Sünnet

Kültürümüzün de bir parçası haline gelmiş olan sünnet, hem erkek çocukları, hem de aileleri biraz da tedirgin eden bir girişimdir. Olayın sosyal boyutunun da olması (sünnet düğünü) nedeniyle toplumumuzun kaçınılmaz bir olgusudur.

Sünnetin yararları arasında en bilineni penis başı çevresinde hijyen (temizlik) sağladığından, peniste enfeksiyon ve hatta kanser riskini en aza indirgemesidir. Sünnetin yapılmasıyla ilgili bazı karşıt görüşler de olmasına karşın, günümüzde dinsel ayrımın dahi kalkmasına ve tüm dinlerdeki insanların sünnet olmasına özendirildiği de bir gerçektir. Bugün hıristiyan toplumunda da belirgin bir kitlenin sünnet olduğunu biliyoruz. Sünnetin yapılmasıyla ilgili iki durum söz konusudur:

1) Çocuğun hiçbir yakınmasının olmadığı ve başta da belirttiğim gibi kültürümüzün bir parçası olarak yapılan uygulama.

2) Penis başını çevereleyen deriden salgılanan bir maddenin, penis başına yapışmasıyla o bölgede enfeksiyon (iltihap) oluşturması ve idrar yaparken çocuğun belirgin sıkıntı çekmesine neden olması (fimosis) durumundaki uygulama.

Özellikle bu yapışıklığın aileler tarafından fark edilmemesi özellikle bebeklerde huzursuzluk yaratmasına sebep olabilir. Bu yüzden çocuk doktorları da rutin muayenelerinde bu durumu kontrol ederler, etmeliler. Eğer böyle bir yapışıklık ve beraberinde de enfeksiyon riski söz konusuysa, sünneti geciktirmemek en doğru yaklaşım olacaktır.

Sünnetin uygulamasında da bazı önemli noktaları hatırlatmak istiyorum. Sünnet, bir cerrahi işlemdir, steril ortamda yapılması gereken bir ameliyattır aslında. Bu yüzden de ameliyathane koşullarında ehil doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Sünnet için belirli bir yaş aslında yoktur. Ancak lokal veya genel anestezi uygulanması açısından yaş ve yapışıklık olanlarda önemli olabilir. Yapışıklıklarda lokal anestezinin etkisi yapışıklık olan bölgede yeterli olmayabilir ve çocuğun ağrı duymasına neden olabilir. Bu yüzden yapışıklık olan çocukların genel anesteziyle sünnet edilmesinin daha iyi olacağı kanaatindeyim.

Küçük yaştaki çocuklarda sünnetin korkusu, endişesi nedeniyle lokal anestezi uygulamasında çocuk hareketsiz duramaz, bu nedenle de uygulama zorlaşır. Aileler ise genellikle anesteziden tedirgin olurlar. Ancak günümüzde modern anestezi bu konudaki tedirginlikleri neredeyse tamamen yok edecek kadar güvenlidir. Bu nedenle ben de genel anestezi ile sünneti öneriyorum.

10 dakikalık bir anestezi ile sünnet olmak hem çocuk açısından korku ve tedirginlik hissetmeden bitecek, hem de doktorun rahat uygulamasını sağlayacaktır.

Yeni doğan bebeklere de doğumun ilk birkaç günü içinde sünnet uygulaması oldukça yaygınlaşmıştır. Bu uygulama ileride çocuğun sünnet endişesi ve korkusuyla psikolojik tedirginlik duymasını da engelleyecektir.

Sağlıkla...

Boşalmanın gecikmesi avantajlı bir durum

SORU: Hocam ben 28 yaşında sağlıklı bir erkeğim. Benim sorunum, ereksiyon olmakta hiçbir sıkıntı çekmememe rağmen, çok geç boşalıyor olmam. Masturbasyonda bu süre en az 20 dakika. Cinsel ilişkide ise 45 dakikadan fazla. Bu yüzden partnerimle sorun yaşıyorum. Bunun nedeni ne olabilir?

YANIT:
Bazı erkeklerin arayıp bulamadığını siz normalde yaşıyorsunuz. Birçok erkek ve partneri erken boşalmadan yakınır ve ilşkinin bir dakikayı geçmediğini belirtirler. Sizde ise gecikme yakınması var. Bu durum nadiren de olsa bazı erkeklerin yaşadığı bir şey. Genellikle önemli bir nedene bağlanmaz. Belki sinir ileti sisteminizin cinsel uyarılara yanıtı, tepkisi gecikiyor olabilir. Bu da bazı nörolojik testlerle ortaya konabilir ama sizde böyle bir gereksinim olduğunu düşünmüyorum. Bu gecikme makul ölçüdeyse eşinizin tatmini açısından bir avantajdır.

PROSTAT KANSERİ DEĞİLSİNİZ

SORU:Hocam, Temmuz 2003 tarihinden bu yana prostat hastasıyım. Bu tarihten itibaren yaptırdığım testlerde PSA-Serbest PSA/Prostat boyutları ve hacmi devamlı olarak inişli çıkışlı bir grafik göstermekte. PSA 4.70 ile 7.26 arasında... Serbest PSA ise 0.413 ile 0.810 arasında değişmekte. İki defa makattan muayene oldum, prostatın normal büyüklükte olduğu söylendi. Üç defa biyopsi oldum, sonuçları BENİGN prostat dokuları çıktı. İki defa işeme testi yaptım, sonuç minimal çıktı. Devamlı olarak her sabah bir adet ilaç kulllanmaktayım. Ancak her zaman olmasa da arada sırada idrardan çok az zaman sonra yanma oluyor. Bu rahatsızlık beni çok üzüyor. Hastalığımın seyri hakkında ve ne yapmam gerektiği konusunda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Bilgileriniz için şimdiden teşekkür eder, başarılarınızın devamlı olmasını dilerim.

YANIT: Üç kez Biopsi sonucu benign yani selim prostat büyümesi çıkmış. Bu sizde şu aşamada prostat kanseri olmadığını gösteriyor, ancak düzenli kontrollerinize devam edin. Ayrıca doktorunuz tarafından yaşınız ve her yılki PSA değişme eğilimi de dikkate alınacaktır. Aldığınız ilaç yakınmalarınızı azaltacaktır. Bol su için.

KARARI ÜROLOĞUNUZLA BİRLİKTE VERİN

SORU:27 yaşındayım, erken boşalma nedeniyle bir hastaneye başvurdum, varikosel olduğunu ve ameliyat gerektiği söylendi. Başka bir doktor ise bu nedenle ameliyata gerek olmadığını belirtti. Ne yapmam lazım? Ameliyat olursam erken boşalmam geçer mi?

YANIT: Varikosel ile erken boşalma arasında hiçbir bağlantı yoktur. Erken boşalma nedeniyle varikosel ameliyatı olmanız gerekmez ve varikosel ameliyatıyla bu durum düzelmez. Varikosel ancak çocuk sahibi olmaya engel bir durumla birlikte ise ameliyat edilebilir. Bunun kararını da ürologunuzla birlikte vermelisiniz.
Yazarın Tüm Yazıları