Türk futbolu nereye gidiyor?

Süper Ligde sezona kötü başlangıç yapan Karabükspor’da Başkan Feridun Tankut Kasım ortasında olağanüstü kongre kararı aldı, kongre 3 kere ertelendi, ancak 4.toplantıda Ziya Ünsal başkanlığa seçildi.

Haberin Devamı

Efsane Başkan İlhan Cavcav’ın vefatından sonra Gençlerbirliğinde başkan seçilen oğlu Murat Cavcav zor günler geçiriyor. İlhan Cavcav sezonuna kötü bir başlangıç yapıp, teknik direktör değişikliğine giden ekipde; Ümit Özat’ın yerine getirilen Mesut Bakkal gönderilip, yerine yeniden Ümit Özat getirildi. Geçtiğimiz haftalarda 5 yönetim kurulu üyesinin istifa ettiği kulüpte, her an olağanüstü kongre süreci yaşanabilir.

Sezon başında Başkan Ahmet Şan’ın yaşadığı süreçten sonra istifa etmesiyle göreve gelen Konyaspor’un yeni başkanı Fatih Yılmaz’ın da olağanüstü kongre sürecini başlatması an meselesi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in konuyla ilgili kararı bekleniyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ile ters düşen Ali Şafak Öztürk gözyaşlarıyla olağanüstü genel kurul kararını açıklamıştı. Geçen sezon Etoo bombasından sonra bu sezona Nasri, Menez gibi inanılmaz transferlerle başlayan Antalyaspor, ligde düşme potasında; yönetim ve teknik direktör belli olmasa da, yıldız oyuncuların devre arasında takımdan ayrılması gündemde, Antalyaspor bu sezon ligde tutunamazsa; Orduspor, Mersin İdmanyurdu, Gaziantepspor gibi takımların yaşadığının daha şiddetlisini yaşayabilir.

Haberin Devamı

Sezona fırtına gibi başlayan ve ilk 8 haftada sadece 2 puan kaybederek, Türkiye Süper Liginin Manchester City’si olacak mı diye düşünülen Galatasaray’ın ilk yarının ikinci dönemindeki büyük düşüsü; devre arasına girilmeden olağanüstü kongre kararı alınmasına neden oldu, ilk 8 haftada 22 puan toplayan Igor Tudor, devre arasını bile göremedi.

TFF 1.Liginde Eskişehirspor’un yaşadığı kongre sürecini, geçtiğimiz haftalarda uzun uzadıya yazmıştım, şimdi Samsunspor’u bir olağanüstü kongre bekliyor. Gaziantepspor’da da daha 3 ay önce seçilen yönetimin, yeniden kongre kararı alabileceği konuşuluyor.

Geçtiğimiz sezonlarda Süper Lig’e yükselme yarışı veren yılların Adana Demirspor’u, geçen sezon son hafta ligde kalabilmişti. Bu sezon da tehlike hattından uzaklaşmayı başaramadılar. Son 2.5 yılda Adana Demirspor’a 10 Teknik Direktör, 30 Yardımcı Antrenör, 5 Altyapı sorumlusu, 2 Menejer getirildi. 3 kere kongreye giden kulübe bu süreçte, 60’ın üzerinde futbolcu transfer edildi. Borç 25 Milyon TL arttı.

Haberin Devamı

Siyaset ve kulüplerin tehlikeli dansı, yarım asırlık tarihi olan şehir takımlarını birer, ikiser dibe çekmeye devam ediyor. Merkezi ve yerel yöneticilere el açmak, şehrin ileri gelen iş adamlarından para dilenmek dışında hiçbir yaratıcı çözüm, hiçbir proje üretemeyen onlarca yönetici hala kulüpleri yönetmeye devam ediyor.

Süper Lig’de Bora Jet ile devam eden mahkeme süreci nedeniyle Fenerbahçe’yi saymazsak; Osmanlıpor ve Kasımpaşa takımlarının hala formalarında göğüs reklamı yok. TFF 1.Ligde Boluspor, Gaziantepspor, İstanbulspor, Adanaspor takımları için de aynı durum geçerli.

Türk futbolu nereye gidiyor

Türk futbolu nereye gidiyor

Bazı Süper Lig ve TFF 1.Lig takımlarının ürünlerinin satıldığı mağazaları bile yok.

Haberin Devamı

TFF 1.Ligde bu sezon Balıkesirspor, Eskişehirspor, Manisaspor, Gaziantepspor kulüp lisansı alamadıklarından 3, Manisaspor buna ek olarak bir oyuncu dosyasından da 6 puan ceza alarak sezona eksi puanlarla başlamışlardı. TFF 1.Ligde 4 sezondur en az bir takım kulüp lisansı alamayarak, sezona eksi puanla başlıyor.

