Avrupa'nın en cazip kiralama rotası: Türkiye

Kontrata makul bir satın alma opsiyonu koyulmalı.

Haberin Devamı

Ligimizin en değerli 10 oyuncusunun 6’sı kiralık. Çünkü ligimiz büyük bir ekonomik daralma içinde. Bizim gibi ‘transfer bağımlısı’ bir ülke için hiç fena bir yöntem değil.

SÜPER Lig’de halen market değeri 8 haneli olan 10 oyuncu var ve bunların tam altısı kiralık (Moses,Ljajic, Ndiaye, Onyekuru, Slimani ve Mitroglou)... Peki bir ligin en değerli 10 oyuncusundan 6’sının, hatta en değerli 20’de de 11’inin kiralık olmasını nasıl okumalı? Süper Lig, bir geçiş turnuvası mı, bir sınıf atlama turnuvası mı yoksa bir atık ligi mi? Öncelikle şu gerçeğin altını çizmek gerek: Süper Lig, büyük bir ekonomik daralma içinde. Çünkü çok borçlu. Sadece 3 sezon önce 1.2 milyar Euro ile Avrupa’nın en değerli altıncı ligi olan bu turnuva, şu anda 620 milyon Euro’luk değeriyle onuncu basamakta. Çünkü tüm futbolcularının ederinin yaklaşık 3 katı kadar borçlu! Bir turnuvanın 10 milyar liranın üzerinde borcuna karşılık, yıllık geliri 4 milyar lira düzeyinde olunca doğal olarak transfer markette bonservis ödeme yerine kiralama yoluna başvuruyor sıkça. Evet bu bir kadro istikrarsızlığı doğuruyor, ama bizim gibi ‘transfer bağımlısı’ bir ülke için doğru kullanıldığında hiç fena bir yöntem değil aslında kiralama metodu. Meseleyi sanırım iki ayrı boyutta ele almak lazım. Birinci soru: Biz neden kiralama yapmalıyız? Süper Lig için kiralama
metodu (diğer istikrarlı turnuvaların aksine) neden daha cazip?

Haberin Devamı

1- Kadro istikrarsızıyız. Bonservisli ya da bonservissiz, her transfer döneminde bu lige 300 oyuncu geliyorsa, bunların bir kısmının bonservissiz gelmesi hem riski minimize eder, hem maliyetleri düşürür.

2- Ülkenin coğrafi konumu farklı. Sosyolojik yapısı da öyle. Ne tam Avrupalı, ne tam Asyalı. Ne tam doğulu, ne de tam batılı. Başka bir ligde çok iyi performans gösteren bir yabancı, burada ülkenin kendine özgü koşullarına adapte olamayabiliyor. Adam senden önce Belçika’da harika oynamış. Senden sonra Hollanda’da harikalar yaratıyor. Ama sende olmamış! Bu tarz problemleri azaltmak için de bazen kiralama metodu daha doğru olabiliyor. Önden bir test sezonu oynamak gibi adeta.

Haberin Devamı

3- Yalnız kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var: Muhakkak kontrata makul bir satın alma opsiyonu yazılmalı. Mario Gomez gibi, Talisca gibi düşüşteki oyuncuyu buraya getirip, rehabilite edip, hatta milli takıma döndürüp sonra kaybetmek acı. Mesela aynı sorunu Kagawa’da yaşamamayı umut ediyorum şimdi. 3 ya da 5, az ya da çok, geçici oyuncu kontratına muhakkak bir satın alma opsiyonu yazılmalı.

HAFTANIN TAKIMI

BORUSSIA Dortmund, hafta sonunda Wolfsburg’u yine 90’ıncı dakika sonrası attığı 2 golle yenip liderliği geri aldı. Bundesliga’da bitime 7 hafta kalan Bayern’in 2 puan önünde zirvede yer alan Dortmund’un bu sezon 90’ıncı dakika tamamlandıktan sonra attığı gol sayısı tam 9.

HAFTANIN RAKAMI

Haberin Devamı

LIGDEYSE bu sezon uzatma dakikalarının kralı Trabzon. Karadeniz ekibi ilk yarının uzatmalarında 3, ikinci devrenin uzatmalarında da 3 olmak üzere toplam 6 golle bu alanda lider. Uzatmalarda G.Saray ve Başakşehir 4, Beşiktaş 3, F.Bahçe 1 gol atmışlar. Göztepe’ninse golü yok.

5 BÜYÜK LiG NEDEN BiZE OYUNCU KIRALAMALI

MESELENIN ikinci boyutu da şu: Peki büyük ligler neden bize oyuncu kiralamalı? Chelsea, Atletico Madrid ya da Bayern Münih, oynatmadığı oyuncuyu neden Süper Lig’e kiralasın?

1- İnanılmaz dinamik bir lig bu. İyiysen forma şansı bulman 2-3 hafta sürer, 1-2 ayda taraftarın sevgilisi olabilirsin! Almanya’da, Fransa’da 3-5 kişiye imza verirken burada sevgiye doyar, moral olarak başka bir sınıfa çıkabilirsin.

Haberin Devamı

2- Avrupa’nın üst düzey futbol ülkelerine 2-3 saat uçak mesafesi. İzin gününü pekala sevdiklerinle geçirebilirsin... 1-2 saat farkı var. Aynı saat dilimini yaşıyorsun ailenle.

3-  İklim muhteşem. Amerika, Katar ya da Çin’e gidip, farklı hava şartlarıyla bo ğuşmayacaksın. Ailen uyurken sen futbol oynuyor olmayacaksın. Hele İstanbul’daysan, harika da bir şehirde yaşıyor olacaksın.

4- Avrupa futbol haritasından uzaklaşmayacaksın. Televizyonda maçların yayınlanacak. Büyük ihtimalle şampiyonluk yarışı yapacaksın, Avrupa kupalarında olacaksın. Üstelik Hollanda’ya, Portekiz’e, Belçika’ya göre de daha iyi maaş alacaksın. Mevcut ekonomik koşullar altında belli ki Süper Lig birkaç yıl içinde bir kiralık oyuncu cennetine dönecek. Masada güçlü olursak, doğru stratejileri izler ve 5 büyük lige yönelirsek, kontratlara da makul satın alma opsiyonları yazabilirsek pekala olumluya çevirebileceğimiz bir rüzgâr bu.

Yazarın Tüm Yazıları