Klopp, Avcı’ya benzer mi Başakşehir’in sırrı ne?

GEÇEN yıl Premier Lig’i sekizinci bitiren Liverpool, bu sezonun lideri. Üstelik ligin en çok gol atan, en fazla pozisyona giren ve en fazla topla oynayan takımı.

Haberin Devamı

Geçen yıl Süper Lig’in dördüncüsü olan Başakşehir de bu sezon en tepede. En çok atan, en az yiyen. Ve başarılı teknik direktörleri Abdullah Avcı’nın kamuoyunda oluşan algısı, Türkiye’de bir Klopp hikâyesi yazdığı yönünde. Sahi Avcı’nın başarısının sırrı ne? Gerçekten de Başakşehir’in futbolu Liverpool’la benzerlik gösteriyor mu? 

 

1- TOPLA OYNAMA

 

Liverpool, bu hafta Watford karşısında yüzde 71’e, genel ortalamada da yüzde 60’a varan topla oynama yüzdesiyle lig lideri. Üstelik içinde Guardiola barındıran bir ligin lideri. Başakşehir’se 10 haftanın sonunda yüzde 48,3 topla oynama ortalamasıyla lig dokuzuncusu.

 

Haberin Devamı

Başakşehir’in özellikle öne geçtikten sonra topa merakı kalmıyor. Her geçen dakika rakibe daha fazla bırakıyor topu. Ve bir fırsat oyunu kolluyor. Farka da böyle gidiyor zaten. Liverpool’sa maçın her anında topla fazla oynama derdinde.

 

2- ORTA SAHA TERCİHİ

 

Avcı’nın bu kulüple ilk 5 yılında en önemli eksiği, orta sahasındaki yaratıcılıktı. Mahmut, Zeki, Sedat tarzı defansif orta sahaların üçünü birden kullanır; yedili bir blokla karşılardı rakipleri. Ama bu renksiz orta sahayla da ulaşabildikleri en iyi seviye altıncılık olmuştu doğal olarak. Son 3 sezondaysa orta sahaya Emre ve Mossoro takviyesi, kaliteyi artırdı. Üstelik bu ikilinin eksik olduğu günlerde elinde Hakan Özmert ve Samuel Holmen gibi yetenekli alternatifler var artık.

 

Klopp’un yaptığı ise, bunun bir kademe ilerisi: Mane-Firmino-Coutinho ileri üçlüsü kusursuz işleyip Lallana’yı oraya sokamayınca, milli futbolcuyu orta üçlüye monte etti. Aynen Ancelotti’nin 2014’te Di Maria’yı orta üçlüde kullanması gibi. Sonuç: Lallana, De Bruyne’den sonra ligin en fazla asist yapan oyuncusu.

 

 

Haberin Devamı

3- SAVUNMA TERCİHLERİ

 

Avcı’nın bu yılın başında sol beke Eren Albayrak takviyesi takdire şayan. Gerçi önceki yıl da Alpaslan’ı sakatlanana dek hücumcu bek rolünde kullanmıştı, ama Eren onun bir kademe ilerisi. Klopp’un da bu yılki sol bek tercihi enteresan: İngiliz milli orta saha oyuncusu James Milner takımın yeni sol beki.

 

Ve Watford maçında tam 5 şutla, forvetlerle aynı hücum katkısını yapmış sol bekten.

 

4- YOĞUNLUK OYUNU

 

Abdullah Avcı’nın Başakşehir’inin gol seçenekleri geniş alana bağımlı. Hücumun başladığı yerle bittiği yer arasında 40-50 metrelik mesafeler var, pas metrajları uzun. Liverpool’sa tam bir yoğunluk oyunu oynuyor, paslar seri ve kısa. Gol, dar alanda çok sayıda oyuncunun varlığı ile atılıyor. Siz bakmayın Türkiye kamuoyunda Liverpool’un kontra atak takımı olduğu yönündeki inanışa. Klopp döneminde Liverpool’un kontra hücumla bulduğu gol oranı sadece yüzde 18... Duran topla bulduklarından daha az bu oran. 

 

Haberin Devamı

Oysa teknik direktör Abdullah Avcı’nın hücum stratejisi rakibi eksik yakalamaya dayanıyor. Bu yıl deplasmanda bütün maçları kazanmaları, üstelik sadece 1 gol yemeleri de bu yüzden.

 

Onlar topla oynamak isteyen rakibi, fırsatçı futbolu seviyorlar. Başakşehir Stadı’nda Osmanlıspor’u ve Atiker Konyaspor’u yenememeleri, yedikleri 6 golün 5’inin iç sahada olması da bu stratejinin sonuçları.

 

5- SON TAHLİL

 

Başakşehir, birinci bölge ve üçüncü bölgede topla oynama oranlarında ligin üst grubunda dolaşırken, Hasan Gören verilerine göre ikinci bölgede 18 takım içinde 15’inci. Sebebi orta sahada topu hiç gevelememeleri, ikinci bölgeyi süratle geçmeleri. Abdullah Avcı bu stratejisiyle fark yaratıyor zaten.
Liverpool’la benzedikleri en önemli konuysa serseri topları kazanma becerileri. Sebebi de, kenar oyuncularının merkeze yakın oynaması. Özellikle Başakşehir’in takım boyu uzasa bile savunmada takım eninin fazla genişlememesi. Beklerin, ön liberoların yakınına girerek kayıp topları kovalamaları.
Peki Başakşehir şampiyonluk yarışında sonuna kadar kalabilir mi? Sanırım bir şartı var bunun: Başakşehir’in rakipleri topla oynamayı sevdikleri sürece hücum edecekler. Hücum ettikleri sürece tamamlayamadıkları ataklar olacak, ve bu ataklar Başakşehir’e kontra fırsat olarak dönecek. O yüzden bence Başakşehir’in puan kaybedeceği esas maçlar büyüklerle oynadıkları değil, topu istemeyen Anadolulularla oynadıkları müsabakalar olacak. Liverpool’sa her maçta isteyecek topu ve şampiyonluğu.

 

Haberin Devamı

Ulu önder Atatürk’ü özlemle andığımız şu özel günlerde, onun hayal ettiği gibi zeki, çevik ve ahlaklı bir futbol oynayan Başakşehirlilere tebrikler gönülden...

 

Yazarın Tüm Yazıları