Susurluk coğrafyasında tanıdık isimler (1)

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Nevşehir bağlantısı

Rahmetli Uğur Mumcu'nun Mehmet Ali Ağca'ya sahte pasaportun Nevşehir'den düzenlendiğini ortaya çıkarmasının üstünden yıllar geçti...

Doğan Yurdakul ve Soner Yalçın, titiz bir araştırma sonucunda Nevşehirli ülkücülerin ele geçirdiği anlaşılan pasaport dairesinin yeni marifetlerini ortaya koydular:

‘‘Mehmet Şener'in fotoğrafı Durmuş Unutmaz adına verilmiş 131065 sayılı pasaporta, Mehmet Ali Ağca'nın fotoğrafı 136635 sayıyla Faruk Özgün adına verilmiş olan pasaporta, kendisine çok benzeyen Hüseyin Fidan'ın fotoğrafı aynı tarihte Galip Yılmaz adına kendisi adına almış olduğu 136636 sayılı pasaporta yapıştırılıyordu...’’

Demek ki Mehmet Şener ve Mehmet Ali Ağca'nın Nevşehir'den sahte pasaport temin ettikleri kesin... Abdullah Çatlı, Yalçın Özbey gibi isimlere aynı daireden sahte pasaport verilmiş olması ihtimali çok yüksek...

Ama Susurluk çetesi izini örtmeyi çok iyi biliyor.

Nevşehir Emniyeti Pasaport Dairesi'nin tüm kayıtları bu belgelerin düzenlenmesinden kısa bir süre sonra yandı, bitti, kül oldu.

* * *

1978 yılında Tokatlı genç bir komiser ilk görev yeri olarak Nevşehir'in Kısıklı İlçesi'ne geldi. Önceleri ilçede kalacak yer bulamadı. Sonra Kederoğlu Ailesi ile tanıştı, bir süre evlerinde kaldı.

Genç polisin adı İbrahim Şahin'di ve Kederoğlu Ailesi ile dostluğu aradan geçen 29 yılda azalmadı, aksine arttı.

Öyle ki İbrahim Şahin Özel Harekât Dairesi Başkan Vekilliği görevindeyken Ankara'dan İstanbul'a gelmek isteğinde resmi araca binmedi. Arkadaşı Avşar Kederoğlu'nun beyaz renkli lüks Cherokee marka cipini kullanmayı tercih etti.

* * *

Kederoğlu Ailesi'nin beşi erkek, dördü kız 9 üyesi var.

TIR garajı işleten Avşar Kederoğlu'nun ismi Susurluk tutanaklarına sadece İbrahim Şahin'le dostluğu nedeniyle değil, Tarık Ümit'in kaçırılması olayı yüzünden geçti.

2 Mart 1995 günü Divan Pastanesi'nden iki polis memuruyla birlikte ayrıldıktan sonra bir daha izine rastlanmayan Tarık Ümit son olarak Avşar Kederoğlu üstüne kayıtlı cep telefonundan arandı.

Tarık Ümit olayını araştıran Astsubay Ahmet Altıntaş, cep telefonundan yola çıkarak Avşar Kederoğlu'nu buldu. Kederoğlu telefonunu Ziya Bandırmalıoğlu ile Ayhan Akça'ya verdiğini söyledi.

Altıntaş polislerle ilgili soruşturmanın İbrahim Şahin'in telefonu üzerine engellendiğini ileri sürdü.

Oysa İbrahim Şahin DGM'de olayı farklı anlattı:

‘‘Altıntaş, kendisinin ifade ve gözaltına alma yetkisinin olmadığını söylüyor. Oysa, Avşar Kederoğlu'nu 24 saat gözaltına almış. Ayhan Akça'yı telefonla arıyor ve kendisiyle buluşmasını sağlıyor. Ben olayın ne olduğunu öğrenmek için aradım, Tarık Ümit ile ilgili araştırma yaptığını söyledi. Bizim tahkikatı engellememiz sözkonusu değil. Hatta durumu Mehmet Ağar'a bildirdim, o da jandarmaya söylemiş. Olaya müdahalem bu şekilde oldu.’’

* * *

Tarık Ümit olayında adı geçen polis memuru Ayhan Akça, kamuoyunda ‘‘Kurye Kız’’ olarak bilinen Dilek Örnek davasına da karıştı.

Ayhan Akça, Dilek Örnek'in taşıdığı ve uyuşturucu parası olduğu ileri sürülen dövizleri aklayan Azer Döviz'in ortaklarından birisine ait lüks BMW marka otomobili kullanıyordu.

Bir süre İbrahim Şahin'in yakın korumalığını yapan Ayhan Akça, polis lojmanlarından çıkarılınca Kederoğlu Ailesi'ne ait Avcılar semtindeki bir eve taşındı, ev kirası geçen yıl 15 milyon liraydı.

* * *

Nevşehir bağlantısını kısaca hatırlatalım istedik.

Yarın Kuşadası'na başlayacağız.

Yazarın Tüm Yazıları