunelerini Türkiye Doping Merkezi'nde analiz edilmediğini ifade ederek, “Atletler yıllık antrenman programlarını Dünya Anti Doping Ajansı'na (WADA) bildirmek zorunda. WADA istediği zaman bu sporcuları kontrol edebilme yetkisine sahip. Bu tipten bir kontrol sonucunda çıkmış. Kendisi antrenmanlarını yurt dışında yapıyordu. Yurt dışında alınan numuneler oradaki laboratuvarlarda analiz edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hakem Fırat Aydınus ise sezonun ikinci yarısında takmaya başladıkları kulaklıklara alışmaları için biraz süre geçmesi gerektiğini kaydederek, “Sezonun ikinci yarısındaki maçlara çok yararlı olduğuna inandığım kulaklıklarla çıkmaya başladık. Belli avantajları yakalayabilmek için alışma süreci geçmesi gerekiyor. Çünkü çok komplike bir alet, avantajlar getirecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!