Ne hoca ne futbolcu kupanın yıldızı VAR

Güncelleme Tarihi:

Ne hoca ne futbolcu kupanın yıldızı VAR
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2018 00:15

Kenan Başaran ve Koray Durkal 6 soruda Dünya Kupası’nda son 16’ya kalan takımları yorumladı...

Haberin Devamı

1- 2018 Dünya Kupası neleri değiştirdi?

2- VAR bundan sonra futbola ne katacak?

3- Grup maçlarında fark yaratan takımlar?

4- Şu ana kadar öne çıkan futbolcular kimler oldu?

5- Elenen Almanya’da eksik olan neydi?

6- Çeyrek finalde kimleri göreceğiz?

VAR’DAN ARTIK GERİ DÖNÜŞ ZOR... O HÂLDE BUNU DÜNYANIN HER YERİNDE UYGULAMALI
KENAN BAŞARAN

1- DÜNYA 4’LÜ SAVUNMACI
İKİNCİ tura kalan takımların çoğu 4-2-3-1 ile oynadı. (Toplam 27 maç). 8 maçta 4-4-2, 5 maçta 4-3-3... 5 maçta 3-5-2, 2 maçta 3-4-3 ve 1 maçta da 3-4-2-1 ile başlandı. İngiltere, Belçika ve Arjantin’in akıbeti üçlü savunmanın geleceğini etkileyecek. Grup aşaması teknik direktörlerin kupası olmadı. İstisnalar hariç çok formsuzlar. Hasılı ne taktik ne teknik, oyuna en büyük etkiyi VAR sistemi yaptı.

Haberin Devamı

 2- HER YERDE ‘VAR’ OLMALI
VAR artık her yerde uygulanmalı. Yoksa bir takım VAR yüzünden Dünya Kupası biletini kaçırırken bir diğeri ‘Tanrı’nın eli’yle gidebilecek! VAR’le futbolcular  daha ‘temiz’ oynayacak. Zayıfların lehine olacak. Oyunun ruhu değişecek. ‘Tekno futbol’u sevecek miyiz? Genç kuşaklar için çok sorun olmayacaktır.

3- HIRVATİSTAN ÖNDE
Hırvatistan, Belçika, Kolombiya, Uruguay ve İngiltere... Hırvatistan ve Belçika oyunun iki yönünde de iyi. Uruguay’da Godin farkını gördük. İngiltere de 3-5-2’yi yeniden canlandırdığı için sonucunu merakla izlediğim bir ekip. Elenen Fas’a da yazık oldu.  

4- MODRIC-RAKITIC A.Ş.!
GOLOVİN enerjisiyle ev sahibini utandırmadı. Uruguay’dan Godin klişe ifadeyle ‘savunma bakanı’ oldu. Hırvatistan’da Rakitic ve Modric, Arjantin’e hezimeti yaşatan isimlerdi. Fransa’da Kante,“Kaç boyutlu” dedirtti. İngiltere’nin son adamı Stones, uçlarda gezdi, Lingard, topsuz harika oynadı. Meksika’dan Lozano diyeyim. Ve Coutinho...

5- KUSURUN BÜYÜĞÜ LÖW’ÜN
J. Löw’ün muhafazakârlığı. Vefa kontenjanını düşük tutmayıp Sane’yi yedi. 2. Politik protestolar nedeniyle Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’ın kafa olarak kopması. 3. Rusya’daki kamp ortamının Brezilya’nın çok gerisinde olması. Brezilya kampı cennet gibiydi. 4. Takımda çekişmeler var. Oysa 2014’te ilk 11’e giremeyen oyuncu bile “Kulübeden nasıl katkı yapabilirim” diye düşünüyordu.