2.Ligde Bucaspor, Kocaelispor -3, Karşıyaka -6, Mersin İdmanyurdu -9 puan dezavantajla ligde devam ediyorlar. Mersin İdmanyurdu ilk yarıyı -6 puanla bitirdi, ligi 0 puanla bitirmeleri bile başarı olur.

Süper Ligde ilk yarının son haftası Cuma akşamı Antalyaspor – Alanyaspor maçıyla başlıyor, iki takımın da hocası yok; ayrıca Karabükspor, Galatasaray takımlarını da 2.yarıda kim çalıştıracak belli değil, tüm bu takımları maçlara yardımcı antrenörler ve alt yapı hocaları çıkaracak.

Haberin Devamı

Yani kısacası sezona fırtına gibi başlayan Galatasaray 13 Ocak’ta olağanüstü kongreye gidiyor, peki ya Türk futbolu nereye gidiyor?

TİVİBU’DAN YENİ YIL SÜRPRİZİ

Bu sezon sonu Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayın hakları anlaşmayı sona erecek olan Tivibu’nun gelecek sezon bu turnuvaların yayınlarına devam edip, etmeyeceği hala belli olmadı.

İhale sonucu resmi olarak açıklanmasa da, geçtiğimiz haftalarda Şampiyonlar Ligi’nin Bein Sports, Avrupa Ligi’nin ise S Sport tarafından yayınlanacağı söylentileri çıkmış fakat ne S Sport, ne Bein Sport kaynakları bu haberi doğrulamamıştı. Kısacası gelecek sezondan itibaren Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayınlarını hangi kanalda izleyeceğimiz hala belli değil.

Haberin Devamı

Bu belirsizlik devam ederken, 2018’e yaklaştığımız günlerde Tivibu bir sürprize imza atarak S Sport ve NBA TV kanallarını da Süper Paket’e dahil etti.

Digitürk’ün Spor paketini pahalı bulup daha ekonomik bir çözüm düşünenler için Tivibu böylece önemli bir puan daha kazanmış oldu. S Sport’un Digitürk, D-Smart, Turkcell Tv+ ile başladığı yayıncılık serüvenine, Tivibu gibi etkili bir platformu da dahil ederek ulaşım potansiyelini neredeyse maksimum seviyeye çıkardı. S Sport’un anlaşma sağlanabilirse Turksat Tv ya da birçoğumuzun aşina olduğu deyimle Kablolu Tv’ye de dahil olması ihtimaller dahilinde, Filbox ile ilgili olarak ise kulaklara gelen bir duyum bile yok.

VOLEYBOL’DA ŞAMPİYONLAR LİGİ’NE YILBAŞI ARASI

CEV tarafından Erkekler ve Kadınlarda düzenlenen Şampiyonlar Liginde, bu hafta arası Erkeklerde oynanacak maçlarla beraber, yılbaşı arasına giriyoruz.

Denizbank’ın bu sezon isim sponsorluğuna devam etmediği Şampiyonlar Liginde sanki yeni bir formata, bir kan değişikliğine ihtiyaç var gibi duruyor.

Erkeklerde 20, kadınlarda 16 takımın grup maçlarına kaldığı Şampiyonlar Liginde, 12 takım gruptan çıkıyor, gruplara bazı takımlar doğrudan kalırken, bazı takımlar 1, bazıları 2 eleme geçmek zorunda, gruplarda ise ülke ayrımına da dikkat edilmiyor. Örneğin Kadınlarda Vakıfbank ve Galatasaray aynı grupta yer alırken, Erkeklerde Fenerbahçe’nin grubunda 2 İtalyan takımı Cucine Lube ve Sir Perugia yer alıyor. Kadınlarda grup maçları başlayıp ilk maçlarla, tam turnuvaya ısınmışken, grup maçlarına 1 ay ara verilmesi de, format kadar can sıkan bir başka durum.

Mevcut sistemde her sezon aşağı yukarı aynı takımların mücadelesine sahne olan Şampiyonlar Liginde, daha yayılmacı ve daha fazla takımlı yeni bir format, sporseverlerin ilgisini daha çok çekebilir. Kadınlarda grupta 1.maçların 12 Aralık, 2.maçların 11 Ocak’ta yapıldığı, 4 takımdan 3ünün gruptan çıktığı bir Şampiyonlar Liginde son 12 turuna kadar, heyecanın h’sinden bile bahsedemiyoruz.

D-Smart’ta yayın yapan Smart Spor Voleybol Şampiyonlar Liginin yanı sıra, Hentbol Şampiyonlar Ligini de yayınlıyor ve Avrupa’da Hentbol’un patronu EHF’nin gerek format, gerek maç yoğunluğu, yayıncılığı ve sponsorluk anlaşmaları göz önüne alınarak; CEV’den çok daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları