IFAB'ın 'yap-boz'ları devam ediyor

Nihayet bu sezon iFAB’dan oyun kurallarında radikal bir değişiklik gelmedi diye sevinirken, son saniyede yine golü atmayı başardılar.

Haberin Devamı

27 Temmuz’da yayımlanan sirkülerle “ofsayt kararlarında bilerek oynama ve sekme” tanımında değişiklik yapıldı. Yine akılları karıştıracak ve tartışmaları çoğaltacak gibi gözüküyor. Özellikle 2018-19 sezonunun 3. haftasında Beşiktaş-Antalyaspor maçında Souleymane Doukara’nın attığı golle ciddi tartışmalara yol açan pozisyonlar artık ofsayt olarak değerlendirilecek. Yapılan ortada top Adriano’nun kafasından sekerek bariz ofsayt pozisyonunda bulunan Doukara’ya top gitmiş, oyun devam etmiş ve gol geçerli sayılmıştı. Artık bu tarz pozisyonlar “bilerek oynama” kapsamından çıkarıldı.

'BİLEREK OYNAMA VE SEKME' NE DEMEK?

· Kural 11’e göre bilerek oynama, bir oyuncunun topun kontrolüne sahip olduğu aşağıdaki durumlarda oluşur: Takım arkadaşına pas vermek, Topun kontrolünü elde etmek, Topu ayak veya kafa ile kesmek.

Haberin Devamı

· Kuralın değişimiyle, bir oyuncunun topu kontrolünde bulundurması ve bunun sonucunda “bilerek oynaması” değerlendirilirken şu kriterler dikkate alınacak:

Topun uzak mesafeden geliyor olması ve oyuncunun topu çok net görmesi, Topun hızlı hareket etmiyor olması, Topun beklenmeyen bir yönden gelmemesi, Oyuncunun vücudunu koordine etmeye zamanının olması veya hareketini net kontrol edebiliyor olması, Yerde hareket eden bir topla oynamanın, havadan gelene göre daha kolay olması.

KENDİ BOZDUĞUNU DÜZELTİYOR

· Peki, oyuncunun vücudunu koordine etmeye zamanının olması veya hareketini net kontrol etmesi hangi durumlarda yoktur? Refleksle uzanıyorsa, Refleksle sıçrıyorsa, Topla oldukça az veya kontrolsüz şekilde oynayarak hamle yapıyorsa.

· IFAB, yıllarca yaptığı oynamaların ardından kural kitabında belirttiği “Futbol ne ister, futbol neyi bekler?” temel felsefesine şimdi kendileri U dönüşü yapıyor. Adriano’nun müdahalesindeki örnek pozisyonlarda ofsayt bayrağının kalkması gerekirdi. IFAB kuralı kendisi bozdu, polemiklere sebep oldu, şimdi tekrar düzeltiyor.

Yazarın Tüm Yazıları