Yardımcısı yok mu?

Süper Lig’i muadillerinden ayıran özelliği kemik kemiğe oynanmasıdır, her Anadolulu’nun İstanbul’a bir antitezle gelmesidir. Başakşehir, Fenerbahçe’ye 1 saat top göstermedi, Kayseri de iki hava silahı Mabiala-Welliton’la iş yaptı. Acaba Advocaat’a rakipleri raporlayan bir mekanizma yok mu Fenerbahçe’de?

Haberin Devamı

DÜN geceyi şüphesiz ki 11’e 11 ve 11’e 10 oynanan iki ayrı bölümde değerlendirmek gerek. Advocaat’ın çıkardığı ilk 11, kesinlikle adalet kokuyordu: Hollandalı hoca, Pereira’nın bir yılda göremediğini 180 dakikada görmüştü. Fenerbahçe orta sahası 2 yıldır çabukluktan ve yaratıcılıktan uzak. Pereira koca bir sezon orta sahaya Alper’i kaydırmayı akıl edememişti, Advocaat son 130 dakikada bu uygulamayla bir miktar renklendirdi orta sahasını.

 

AATİF’I UNUTTU

 

Ancak Advocaat’ın orta sahadaki yaratıcılığı artırdığı günde, hücumdaki yaratıcılık sıkıntısını gözden kaçırdığını düşünüyorum: Emenike, Stoch ve Volkan Şen, benzer oyuncular. Hepsi patlayıcı, hepsi sprinter. Ama hiç birinin ilk 5 özelliğini sayarken araya pas kalitelerini ya da klaslarını koymazsınız. Fenerbahçe, Süper Lig’de bir Anadolu takımını ağırlıyorsa ileride üç sprinterle oynamamalı, o üçlüden en az biri pas kalitesi yüksek, zeki, klas bir oyuncu olmalı.

 

Haberin Devamı

Dün 11’e 11’ken Fenerbahçe’nin rakibine şutlarda 2’ye 5 geride olmasının nedeni bu. Gerçi Türkiye’de bir Anadolu takımı İstanbullu’ya karşı 10 kişi kaldığında da durum değişmez, çünkü genelde bir kişi fazla olmalarına rağmen maaile ileriye gitmezler. Dün Advocaat muhtemelen bu gerçeği çok geç fark ettiği için Van Persie’yi ancak son 15’te soktu, Aatif’ı da unuttu.

 

RAPORLANMAMIŞ!

 

Hollandalı’nın bu ligi ve rakiplerini şu anda tanımaması doğal. Welliton’un özel bir hava topu silahı olduğunu bilmemesi de. Ama benim merak ettiğim Fenerbahçe teknik ekibinde bu rakipleri hocaya raporlayan bir mekanizma olup olmadığı... Şu iki maçlık görüntü, hiç de rakipler raporlanmış gibi durmuyordu sanki.

 

MAÇIN YILDIZI: DENİZ TÜRÜÇ

 

KAYSERİ’nin iki asistli yeni beyni, hem duran hem hareketli oyunun yıldızıydı.

 

Haberin Devamı

26 DAKİKADA 16 FAUL MÜ?

 

DÜN gece tabela 26’yı gösterdiğinde iki taraf toplam 16 faul yapmış, oyun tam 16 kez durmuştu. Bu sayı, Premier Lig’de bir maçın tamamında olan faul sayısı neredeyse! Bir hakemin bu şekilde sistematik faullü oyunu erken teşhis edip kartlarını hemen kullanması gerekir ki sertlik artmasın, sahada futbol oynansın, başka bir spor değil. Ama Serkan Çınar dün gece ilk kartını ancak 37’de çıkardı, ki o dakikaya kadar en az 3 sarı atlamıştı tecrübeli hakem.

 

TEKNİK DİREKTÖR KARNESİ

 

1-Dick Advocaat 

 

GRASSHOPPERS önünde Salih sakatlanınca Alper’i ortaya kaydırması akıllıcaydı. Aynı düzeni Kayseri önünde sürdürmesi de. Ancak Kayseri’nin 11’e 10 da olsa kapanacağını öngöremediği için değişikliklerde geç kaldı.

 

Haberin Devamı

2- Hakan Kutlu

 

KONYASPOR’da Aykut Kocaman’dan sonra o da başarılı bir 4-4-2 oyunu izlettirdi. Demek ki Süper Lig’de 4-2-3-1 oynatmak kaide değil, pekala 4-4-2 ile de orta sahada kalabalık, bütüncül, yaratıcı olabiliyorsunuz.

Yazarın Tüm Yazıları