Sürgün heykel kayıtlı değilmiş

Güncelleme Tarihi:

Sürgün heykel kayıtlı değilmiş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2018 14:49

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın önünden 2008 yılındaki tadilat sırasında kırıldığı kaldırılan, bugün Sokullu’daki bir cadde üzerinde bekleyen ‘Senfoni Orkestrası Anıtı’nın kayıt altına alınmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın gündeme getirdiği sürgün ‘Senfoni Orkestrası Anıtı’yla ilgili Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Nihat Değirmenci önemli açıklamalarda bulundu.
1995’te, eski Kültür Bakanı Durmuş Fikri Sağlar döneminde heykeltıraş Necdet Can ve oğlu Umut Devrim Can’a yaptırılarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) önüne konulan ‘Senfoni Orkestrası Anıtı’, 2008 yılındaki tadilat sırasında kırıldığı gerekçesiyle kaldırılmıştı.
Heykeltıraş Umut Devrim Can’ın, “Eserimiz 10 yıldır sürgünde” ifadesiyle ilgili Nihat Değirmenci, “Taşınıra girmemiş, kaydı olmayan bir eser yapılmış. Eserliği de sanatçılar arasında eleştirilen bir konu. Ben o kısma girmiyorum çünkü yetkim ve haddim değil” dedi.

Sürgün heykel kayıtlı değilmiş
‘YER GÖSTERDİK İSTEMEDİLER’

Haberin Devamı

Anıt heykelin, Sokullu Mehmet Paşa Mahallesi Ahmet Haşim Caddesi’nde Umut Devrim Can’a ait atölyenin önünden alınarak başka yere taşınmasıyla ilgili birçok kez girişimde bulunulduğunu kaydeden Değirmenci, “Bu arkadaşa birçok kez alternatif gösterdik. Ancak kapılar hep yüzümüze kapandı, anlaşmaya yanaşmadı. Eski Bakan Ertuğrul Günay da konuyla bizzat ilgilendi. ‘Bir yere koyalım’ dedik ama sanatçı ‘İlla ben yerine isterim’ diye tutturdu” diye konuştu.

ÇALINMASINDAN ENDİŞELİYİZ

Hürriyet Ankara’nın, “Senfoni Anıtı 10 yıldır sürgünde” haberinin ardından Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün kendileri ile iletişime geçtiğini doğrulayan Umut Devrim Can ise şöyle konuştu:
“Babamı arayıp heykelle ilgili resmi yazı beklendiğini söylemişler. Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Açıkçası heykelin çalınmasından da endişeliyiz. Çünkü sokak ortasında duruyor. Bize alternatif sunulduğu doğru ama biz o heykeli CSO için yaptık. Üzerinde amblem var. Nasıl olur da heykelimizi başka bir yere taşımayı önerirler. Biz bunu kabul etmiyoruz. Mücadelemizden de vazgeçmiyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Senfoni Orkestrası Anıtı’nın 10 yıldır sürgün hayatı yaşadığını söyleyen heykeltıraş Umut Devrim Can, daha önceki açıklamasında, “Tadilat esnasında anıtın yerini değiştirmek istemişler. Bu sırada anıtın bir bölümü kırılmış. Müteahhit firma da heykeli bize getirdi. Eser 10 yıldır atölyemin önünde duruyor ancak Bakanlığın envanterine kayıtlı. Yani ne atabiliyorum, ne satabiliyorum. Anıt heykeli sergilemek isteyenler de var ama izin veremiyorum” demişti. CHP Mersin Milletvekili Durmuş Fikri Sağlar ise “Bu krizi çözecek olan Sayın Numan Kurtulmuş’tur” diyerek tartışmaya katılmıştı.

BAKMADAN GEÇME!