Yardımcı antrenörlük ciddi bir iş

Şu anda Augsburg’u çalıştıran Martin Schmidt, Tuchel’in yardımcısıydı. Tuchel’den 6 yaş büyüktü. Ve Tuchel’den “O benim rol modelim” diye bahsediyor.

Haberin Devamı

Klopp’un eski yardımcısı Buvac da ondan 5 yaş büyüktü. Şu anda Dinamo Moskova’nın sportif direktörü. Klopp’un şimdiki yardımcılarından Lijnders, iki sezon önce NEC takımını çalıştırdı. Halen de sayısız kulüpten birinci adamlık teklifi alıyor. Zidane Ancelotti’nin, Arteta Guardiola’nın yardımcılığını yaptılar.

Varacağım nokta şu: Dünyada teknik direktörler yanlarına güçlü profilde yardımcılar bulundurmaktan çekinmezken, Türkiye’dekiler kendilerine alternatif yaratmaktan çekiniyorlar. Şimdi soruyorum size: Terim’in, Güneş’in, Yanal’ın ekiplerinden neden Buvac’lar, Arteta’lar, Lijnders’lar çıkmaz? Daha doğru soru belki de şu: Çıkma potansiyeli olanlar neden oralarda hiç konumlandırılmaz? Türkiye’de yardımcı antrenörlük kurumu artık çok daha farklı ele alınmalı. Ali Koç yönetimi de, konunun ciddiyetini sezon içinde kavradı ve Volkan’la Emre hamleleri yapıldı peş peşe. Ancak sezon başında konu aynı ciddiyetle ele alınmadığı için şu anda Fenerbahçe, hem Avrupa kupaları bileti, hem de Türkiye Kupası hedefi varken önemli bir açmazda. Bu teknik kadronun söz konusu hedeflere varıp varamayacağı, gelecek sezonun planlarını da doğrudan etkileyeceği kesin. Dün teknik ekip tarafından Tolgay’a orta ikilideki kesicilik rolü verilmesi, zaten geliyorum diyen felaket gibiydi. 40 dakikada 3 faul yaptı. Ardından da top keseyim derken atıldı. Kruse sakatlandığında girmesi gereken adam Mevlüt’tü. Planlar kenar ortaları üzerine kuruluyken, hava topunda 13-4 galipken o dakikada olması gereken oydu. Dün yanlış tercihler, ev sahibine puan kaybını getirdi doğal olarak.

Haberin Devamı

Ferdi ve Mevlüt neden önemli?

Dikkatli sporseverler, Galatasaray’ın 2014-15 sezonu şampiyonluğunu hatırlayacaklardır. O şampiyonluğun “x faktör”ü Yasin Öztekin’di... Yasin, Türkiye Kupası maçlarındaki başarısıyla zorla girmişti lig 11’ine. Aynı şekilde Emre Çolak da kupada parlayarak, ligde Hamza Hamzaoğlu’nun sürpriz kozlarından biri haline gelmişti. Bu kupalar boşuna oynanmıyor. Kupada bulduğu şansları iyi değerlendiren oyuncular, ligde ödülünü almıyorsa zaten antrenöre de, kadro adaletine de inanmazlar. Daha 3 gün önce Guardiola, kupada yıldızlaşan Foden’ın ligde kesin olarak oynayacağını söyledi basın toplantısında. Fenerbahçe’nin kupa yıldızı Ferdi’nin, yine iyi performanslar gösteren Zajc ve Mevlüt’ün bir türlü hak ettikleri şansları bulamamasıydı aslında Yanal’ın elini daraltan. Dün Ferdi kötü oynadı. Ancak Ersun Yanal bu isimlere zamanında, hak ettikleri dakikaları verseydi hem kadrosu genişleyecek, hem de bu adamların martta dizleri titremiyor olacaktı. Kupa deyip geçmemek gerek.

Korona mesajı bize de lazım

Haberin Devamı

Dün  bizim maçlarla aynı saatlerde oynanan İngiltere Premier Lig müsabakalarında futbolcular tokalaşmadı. Kimi çevrelerin mutlulukla, kimilerinin de alaycı bir şekilde yaklaştığı bu kararı, canı gönülden destekliyorum. Rakip teknik adam Chris Wilder’ın elini sıkmakta bir sakınca görmediğini açıklayan Norwich menajeri Daniel Farke'nin de konuyu tam olarak algılayamadığını düşünüyorum. Mesele burada zaten rakip menajerin Wuhan virüsü taşıyıp taşımadığından ziyade, İngiliz halkına ve hatta dünyaya verilen hassasiyet mesajı. “Bakınız biz bile bu kadar hassasız, lütfen siz de hassas olunuz” mesajı bu. Süper Lig’de de acilen uygulamalıyız bence bu metodu.

Haberin Devamı

Altay Çiftyumruk

DüN 24’üncü dakikaydı. Denizlispor’un Barrow’la yaptığı kenar hücumunda Altay yine çıktı. Yine çift yumrukla topu kısa uzaklaştırdı. Yine top tehlike bölgesine düştü. Fenerbahçe kalesi daha önce onlarca kez deneyimlediği tehlikelerden birini daha yaşadı ve top Serdar tarafından çizgiden çıkarıldı. Altay, karşı karşıya pozisyonlarda iyi bir kaleci. Doğru zamanda, doğru mesafeye büyüyerek çıkıyor. Ancak 3-5 metre önüne düşen yüksek toplara çift yumrukla çıkıyor ve aynı hatayı sürekli yapıyor. Antrenmanlarda ne çalışıyorlar, çok merak ediyorum doğrusu.

Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü’nü buruk bir şekilde kutluyorum. Dünyanın böyle bir kutlamaya ihtiyaç duymadığı, kadınla erkeğin eşit haklara ve can güvenliğine sahip olduğu, kadınlar gününün erkekler günü kadar absürt sayıldığı bir gelecek umuduyla.

Yazarın Tüm Yazıları