Haberin Devamı

6- MANTIKSIZCA ARJANTiN
BENCE Uruguay, Brezilya, Belçika, İspanya, Hırvatistan, İsveç ve İngiltere turlayacak. Bunlar mantığa dayalı tahminler. Geçiyorum duygusala: Arjantin! Kötü kadrolarla bile elemeleri geçmişlerdi. Fransa’nın hocası Deschamps, en iyi kadronun en büyük kusuru. Arjantin ‘savunma’ ve ‘hücum’ olmak üzere iki takımdan oluşuyor. Sampaoli, ortaya doğru isimler koyarsa şansı olur.

VAR SİSTEMİ SINIFI GEÇTİ... OYUNU YAVAŞLATACAĞI İDDİALARI DA RUSYA’DA BOŞA ÇIKARILDI
KORAY DURKAL

1- 2018’DE GUARDIOLA ETKİSİ
Kupada ‘Guardiola Etkisi’ görüyorum. Barcelona’da yarattığı anlayış İspanya’yı 2010’da dünya şampiyonu yaptı. Bayern’e getirdiği yeni soluk 2014’te Almanya’yı zirveye çıkardı. Ondan sonra ne İspanya ne de Almanya başarılı oldu. Sıra İngilizlerde. Dünya Kupası’nı alırlar ya da almazlar bilemem ancak Guardiola faktörünün milli takımlar üzerindeki etkisinin bu kupayla perçinleneceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

2- VAR, DÜDÜĞÜ ELİNE ALDI!
VAR sınıfı geçti. Oyunu yavaşlatacağını iddia edenler yanıldı. Artık hakemler son derece rahat. Kritik pozisyonları yeniden izleyip değerlendirme şanslarının olması baskıyı kaldırdı. Benzer bir durum futbolcular için de geçerli. Hakeme anlamsızca itiraz etmek yerine VAR’dan gelecek sonucu beklemeyi tercih ediyorlar. Kısacası VAR yeşil sahalara ‘Güzel Oyun’u geri getirecek.

3- HIRVATLAR BİR BAŞKA
Belçika, İngiltere ve Uruguay’ın dışında Hırvatistan, beklentiyi aştı. Toplu oyunu domine etmelerinin yanında topsuz oyunda da rakibe alan vermeyerek çeyrek final şanslarını artırıyorlar. Osorio’nun oyun içinde denediği farklı formasyonlar sayesinde fark yaratan ve keyif veren takımlardan biri de Meksika.

Haberin Devamı

4- MODRIC VE COUTINHO
İlk sıraya muhteşem Arjantin performansıyla Modric’i yazarım; Perisic’i de unutmadan tabi. Rus Golovin bitmek bilmeyen enerjisiyle adından söz ettirmeye devam edecek gibi. Brezilya’da beklentilerin yüksek olduğu Neymar ve Jesus’u ardında bırakan Coutinho şu ana kadar turnuvanın en iyilerinden. Kane ve Lukaku arasındaki golcü performansları da göze batanlar arasında.

5- LÖW KORKAKÇA DAVRANDI
Löw’ün anlaşılmaz tercihlerinden başlamalı. Sane’yi neden kadrodan çıkardı, iyi bir forveti yokken Wagner’i niye seçmedi. Cevapları hâlâ bilmiyoruz. Aylarca sakat olan Neuer’i oynatması bile Barcelona formasıyla muhteşem maçlar çıkaran Ter Stegen’e haksızlıktı. Löw, cesur davranıp gençlerle yeni Almanya’nın ilk adımlarını atmak yerine şampiyon kadro ile işin kolayına kaçmak istediği için bu sonu yaşadı.

Haberin Devamı

GÖNLÜM ARJANTİN DİYOR
TAMAMEN Messi’ye sempatiden dolayı Fransa karşısında Arjantin diyorum. Portekiz karşısında Uruguay turlar. İspanya, koşan takımlara zorlanıyor, Rusya sürpriz yapabilir. Hırvatlar, Danimarka karşısında favorim. Brezilya-Meksika eşleşmesinde Brezilya. Belçika, Japonya’yı geçer. Kolombiya-İngiltere eşleşmesinde favorim İngilizler; İsveç-İsviçre eşleşmesinde de çeyrek finale İsveç çıkar.

BAKMADAN GEÇME!