Paylaş
Bu başarı küresel çapta etkiyi de beraberinde getirdi. Kutlamalar elbette sularla çevrili bir şehirde kayıklarla ve teknelerle yapıldı. Peki, son 10 yılda 3 kez iflas etmiş bu kulüp, 5 yılda 3 lig birden yükselmeyi nasıl başardı? Venezia Pazarlama Direktörü Ted Philipakos bu durumu şöyle açıklıyor; “Yüksek riskli, yüksek getirili bir durumdu. Bu kulüp 3 kez iflas etti. Dolayısıyla Venedik’te futbolun sürdürülebilir olup olmadığı bile açık bir soruydu. Beni cezbeden şey, Venedik’in boş bir tuval olmasıydı. Venedik gibi önemli bir şehirde bir şeyler yaratma, uzun bir tarihe yeni bir bölüm ekleme şans vardı. Mütevazı başlangıçlardan yola çıkıp organik olarak bir şeyler büyütmenin romantizmini hissettim”.
Evet, Philipakos aslında modern futbolu fazlasıyla benimsediğini ‘organik’ terimiyle fazlasıyla anlatıyor. Çünkü günümüz futbolunda en geçerli kurallardan biri kısa vadeli başarının kesinlikle organik bir süreç olmamasıdır.
ORGANİK BÜYÜME BAŞARIYI GETİRDİ
Aslında bu yükselişi onlar da beklemiyordu. Kulübün planlaması da 2-3 yıl içinde Serie A’ya yükselmekti. Ancak kulübün özgünlüğü ve organik olarak büyümesi başarıyı da beraberinde getirdi. Şehir ne kadar küçükse onlar da bu küçüklüğü korurken rekabet seviyelerini de o kadar artırdılar. Yeniden şekillendirilen Venezia, özellikle oyuncu ve altyapı geliştirme alanındaki yatırımlarını artırdı. Her alanda rekabet edecek genç oyuncu sayısını artırırken, deneyimli oyuncuları da kadroya katarak takımın seviyesini yükseltti.
ŞEHRİN TARİHİ DOKUSU FUTBOLLA BİRLEŞTİ
Tabii işin bir de dijital ve sosyal medya tarafı var. Belki de Avrupa’da kendi özünü Venezia kadar iyi anlatabilen başka bir kulüp yok. Kendini otantik bir şekilde pazarlayabilme yeteneğine sahipler. Sosyal medya kanalları ise özgün ve renkli, aynı zamanda ferahlatıcı bir tevazu havası taşıyor. Elbette olmazsa olmaz forma tasarımları.
Formaları her zaman olağanüstüydü ancak bu yıl çok daha farklı tasarımlara sahipti. Dördü de piyasaya sürüldüklerinde kısa sürede tükendi. Kulübün fotoğrafçılık programı da bir diğer önemli özelliği. Bu yıl kulüp, büyük ölçüde keşfedilmemiş ve hayatında hiç futbol maçına gitmemiş 21 yaşındaki fotoğrafçı Eric Scaggiante ile çalışıyor. Tarihin en görkemli şehirlerinden biri olan Venedik, şehrin dokusundaki tüm detayları futbolla birleştirerek yeniden Serie A’ya çıkmayı başardı. Kısacası hikayesi olanın geleceği olduğunu da göstermiş oldu.
KASABA TAKIMI PERİ MASALINI YAŞIYOR
Hazır Venezia’ya değinmişken bir peri masalı da Almanya’da yaşanıyor. Elbette bu kulüp Elversberg’ten başkası değil. Nüfusu yaklaşık 13 bin olan bu kasaba takımı tıpkı Venezia gibi 5 yıl içinde 3 lig birden yükseldi. Onlar için bu mucize hiç de kolay gerçekleşmedi. Son haftaya ikinci sırada giren Elversberg, Hannover 96 ve SC Paderborn ile aynı puandaydı. Elversberg en iyi gol farkına sahipti, Hannover üçüncü, Paderborn ise dördüncü sıradaydı. Ama maçı daha ilk yarıdan kopararak kutlamalara erken başladılar. Elde ettikleri başarı bu küçük kasabayla sınırlı kalmadı. Sosyal medya şimdiden onları konuşmaya başladı. Kasabada tren istasyonu ve belediye binası yok. Kulübün abone sayısı bile nüfustan fazla.
119 YILLIK TARİHİNDE İLK
119 yıllık tarihinde ilk kez Bundesliga’ya yükselen kulübün sportif direktörlüğünü 8 yıl boyunca, yakın zamanda Borussia Dortmund’a geçen, Nils-Ole Book yaptı. Kulüp bu zaman zarfında Nick Woltemade, Fisnik Asllani ve Paul Wanner gibi isimleri kiralayarak onlardan önemli performanslar aldı. Şu bir gerçek kulüp maddi anlamda iyi bir konumda. Yetiştirdikleri sportif direktör, teknik direktör ve oyunculardan da oldukça iyi verim alıyorlar. Bundesliga’da da bu düzeni korurlarsa uzun yıllar ligin en renkli takımlarından biri olabilirler.
YILLAR SÜREN ŞAMPİYONLUK ÖZLEMİNE SON VERENLER
Avrupa'da ve Türkiye’de şampiyonluk yarışı sona erdi. Süper Lig’de Galatasaray üst üste 4. kez şampiyonluk sevinci yaşarken Fenerbahçe ise bu özlemini 12 yıla çıkardı. Avrupa’nın pek çok ülkesinde ise uzun yıllar süren şampiyonluk hasretine son veren takımlar oldu. Bunların başında ise kurulduğu tarihten bugüne kadar İsveç Ligi’nde ilk kez şampiyon olan Mjallby (87 yıl) geliyor. Avusturya ekibi LASK Linz 60 yıl sonra şampiyonluk yaşarken, Danimarka’dan Aarhus 40, Norveç’ten Viking ise 35 yıl sonra mutlu sona ulaştılar. Bulgaristan’dan Levski 17, Macaristan’dan Györ ise 13 yıl sonra liglerinde şampiyonluk sevinci yaşadılar. Şimdi ise gözler Arsenal’de. Londra ekibi şampiyon olup 25 senelik özlemi dindirecek mi hep birlikte göreceğiz.
Paylaş