Galatasaray'ın silahı Mertens, Trabzonspor’un şansı Abdullah Avcı’ya bağlı

Belçikalı virtüözün performansı ve bordo mavili hocanın oyuncu tercihleri maçın kaderinde belirleyici olacak. Bugünkü maçta Okan Buruk, Dries Mertens’in sihrine umut bağlayacak. Abdullah Avcı ise takım için bir Marek Hamsik muadili yaratmaya çalışacak.

Haberin Devamı

Trabzonspor, geçen hafta Antalyaspor’un hücum presine çare bulamadı, hafta içinde de Kopenhag’a merkezden oyun üretemedi. Şurası bir gerçek; Napoli tarihinin en fazla forma giyen oyuncusu Marek Hamsik’i çok arıyorlar. Galatasaray’sa Ümraniyespor karşısında ilk 45’te her baskı gördüğünde topu taca attı, ta ki Napoli tarihinin en golcüsü Dries Mertens, oyuna Napolitan sosu katana kadar...

G.Saray bu sezon henüz 3 resmi müsabakaya çıktı, bu maçlarda kalecisi Muslera, savunma dörtlüsü Boey-Nelsson-Abdülkerim-Aanholt ve ileri üçlüsü Yunus-Seferovic-Kerem hiç değişmedi. Tek değişiklik merkezdeydi, takıma yeni katılan oyuncuların da etkisiyle orta sahada Okan Buruk hâlâ ideali arıyor. Antalya önünde Berkan’la başladı, Giresun maçında Midtsjö, Ümraniye karşısında da önce Torreira, sonra Mertens katıldı denkleme. Bu 270 dakika içinde Galatasaray en üretken futbolu Ümraniye maçında 46 ile 70 arası oynadı. Mertens 46’da oyuna girince adeta Galatasaray orta sahasında eksik olan şeyi tanımladı. Ve tamamladı sonra da.

Haberin Devamı

MERTENS GiRiNCE 46 iLE 70 ARASI 8’i ETKiLi 11 ŞUT ATTILAR 

Galatasaray, Ümraniye maçına birçok basit hata ile başladı. Recep Uçar’ın talebeleri önde her baskı yaptığında sarı kırmızılıları hataya zorladılar. Daha ilk dakika içinde Muslera, 9’uncu dakikada Abdülkerim, 2 ve 17’de Nelsson baskı görünce topu taca atmakta buldular çareyi. Sonra Mertens çıktı sahneye. İlk devrede bir türlü atak sürekliliği sağlayamayan Galatasaray, 46 ile 70 arası Ümraniye kalesine sekizi etkili 11 şut attı. Mertens, Torreira, Oliveira, Seferovic, Boey, Yunus ve Kerem hepsi etkili fırsatlar buldular bu bölümde. Ve bu değişimin sebebi netti:

GALATASARAY’DAKi BAĞLANTI SORUNUNU TEK BAŞINA ÇÖZDÜ

G.Saray’ın 225 dakika boyunca bir türlü çözemediği birinci-ikinci ve ikinci-üçüncü bölge bağlantı sorununu tek bir adam halletti. Napoli tarihinin en golcü oyuncusu Mertens, sadece 45 dakika giydiği G.Saray formasıyla da şimdiden kritik bir aksam haline dönüşmüş gibi. Buruk’un orta sahada Mertens’le başlayacağını ve bu maçta Galatasaray’ın kaderinin Belçikalı virtüözün performansına bağlı olacağını tahmin etmek güç değil.

Haberin Devamı

AVCI, 3 TEMEL PROBLEMi ÇÖZMEK ZORUNDA

Trabzonspor, sezonu ligde 2 galibiyet ve Süper Kupa zaferiyle açtıktan sonra üç problemli müsabaka oynadı. Abdullah Avcı ne kadar Parken deplasmanını oyun olarak kazandıklarını iddia etse de tabela öyle söylemiyordu. Onu farklı Antalya mağlubiyeti ve Trabzon’daki Kopenhag suskunluğu izledi. Abdullah Avcı’nın kritik Galatasaray sınavını hasarsız atlatabilmek için bu müsabakalardaki üç temel problemi çözmeye çalışacağı kesin.

KOPENHAG DEPLASMANINDA ÇOK SIRADAN BiR GOL YEDiLER

1- Trabzonspor, Parken’deki Kopenhag maçında kornerden çok sıradan bir gol yedi. Ceza alanında 8 bordo maviliye karşılık yalnızca 4 Danimarkalı bulunuyordu. Ancak Trabzonsporlu 8 oyuncu alanı savunurken, 4 Danimarkalı hareketlilerdi. Korner atıldığında Kopenhaglı Vavro rahatlıkla indirdi, Lerager rahatlıkla golü attı. Hatta ceza alanındaki diğer 2 Kopenhaglı futbolcu da demarke vaziyetteydiler. Trabzonsporlu 8 kişi alanı, yani aslında havayı-boşluğu savunurken, Kopenhaglı oyuncular attılar golü. Abdullah Avcı’nın alan savunmasından vazgeçeceğini sanmıyorum zira bundan 10 yıl önce de benzer şeyler yaşanıyordu Avcı takımlarında. 7 Eylül 2012’de Hollanda’nın Avcı yönetimindeki Türkiye milli takımına attığı korner golünde de sorun benzerdi mesela.

Haberin Devamı

SEZONUN EN KRiTiK MAÇINDA MERKEZDE ÇOK VERiMSiZDi

2- Parken’deki maça Abdullah Avcı orta sahada tek defansif Siopis’le başlamıştı. Maçtan sonra bu tercihi sorulduğunda hem Dorukhan’ın hasta olduğunu, hem de Siopis’in orta sahada tek başına daha verimli oynadığını söylemişti Abdullah Hoca. Ki bence de cesur bir tercihti bu. Ama enteresandır, sonraki iki müsabakada iki ön liberolu düzene döndü. Antalya önünde Doğucan-Dorukhan’lı 40 dakika felaketti. Kopenhag önünde de Siopis-Dorukhan’la merkezde verimsiz bir bordo mavili takım izledik. Trabzon, belki de sezonun en kritik maçında merkezden hiç hücum edemedi. Müsabakayı rekor 35 orta ile, sadece kanat akınlarıyla tamamladı.

Haberin Devamı

TRABZON’DA YAŞANAN SORUNLARIN SEBEBi HAMSiK’iN YOKLUĞU

3- Trabzonspor’un şu anda çok kritik eksiklikleri var. Visca ve Hamsik sadece Trabzon’un değil, ligin de yıldızları. Bakasetas’ın sağlık durumunun yüzde yüze ulaşmasını heyecanla bekliyor Trabzonlular. Ancak bu isimler içinde en çok arananı şüphesiz Hamsik. Çünkü Napoli efsanesinin yokluğu, Trabzon’un hem merkez organizasyonunu baltalıyor, hem de geriden çıkış becerisini zayıflatıyor.

Abdullah Avcı, Antalya önünde hücum prese çare bulabilmek için savunma göbeğini tam dört defa değiştirdi mesela. Maça Hugo-Denswil tandemiyle başladı. Antalya’nın 40 dakikalık önde baskısına çare üretemeyince 40’ta Dorukhan’la savunmayı üçledi.

Yazarın Tüm Yazıları