Sucuktan döner yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Sucuktan döner yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2002 01:56

Fast food'ta yeni moda sucuk döner. Kapış kapış gidiyor. Afyonlu sucuk üreticileri kalkmış İstanbul'a gelmişler. Afyon'un nesi meşhursa satıyorlar.

Kaymak, ekmek kadayıfı ve tabii ki sucuk. Sucuktan köfte, döner, dürüm, ekmek arası, artık ne mümkünse... İsteyen kangal olarak da alıp gidiyor. Tek bir sorun var: Hepsi sucuk döneri biz icat ettik diyor.

Gözlerimle gördüm, özellikle haftasonları sucuk dönercilerin önünde kuyruklar oluşuyor. Talibi o kadar çok ki, Beşiktaş'ta iki rakip firma, İkbal ve İpek sucukları karşı karşıya dükkanlar açmış. Bağdat Caddesi'ndeki şubelerinde yer bulmak bir mesele. Yıl sonuna doğru sucuk döner modası tüm Türkiye'yi saracak.

Şu anda İkbal, İpek ve Cumhuriyet sucuklarının büfe-restoranları bulunuyor. Afyon'dan önce İstanbul'da döner satmaya başlamışlar. Üçünün de hemen hemen aynı yerlerde şubeleri var. Fiyatlar yere göre değişiyor. Beşiktaş'ta yediğiniz sucuk dönere, Bağdat Caddesi'nde neredeyse iki katı para ödüyorsunuz.

İstanbul piyasasına ilk kimin girdiği, kimin sucuk döneri icat ettiği pek belli değil. Herkes ilk ben geldim, ben icat ettim diyor. Herşey dondurulup Afyon'dan hazır getiriliyor.

İkbal sucuklarının Afyon dışına çıkması ekonomik krizle olmuş. O tarihe kadar mallarını büyük marketlere satan firma, tahsilatta zorlanınca kendi malını kendi satmaya karar vermiş. İlk dükkan Ankara'da açılmış. İstanbul'a geleliyse 4 ay oldu. Şu anda İçerenköy ve Ümraniye Carrefour, Beşiktaş, Osmanbey, Bağdat Caddesi ve Bakırköy'de toplam 6 yerleri var. Haziran sonunda şube sayısı 20'yi bulacak. Ankara'daki şube sayısı ise 4. Bir yılda tüm ülkede 100 şube açmayı planlıyorlar. Firma yetkilileri Türk damak tadını, fast food anlayışıyla birleştirdiklerini belirtiyor. Böylece vatandaş marketlerde pahalıya satılan sucuğu daha düşük fiyatla tadabiliyor. İkbal'in Bağdat Caddesi şubesine haftasonları bin 300 kişi geliyor.

Rakip firma İpek, İstanbul'daki ilk restoranı 6 ay önce açtı. Fast food işinde artık olağanın dışına çıkmak gerektiğini söylüyorlar. Öğle tatilinde gelen müşteriler fazla olduğundan, sucuğun içindeki sarımsak ve baharat miktarını biraz azaltmışlar. Böylece gönül rahatlığıyla işe geri dönebileceğinizi söylüyorlar. Ama ben denedim. Ne olursa olsun, yediğiniz nihayet sucuk ve sucuk yiyip de rahat etmek pek mümkün değil. Siz yine naneli birşeyler bulundurun yanınızda. İpek'in de Beşiktaş, Osmanbey, Sirkeci ve Etiler'de şubesi var.

Fiyatlar:

Sucuk döner (Ekmek arası): 1 milyon 750 bin (Porsiyon) 3 milyon

Kangal sucuk: 10 milyon 900 bin

Kaymak (kutusu): 3 milyon 500 bin - 5 milyon

Bal kaymak: 2 milyon
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!