Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman? İki başkan adayından önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman İki başkan adayından önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2018 10:40

Fenerbahçe başkanlık seçimi için geri sayım devam ediyor. Sarı Lacivertli kulubün yeni başkanının seçileceği kongre için hazırlıklar devam ederken, başkan adayları Ali Koç ve Aziz Yıldırım'dan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Peki, Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman yapılacak? İşte, futbol otoritesinin dikkatle izleyeceği başkanlık seçimi hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Fenerbahçe başkanlık seçimi, futbolu yakından takip eden hemen herkesin yakından ilgilendiği konu olacak. Ali Koç'un, mevcut başkan Aziz Yıldırım karşısında vereceği başkanlık mücadelesi, Türk futbolseverler tarafından yakından takip edilecek. Peki, Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman yapılacak? İşte, süreç hakkında detaylı bilgiler

FENERBAHÇE BAŞKANLIK SEÇİMİ NE ZAMAN?

Aziz Yıldırım ile Ali Koç arasında geçecek olan Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlık seçimi,  toplantıya katılma hakkı olan üyelerin salt çoğunluğunun hazır bulunması halinde 26-27 Mayıs tarihlerinde Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi Fenerium Tribünü’nde gerçekleştirilecek. İlk toplantıda tüzük gereği aranan salt çoğunluk sağlanamadığı için Genel Kurul, 02 - 03 Haziran 2018 tarihlerinde aynı yer ve saatte çoğunluk aranmaksızın toplanacak.

Haberin Devamı

AZİZ YILDIRIM KİMDİR?

Aziz Yıldırım, 2 Kasım 1952 tarihinde Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde dünyaya gelmiş, ilkokul ve lise eğitimini Düzce'de almıştır. Eğitimine devam ettiği Düzce'de sportif olarak da bir kariyere başlayan Yıldırım, Hamidiyespor Kulübünde amatör futbol oynamıştır.

Üniversite eğimini almak üzere Ankara'ya gitmiş, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinde (şu anki adıyla Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakultesi) inşaat mühendisi olarak tahsilini tamamlamıştır. Eğitiminin ardından Maktaş Mühendislik firmasını kuran Yıldırım, savunma sektöründe altyapı ve üstyapı müteahhitlik hizmetleri vermektedir.

15 Şubat 1998 yılından bu yana yapılan seçimlerle 12 kez Fenerbahçe Kulübü Başkanı seçilen Aziz Yıldırım, Kulüp tarihine ismini en uzun süre başkanlık yapan kişi olarak yazdırmıştır.

ALİ KOÇ KİMDİR?

Ali Koç, 2 Nisan 1967 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Londra'da Harrow School'dan mezun oldu. Rice University'den diplomasını aldı. Harvard University'de yüksek lisans yaptı. ABD'de çeşitli kuruluşlarda çalıştı ve Koç Holding yönetim kurulu üyesi kurumsal iletişim ve bilgi grubu başkanı oldu. Ali Koç, Nevbahar Koç ile evli ve 2 çocuğu bulunmakta.

Haberin Devamı

Ali Koç Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski yöneticisidir. Fenerbahçe Spor Kulübü kongre üyesidir ve 1907 Fenerbahçe Derneği'nin başkanlığını yapmaktadır. 30 Mayıs 2015 tarihindeki Fenerbahçe Spor Kulübü olağan kongresinde bir sonraki kongrede başkan adayı olacağını açıklamıştır.

22 Şubat 2016 tarihinde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanvekilliğine getirilmiştir.

Ali Koç aynı zamanda Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu üyelerindendir. Ali Koç, Forbes Türkiye'nin 2017'de hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 700 milyon dolarlık servetiyle 50. sırada yer almaktadır.

AZİZ YILDIRIM'DAN AÇIKLAMALAR

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Hedef 1 Milyon Üye Projesi'nin önemine dikkati çekti.

Kalamış'taki Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde, Yıldırım ile başkan vekili Mithat Yenigün ve asbaşkan Şekip Mosturoğlu'nun katıldığı "Dönüşüm, Yeni
Dönem" adında bir sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından kısa bir konuşma yapan Aziz Yıldırım, şunları kaydetti:

"Amacımız Fenerbahçe'ye kaynak oluşturmak. Barcelona, Bayern Münih'te statlar dolu. Spor kültürü orada gelişmiş. 1 Milyon Üye Projesi'nde 100 bine ulaştığımızda, tüzüğe madde koyacağız. Kulüp üyeleri muhakkak stattan kombine alacak. Oyuncu almadığınızda bugün kombine alınmıyor. Böyle olunca bütçe dengesiz oluyor. 1 Milyon Üye Projesi Fenerbahçe'nin lokomotifidir. Bu projeyi ilerletmek Fenerbahçelilerin görevidir. Bayrak sallamakla olmaz. 25 milyon taraftarımız var ve buraya 100 bin, 200 bin insanın üye olması lazım. Yakalandığımız kötü operasyonları atlatmamız lazım."
Fenerbahçe Evleri'nin önemine de vurgu yapan Yıldırım, "Fenerbahçe Evleri, bölgedeki insanların kulübe üye olmasıyla yapılıyor. Bu gelirleri başka türlü yakalayamayız. Saha gelirlerini 2-3 milyon daha artırırsınız. Diğer kalemlerle sağlayamazsınız. Halkın takımı Fenerbahçe, taraftarının sahip çıkmasıyla büyür. 'Ben Fenerbahçeliyim ama bir şey vermem, yönetim kötü, antrenör kötü.' demekle olmaz. Basketbolun 30 milyon avro bütçesi var. Sponsor 11 milyon, saha gelirleri 3 milyon avro. Bu açığı kapatan taraftar olmalı. Kur artınca taraftar da 'Bir şey veremeyiz.' derse hiçbir şey ilerlemez. Taraftar her şeye katılacak. Forma alıyorlar teşekkür ederiz ama diğerlerine de destek vermeliler." ifadelerini kullandı.

Sunumdan öne çıkanlar

Sunumda, Aziz Yıldırım'ın 20 yıllık başkanlık döneminde, kazanılan sportif başarılar ile yapılan tesisleşme yatırımlarını anlatılırken, sarı-lacivertli kulübün mali yapısının 10 kat büyüdüğü savunuldu.

Sunumda, başkanlığa tekrar seçilmesi durumunda Aziz Yıldırım'la yeni dönemde bütün branşlarda her sezon Avrupa'nın ilk 8 takımı arasında yer alınması, 2023'te gelirlerin yüzde yüz arttırılması gibi hedeflerin olduğu vurgulandı.

"Fenerbahçe ekolünün" oluşturulacağı ve Avrupa'nın ilk 10 kulübü arasına girileceği iddia edilen sunumda, "Siyah Çoraplılar Futbol Akademisi"ne de vurgu yapıldı.

"Futbol Yatırımları AŞ" adında bir oluşum kurulacağı ve buraya 5 tane İstanbul'dan pilot takımın katılacağı aktarıldı.

Basketbolda teknik ve sporcu kadrosunun korunacağı, voleybolda ise yabancı oyuncu transferi altyapı sayesinde en aza indirileceği belirtildi.

FB TV'nin dışında sadece Fenerbahçelilere değil tüm sporseverlerin ilgisini çekeceği yeni bir digital spor kanalının kurulacağı da sunumda yer aldı.

Uluslararası seviyede bir giyim markasının daha oluşturulacağı ve e-ticarete önem verileceği ifade edildi.

Haberin Devamı

ALİ KOÇ'TAN AÇIKLAMALAR

Başkan adayı Ali Koç, CNN Türk'te Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İşte Ali Koç'un açıklamaları:

Bu süreçte bana destek olan aileme çok teşekkür ediyorum. Ben tutkumun peşinden koşarım. Fenerbahçe taraftarının bana karşı olan sevgisine karşılık verememek beni çok üzüyordu. Küçüklüğümden beri hayalimde vardı Fenerbahçe'ye başkan olmak. Rahmi Koç çok demokrat bir insan. Geçen sene 2 Nisan, ben 50. yaşıma bastım. Bu konuşmada bana böyle bir şey olamayacağını ifade etti. Ben kendisiyle konuştum, bu yoldan geri dönüş olmadığını söyledim. Sağ olsunlar sonuna kadar arkamda durdular. 7 gün kaldı, bakalım 7 gün sonunda ne olacak? En büyük itiraz küçük oğlumdan geliyor. Başkan olma kararını aldıktan sonra bütün ailem çok destek oldu. Sonuç ne olursa olsun yola çıktık Allah utandırmasın diye bekliyoruz bakalım neler olacak.  

 BU BÜYÜK BİR GURUR

Haberin Devamı

Gittiğim yerlere diğer takım taraftarları da bana destek oluyor, bu büyük bir gurur. Ben başka bir camiaya hiç saygısızlık yapmadım. Bir felsefem var; kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapmayacaksın. Fenerbahçe çok daha iyi yönetilmeyi hak ediyor. Ben de bu yüzden başkan olmak istedim. Zihniyet, yatırım bir çok şeyde Türk futbolu olarak çok geride kaldı. Bunun için de aday oldum. Fark yaratabileceğimi düşünüyorum.  Türk futbolunu etkileyebileceğimi düşünüyorum. 10-15 yılda nefret ortamı var. Kulüpler arasındaki şiddet ortamı sona ermeli. Geçen gün okuldan gelen kızım 'Baba biz Galatasaray'dan nefret mi ediyoruz?' diye sordu. Biz küçükken böyle bir şey yoktu. Saha içinde kora kor bir rekabet, saha dışında da yapıcı bir rekabet olmalı. Türk futbolunu hak ettiği yere getirmek için kulüpler ve federasyon olarak ortak bir çalışma içinde olmalıyız.Çok yer ziyaret ettik, kulüpleri ziyaret ettik. Türk futbolu çağın çok gerisinde kaldı. Baktığınız zaman sonuçları da ortada. Ben bir fark yaratabileceğimi düşündüm

PASSOLİG'E GEREK YOK

Haberin Devamı

Ben Passolig tarafında değilim. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. Dünyada sadece İtalya'da vardı; o da kalktı. Bana göre gerek yok. Zararı yok ama desteklemiyorum.

FENERBAHÇE İYİ YÖNETİLMİYOR

Fenerbahçe iyi yönetilmiyor. Günü birlik düşünülüyor. Çok daha akılcı, rasyonel yönetilmeli kulüpler. Sadece biz değil diğer kulüpler de. Günü kurtarma yaklaşımıyla yönetilmemeli. 6 ay var 'şampiyon olmazsanız yenilemem' diyorsunuz olmayınca da yenilemiyorsunuz. Bu böyle olmaz. Fenerbahçe'nin borcunun tam olarak ne kadar olduğunu anlamak mümkün değil. Bu tespit edilemiyor. Geçen seneki raporda borç miktarında 'Batak' yazıyordu. Kulübe gelen gelirler kulübün kasasına girmiyor ki... Direkt olarak temlik, hisseler rehinli. Fenerbahçe'nin mali geleceği ipotek altına almış. Bence Fenerbahçe finansal açıdan iyi yönetilmiyor. Ben bu işi tek başıma hallederim demiyorum. Bu sorunları çözebilecek akla, mantığa ve vizyona sahip olduğumu söylüyorum. Tek başına yapamam. Yönetime gelirsek her şeyi baştan kuracağız.

KARŞILIK BEKLEMEDEN F.BAHÇE'YE VERECEĞİM BİR MEBLAĞ VAR

Fenerbahçe'nin gelirleri azalıyor. Giderleri artıyor. Bunu tam tersine çevirmemiz gerekiyor.Gelirleri arttırma kısmında ben ve arkadaşlarımın direk etkili olacağı alanlar var. 3 Temmuz'daki kurduğumuz bağlar incelmiş durumda. 3 Temmuz'daki dayanışmamız dünyaya örnek oldu. Taraftarın maça gelmemesini sadece ekonomiye bağlarsanız olmaz. Benim Ali Koç olarak, karşılık beklemeden Fenerbahçe Spor Kulübü'ne vereceğim bir meblağ var. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün sponsorluk yapılabilecek tüm alanlarının maksimum seviyeye getirileceğinin taahhüdünü verebilirim. Şirketlerim kulübe her alanda sponsor olacak. Gelirlerimiz artacak. Kulüp bir sermaye grubunun altına girmeyecek. UEFA ile görüşerek sorunları aşacağız.

BAKMADAN GEÇME!