Sürücü belgeleri sağlık şartı yönetmeliklerindeki tutarsızlık

Dayanağı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu olan ve sürücü belgesi almak isteyenlerin tabi olduğu sağlık şartlarının belirtildiği iki ayrı Bakanlığa ait Yönetmelik bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Bunlardan birincisi Milli Eğitim Bakanlığı’na ait ve 03.02.1987 tarih ve 19361 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan ‘Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’ olup, 03.04.2012 tarih ve 28253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle bu Yönetmeliğin ‘Müracaatlarda Aranacak Belgeler’ başlıklı 17. Maddesinin (a) bendinin 4. Fıkrasında sürücülerde mutlak surette Sağlık Kurulu Raporu şartı getirilmiştir. 2. Yönetmelik ise İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve yayımlanan ‘Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik’tir. Bu Yönetmelikte tek hekim rapor verebilir ancak belli sağlık şartlarının sorgulanması işitme odyo testi, görme alanı dereceleri gibi parametrelerin bilinmesine gerek vardır.
Karayolları Trafik Kanunu 41. madde 3. fıkra ‘c’ bendinde yönetmelik çıkarıp sağlık şartlarını belirlemek yetkisi İçişleri ve Sağlık Bakanlığına ortaklaşa olarak verilmiştir. MEB çıkardığı yönetmelikte sağlık kurulu şartını getirmek istemesi trafik kazalarının önlenmesi için heyet muayenesini düşünmüş ancak yetkisi yoktur. Resmi Gazete’de bile yayımlanan yönetmelik hukuken yanlıştır.
Doğrusu İçişleri Bakanlığı’nın yönetmelik değişikliğine gitmesi ve mutlak sağlık kurulu şartını getirmesidir.
Hali hazırda MEB’e bağlı olup onun yönetmeliğine göre işleyen sürücü kursları, kursiyerlerden tek hekim raporu yeter diyerek kendi yönetmeliğindeki Sağlık Kurulu şartını yerine getirmemektedir.
K. N.

Haberin Devamı

Unutulmuş değiller

Ankara Sivil Toplum kuruluşları Platformu’nun, Türkiye’ye üstün hizmetlerde bulunan devlet adamı, bürokrat ve işadamlarını ‘Vefa, İstanbul’da bir semt adı değildir’ sloganıyla ödüllendiriyor; bu isimler arasında Yıldırım Akbulut, Hikmet Çetin, Ferruh Bozbeyli, İlhan Cavcav, Ali Coşkun, Mahmut Oltan Sungurlu, R. Kazım Yücelen, Recai Kutan, Fehim Adak, Mehmet Yazar, Ekrem Pakdemirli, Mehmet Keçeciler, Ünal Erkan, Hasan Basri Aktan, Mehmet Nuri Yılmaz gibi isimler yer alıyor.

KISA... KISA...

- Keçiören Belediyesi’nin düzenlediği ve D. Mehmet Doğan’ın yöneteceği ‘Edebiyat Sohbetleri’nin bugün Estergon Kültür Merkezi’nde 18.30’da yapılacak söyleşinin konuğu öykü ve roman yazarı Ethem Baran.

Yazarın Tüm Yazıları