Suyun idaresi

Ayşen GÜR
Haberin Devamı

BELEDİYENİN en önemli görevi bence su ve kanalizasyon idaresidir.

İstanbul'da bu adı taşıyan idare, yani İSKİ, eski genel müdürü Ergun Göknel döneminde kötü bir şöhrete kavuşmuştu. Aynı devirde İstanbul'da büyük bir su sorunu vardı.

Şimdi su sorunu birinci planda değil, ulaşım İstanbulluların bir numaralı derdi haline geldi. İSKİ bu kötü şöhretini bir hayli düzeltti.

Fakat buna rağmen İSKİ, her zaman övgülerle karşılanan bir kurum değil. Nedeni çok açık. Altyapı yatırımına dayalı hiçbir idare hizmet verdiği kitleden kolay kolay aferin almaz. Kolaylıkla oya dönüşebilen, seçmen açısından geri dönüşü hızlı olan asıl belediyecilik çalışması su ve kanalizasyon gibi işler değil, park, kültür merkezi, geniş meydan gibi çalışmalardır.

Yüzyıl başında Operatör Cemil Bey, çok beğenilen bir belediye başkanıydı ama, yakın çalışma arkadaşlarından bazıları onu, kanalizasyona hiç önem vermediği, bütün çabasını etrafı istimlak edip park ve bahçelerle uğraşmaya adadığı için eleştirirlerdi.

Artık şehir hayatının kolaylıklarına alıştık. 21. yüzyılda evlerimizde her an su akmasını istiyoruz. Bu en doğal hakkımız. İşte bu yüzden su kesintisi yapıldığında İSKİ bizden hiç de hayır duaları almıyor!

Geçen hafta, İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu Hürriyet İstanbul ekibine İkitelli'deki büyük Fatih Sultan Mehmed Han arıtma tesisini gezdirdi. Terkos ve Sazlıdere barajlarından kocaman borularla getirilen ham suyun burada birçok aşamadan geçirildiğini ve şehir depolarına aktarıldığını gördük.

Veysel Eroğlu, bir zamanların barajlar kralı Süleyman Demirel (ve yeni cumhurbaşkanı gibi) Afyon Lisesi'nde okumuş.

Şu anda İTÜ'deki öğretim üyeliğini de sürdüren İSKİ Genel Müdürü'nün en çok üzerinde durduğu konu, tesisin Türkiye'de Türk teknolojisi, firmaları ve mühendisleri tarafından yapılmış olmasıydı.

Ama tesisteki geziden hafızamda kalan en büyük izlenim, böyle bir şehrin su ve kanalizasyon idaresinin ne kadar büyük ve zorlu bir iş olduğuydu.

Derelerin ıslahından çeşmelerin bakımına, nüfusu her yıl yüzde 3.6 artan bir kentin gelecekteki ihtiyacını göz önünde tutarak yapılacak yatırımlardan su havzalarının korunmasına, Haliç ve Marmara'nın temizlenme sürecinden şebekelerin yenilenmesine kadar binlerce iş...

İSKİ kuşkusuz İstanbul'un en önemli kamu idaresi. Yaptığı işin çoğu yer altında, ama hepimizin gözü onun üzerinde olmalı.

Yazarın Tüm Yazıları