Suç ve ceza

DÖRDÜNCÜ Yargı Paketi’ne BDP’liler ‘dağ fare doğurdu’ diye tepki gösterdi; çünkü KCK davalarında geniş tahliyeler olmasını bekliyorlardı. Diğer bir tepki ise, Cumhuriyet gazetesinin “Deniz Gezmiş gibi isimlerin fotoğrafını taşımanın da” suç olmasının yolunun açıldığı şeklindeki haberidir.

Haberin Devamı

Biraz yakından bakalım.

Propaganda suçları

4. Yargı Paketi’nin amacı Terörle Mücadele (TMY) ve Türk Ceza Kanunlarını AİHM içtihatlarıyla uyumlu hale getirmektir. Özeti şudur:
- TMY’nin 6. maddesine göre, terör örgütlerinin her türlü açıklama ve bildirilerini yayınlamak suçtur. Bundan sonra, bu açıklama ve bildiriler örgütün şiddet yöntemlerini övüyorsa veya şiddeti teşvik ediyorsa suç olacak...
- TMY’nin 7. maddesine göre, terör örgütünün propagandasını yapmak suçtur. Bundan sonra örgütün terör yöntemlerini meşru gösteren, şiddeti teşvik eden propagandalar suç olacak, bunun dışındakiler suç olmayacak...
- TCK Madde 215’teki “suçu ve suçluyu övme” eylemi bundan sonra “açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması hâlinde” suç sayılacak, böyle bir tehlike yoksa suç sayılmayacak...
- Yine TCK madde 220’ye göre “terör örgütünü veya amacını övmek” suçtur. Bundan sonra örgütün “cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde” yapılan övme fiilleri suç sayılacak...
Gazeteci olsun veya olmasın, bu yeni suç tanımları geçerli olacak.

Haberin Devamı

KCK tutukluları

Bu düzenlemeler KCK tutuklularını serbest bıraktırır mı? Tutuklanma sebebi, şiddet içermeksizin örgüt propagandası yapmaksa, bu, suç olmaktan çıkacağı için tahliyeyi gerektirir. Böyle tahliyeler oldu zaten.
Fakat KCK tutuklularının çoğu hakkında iddianamede ileri sürülen suç, TCK’nın 314. maddesindeki “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek” ve terör örgütüne “üye olmak” tır. BDP’liler bu pakette, bu suçlara ilişkin bir düzenleme yok diye eleştiriyor. Halbuki 314. madde tam ve tipik bir “şiddet” suçudur. Hiçbir hukuk devleti bu eylemlerin suç olmayacağı yönünde bir kanun çıkaramaz. Kendisi de hukukçu olan Hasip Kaplan, bu eylemler suç olmaktan çıkarılsın diyebilir mi?
Hukuk devleti sadece genel af çıkarabilir; 4. Paket ise bir af kanunu değil. Genel af için bir sebep de yok.
4. Paket’in, “görüşme süreci”yle de ilgisi yok. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland’la 14 Eylül 2011’de yapılan toplantıda kanunlarımızın AİHM içtihatlarına uyarlanması için alınan kararın uygulamalarından biridir bu paket.

Haberin Devamı

Deniz Gezmiş posteri?

Deniz Gezmiş gibi isimlerin posterlerini taşımanın suç olabileceği görüşünün hiçbir ciddiyeti yok. Terör ve terör örgütleriyle ilgili propaganda eylemlerine ilişkin suç tanımlarını liberalleştiren 4. Paket, bazı tedbirler de getiriyor. Evet, terör örgütünün şiddet içermeyen görüş ve bildirileri yayınlanabilecek... Fakat “terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün tamamen veya kısmen kapatılması” suç olacak...
Ve terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde ”örgüte ait amblem, resim veya işaretlerin” asılması, taşınması, üniforma şeklinde giyilmesi de suç olacak; daha doğrusu suç olmaya devam edecek.
Buradaki “resim” kavramından “Deniz Gezmiş resmi” çıkar mı?! Deniz Gezmiş halen faaliyette bulunan silahlı bir illegal örgütün lideri mi? Hayır... Bu sebeple resimleri de suç sayılamaz.
4. Paket, ceza mevzuatımızı evrensel hukuka uyarlama çabasıyla ilgilidir. Yargı sürecindeki sorunlar “kanun”lardan değil, mahkemelerin uygulamalarından kaynaklanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları