'Fatih Terim kaleci olarak bile döner'

Güncelleme Tarihi:

Fatih Terim kaleci olarak bile döner
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 23:29

“Terim’i istemeyenler var" sözü bir bahane

Haberin Devamı

Fatih Terim, Türkiye futbol tarihinin en önemli ve başarılı teknik adamlarındandır. Galatasaray’a başkan olarak da teknik direktör olarak da ve hatta kaleci olarak bile döner. Nasıl dönerse dönsün, çok güçlü olacağı da aşikârdır.

Mehmet Y. Yılmaz: Terim’in başkan olması için bir çok denge değişmeli. Liseli olmayan Adnan Polat’ın başına neler geldiğini hep birlikte gördük

Uğur Vardan: Beklentiler Terim’in Galatasaray’a bir kez daha teknik direktör olarak geri dönmesidir. Bir kaç takviyeyle başarılı da olabilir

Uğur Meleke: Terim, G.Saray’a her pozisyonda dönebilir. bunun bir önemi yok. Ama çok güçlü şekilde döneceği kesin. Başarı şansı da yüksektir

Mehmet Arslan: Terim’in hocalığını asla tartışmam. Başarılı olur. Başkanlık içinse öncelikle bu iradeyi kendisinin ortaya koyması gerekir

Haberin Devamı

1- Puan farkı atarken de güven duyulmayan Tudor, ‘suni desteği’ de kaybetti ve gönderildi. Özbek doğru mu yaptı?

2- Özbek’in Terim’i kabul ettiremediği için seçim kararı aldığı söyleniyor. Özbek’in düştüğü durumu nasıl buluyorsunuz?

3- Fatih Terim, G.Saray’a hoca olarak mı döner, başkan adayı mı olur? Hoca olarak dönerse başarılı olur mu?

4- Valbuena, gol sevincinde, “Ben” derken, Kocaman da, “Bu takım oyunu” diyerek uyardı. Sizce kim haklı?

5- Rotasyon konusunda eleştirdiğiniz Güneş, nihayet kadro derinliğini oluşturmaya başladı mı?

6- Puan tablosuna göre ilk 7’nin şampiyonluk şansı var. Bu tabloyu sağlayan temel faktörler nelerdir?

MEHMET Y. YILMAZ: PUAN FARKI VARKEN TUDOR DAHiYDi, ŞiMDi Mi KÖTÜ OLDU!

HAFTANIN ‘EN’LERi

Haftanın olayı: Kuşkusuz Tudor’un görevine son verilmesi ve Galatasaray’ın seçime gitme kararı alması.

Haftanın en iyi takımı: Yeni Malatyaspor

Haftanın en iyi teknik direktörü: Tamer Tuna

Haftanın en iyi futbolcusu: Ryan Babel

Haftanın en iyi hakemi: Halil Umut Meler

1- DURSUN Özbek yönetimi neyi doğru yapıyordu ki bunu da doğru yapmış olsun? Hiç büyük takım deneyimi olmayan Igor Tudor’u ‘keşfedip’, Galatasaray’ın başına getirenler kendileri değil mi? Puan farkı açılırken Tudor bir dahiydi de puan farkı kapanınca mı ne olduğu anlaşıldı? Gerçek şu ki bazı oyuncular, Galatasaray’ın puan kaybetmesi pahasına Igor Tudor’u sattılar, yönetim de bunu içine sindirebildi.

Haberin Devamı

ÖZBEK’iN KONGRE STRATEJiSi BiR KÖYLÜ KURNAZLIĞIDIR

2- Özbek’in kongre stratejisi bir köylü kurnazlığı gibi geliyor bana. Fatih Terim’in ismi de bu stratejinin önemli bir silahı olarak kullanılıyor. Bunun nedeni yönetimdeki Terim’i istemeyenleri temizlemekten çok, görev süresini baskın bir kongreyle uzatmak isteği. “Terim’i istemeyenler var” bir bahane olarak kullanılıyor gibi.

TERiM’iN BAŞKAN OLMASI SADECE ONA BAĞLI DEĞiL

3- Fatih Terim’in, başkan olarak kulübe dönmesi başka birçok dengenin değişmesi ile de ilgili, sadece kendi niyeti ile ilgili olamaz. Liseli olmayan başkan Adnan Polat’ın başına nelerin geldiğini gördük. Teknik direktör olarak takıma elbette her zaman dönebilir ama istemedikleri bir hocayı gönderebildiklerini gören bir oyuncu topluluğu ile işinin kolay olmayacağını şimdiden söyleyebilirim.

Haberin Devamı

VALBUENA’NIN GOL SEViNCi DE KOCAMAN DA HAKSIZ DEĞiL

4- Valbuena’nın gol sonrası sevincinin haksız olduğunu kim söyleyebilir? Aynı şekilde Aykut Kocaman’ın açıklamasının yanlış olduğunu da söyleyemeyiz. Kocaman, Valbuena gibi bir oyuncuyu takım oyuncusu haline getirmek zorunda, onun işi bu. Bu tür yeteneklerin maçları nasıl değiştirebileceğini biliyoruz. Bu sorunu hoca çözecek. Yöneticilik budur.

ŞENOL GÜNEŞ, ELiNDEKi KADROYU iYi KULLANIYOR

5- Beşiktaş’ın çok iyi bir kadrosu var ve şimdi daha önce yeteri kadar şans bulamayanlar da katkıda bulunabiliyorlar. Güneş’in bu konuda eleştirilmesini doğru bulmuyorum. Beşiktaş’ta kim yedek kalsa, “O oyuncu yedekte oturtulur mu?” diyebileceğimiz bir kadro var. Güneş de onları iyi kullanıyor, şimdilik görünen bu...

Haberin Devamı

BU ÇEKiŞMELi TABLO KALiTELi OYUNCU ARTIŞININ ESERiDiR

6- KADROLARIN derinliği, kulüp yönetimlerinin becerileri ve teknik direktörlerin kadroyu kullanma biçimlerine baktığımızda, şampiyonluk için 7 aday var diyemeyiz. Unutmayın ki burası Türkiye; hakemler ve TFF tercihleri gibi değişkenler de hesaplanmalı. Bu tabloyu yaratan öncelikle ligimize gelen oyuncu kalitesinin artmasıdır...

UĞUR VARDAN: ÖZBEK YÖNETiMiNiN BAŞKA ÇARESi YOKTU

HAFTANIN ‘EN’LERi

- Haftanın olayı: İstifadan dönen Kocaman zirveye çıkarken 8 haftada şampiyon ilan edilen Tudor’un gitmesi.

- Haftanın en iyi takımı: Kayserispor

- Haftanın en iyi teknik direktörü: Marius Sumudica

Haftanın en iyi futbolcusu: Ryan Babel

Haberin Devamı

Haftanın en iyi hakemi: Fırat Aydınus

1- Özbek yönetiminin başka çaresi yoktu ki! Gerçekler ortada. Ligin başında oturmamış ekiplerini yenen, ‘gösterge’ maçları kaybeden bir hoca, artık ligdeki herkese ‘eşit’ davranmaya; zirve ya da ‘başaltı’ fark etmeden hiçbir takıma karşı çözüm üretememeye başladı. Tudor, sonunu kendisi hazırladı. 10 koşan oyuncu yerine takım aklını üstlenecek Sneijder’ı bırakmasaydı, muhtemelen bu tablo yaşanmayacaktı. Belhanda, kendisini kurtaracak adres değildi asla, seçimin karşılığını aldı.

GÜÇLÜ BiR ALTERNATiF ÖZBEK’E YOLU GÖSTERiR

2- Özbek’in geleceği takımın başarısına endeksliydi. Büyük paralarla alınan futbolculardan kurulu bu takımın da şampiyonluktan başka çaresi yoktu. Bu ihtimal gün gün erirken Özbek’in hamle yapması gerekiyordu. Bu hamleler de belliydi, yani her şey beklendiği gibi yaşanıyor. Bundan sonra ne olur? Güçlü bir alternatif, Özbek’i, “Bugüne kadar yaptıklarınız için teşekkürler, artık sahne başkalarının” çizgisine çeker.

BEKLENTi FATiH TERiM’iN EŞOFMANLARI GiYMESiDiR

3- Şu andaki tabloda taraftarın ve camianın beklentisi, bir an önce eşofmanlarını giyip Florya’ya gelmesi, yani teknik direktör olması. Başarı gelir mi gelmez mi bilinmez ama en önemli seçenekte karar kılındığı gösterilmiş olur. Ayrıca birkaç takviyeyle ve dokunuşlarla bu takım başarılı olabilir.

BUNLAR OYUNU SAHA DIŞINA TAŞIYAN HEYECANLARDIR

4- Kocaman için takımın parçası olan yıldızlar önemli. Bu felsefe, Fenerbahçe’nin modern zamanlardaki en önemli efsanesi Alex’le yolların ayrılmasına neden oldu. Valbuena’yla olan tartıda Kocaman ağır basıyor. Lakin Fransız futbolcunun hareketi, Kocaman’ı açıklamaları derken futbolun farklı hikâyelerine şahit oluyoruz; bunlar oyunu saha dışına taşıyan heyecanlar.

GÜNEŞ, NEGREDO’YU ÇOK DAHA iYi KULLANABiLiRDi

5- OLUŞTU, ama Negredo son dakikalara bırakmasaydı, beraberlikle biten kimi randevulardan galip çıkılabilirdi. Neyse, vahlanmak yerine öndeki serüvene odaklanmaklı. Bayern Münih karşısında mucize gerçekleşmezse zaten lig ve kupada bu kadro her şeye yeter...

GALATASARAY’IN YAŞADIĞI HÜSRAN TEMEL ETKENDiR

6- G.SARAY’ın arayı daha da açacak maçlardaki hüsranı, Beşiktaş’ın Avrupa’da gür bir şekilde eserken içeride aynı efekti yaratamaması, F.Bahçe ve Trabzon’un umut vaat eden kadrolarının nihayet oturması, Başakşehir’in de okyanusları aşarak, ‘Büyükler’i üzmesine karşın iç sularda takılması derken, ‘denge’ sağlandı. Bu tabloda Kayseri ve de özellikle Tamer Tuna nezdinde Göztepe de ‘özel tebrik’i hak ediyor.

VALBUENA’DA KOCAMAN HAKLI

Kocaman, Magath tipi bir teknik adamdır. Onun için organizasyon ve disiplin her şeydir. En büyük hedef de bireyden bağımsız bir takım yaratmaktır. Valbuena da çarkın bir parçası olmayı kabul edecektir. Gol sevincindeki mesajı haklıdır ama Kocaman da haklı.

UĞUR  MELEKE: SUNi TENEFFÜSLE YAŞIYORDU

HAFTANIN ‘EN’LERi

- Haftanın olayı: Gökhan Gönül’ün hakemi uyararak lehine olan korner kararını düzelttirmesi. 

- Haftanın en iyi takımı: Kayserispor

- Haftanın en iyi teknik direktörü: Abdullah Avcı

- Haftanın en iyi futbolcusu: Ryan Babel

- Haftanın en iyi hakemi: Halil Umut Meler

1- Heynckes, 4. kez Bayern’e döndü. Lobanovskiy 3 kez Dinamo Kiev’e, 4 kez milli takıma... Fatih Terim boştayken her Galatasaray ve milli takım koçu, giyotin altındadır. Igor Tudor da uzun zamandır suni teneffüsle yaşıyordu zaten. 10 yeni transferi olan bir takımla deneysel üçlü-dörtlü defans denemeleri, duran topta alan savunması gibi takıntıları Hırvat hocanın sonunu getirdi. Özbek’in baskıya direnemeyeceği çok açıktı.

ÖZBEK’E TEBRiKLER!

2- Ortalık başkanın tek oyunun, herkesin oyundan güçlü olduğu despotist mekanizmalarla dolu zaten. O zaman seçimler neden yapılıyor, yönetim kurulları neden oluşturuluyor! Eğer Özbek gerçekten bu sebeple seçime gittiyse, gönülden tebrik ederim başkanı. Başarısı/başarısızlığı tartışılır ama olağanüstü naif ve medeni bir adam. Kendine ve kulübüne yakışanı yapmış.

POZiSYONUN ÖNEMi YOK

3- Başkan olarak döner, hoca olarak döner, kaleci olarak döner, forvet olarak döner! Fatih Terim, şu anda Galatasaray’a dönerse, pozisyonunun bir önemi yok, çok ama çok güçlü döneceği kesin. Ayrıca Galatasaray’da şu anda göreve başlayarak herhangi bir deneyimli hocanın başarılı olma şansı çok yüksek zaten. Malzeme iyi, kadronun tek ihtiyacı gerçekçi ve stabil bir oyun.

VALBUENA KABULLENECEK

4- Geçen hafta Aykut Kocaman için Felix Magath benzetmesi yaparken de değinmiştim; bu tarz teknik adamlar için organizasyon her şey, disiplin her şey. En büyük hayalleri bireylerden bağımsız bir takım yaratmak. Oyuncunun ismi Messi de olsa, Alex de, Valbuena da; Aykut Kocaman için Oğuz’la-Samet’le eşittir. Valbuena bu görüntüyü algılayabilecek tecrübeli bir adam. O da sistemin bir çarkı olmayı kabullenecektir.

NiHAYET FARKINA VARDI

5- Medel ve Negredo başından beri buydular zaten. Kariyerleri boyunca ikisi de harika profesyonellerdi. Negredo, 60 saniye süre aldığında bile bunu gösteriyordu net bir biçimde. Acaba Şenol Güneş’i onları Aralık’ta nihayet rotasyona kattığı için tebrik mi edelim, Eylül-Ekim-Kasım’ı 11 kişiyle götürmeye zorlamasını mı eleştirelim? Şöyle özetleyeyim: Beşiktaş’ın çok iyi bir kadrosu ve bunun nihayet farkına varan çok iyi bir hocası var.

DAHA ÇOK YENiLECEKLER

6- Sıkça değiniyorum, tarihin en iyi sezonunu yaşıyoruz. Medipol Başakşehir, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’ın hepsi daha çok mağlubiyet alacaklar, belki de şampiyonluk barajı 70’in altına düşecek bu sene. Bence bunun 1 numaralı sebebi, oyuncu kalitesi. Yabancı sınırını açarak ‘futbolun Kuzey Koresi’ olmayı reddettik, lige kalite olarak yansıdı bu. Eminim Avrupa kupalarına ve milli takıma da yansıyacak orta vadede.

MEHMET ARSLAN: KARARI ÖZBEK VERMEDi

HAFTANIN ‘EN’LERi

- Haftanın olayı: Daha önce 9 puan geriye düşen Aykut Kocaman’ın zirveye çıktığı hafta Igor Tudor’un da gönderilmiş olması.

- Haftanın en iyi takımı: Beşiktaş

- Haftanın en iyi teknik direktörü: Abdullah Avcı

- Haftanın en iyi futbolcusu: Ryan Babel

- Haftanın en iyi hakemi: Bülent Yıldırım

1- Hayır, Tudor’un gönderilmesi doğru değil. F.Bahçe 8-9 puan gerideyken hocasının arkasında durdu ve geldiği nokta ortada. Yeni kurulmuş, doğru dürüst yedeği olmayan, 11 kişiyle oynayan G.Saray’ın iniş ve çıkışlarının olması kadar doğal bir durum yok. Devre arası takviyeleriyle daha organize bir takım yaratabilirsiniz. Tudor’un bu şansını elinden aldılar, F.Bahçe ve Kocaman örneği ortadayken. Ama asıl sorun şu; bu kararı Özbek ve yönetimi almadı. Taraftar ve medya baskısı bu kararı aldırdı. Böyle karar alan yönetimlerin başarılı olduğu görülmemiştir.

YiNE iKTiDAR OLAMAYACAK

2- Bakın acı tablo şu:

a) Florya’da yönetimin ve teknik direktörün iktidarı yoktu. Futbolcular iktidardaydı.

b) Tudor, futbolcu iktidarını yıktı ama kendisi iktidar olamadı.

c) Yönetim kurulu Igor Tudor’a destek vermeyince bu kez iktidara medya ve taraftar oturdu.

d) Medya ve taraftar baskısı yönetime Tudor’u göndertti. Hatta yeni hoca da belirledi.

Özbek, bu gidişi görüp seçim kararı aldı. Çünkü bundan sonra onun koltuğu istenecek. Ama yine bir ikilemle karşı karşıya: Terim’i tercih ederse bu kez teknik adam iktidarı oluşacak. Özbek arzuladığı iktidara yine ulaşamayacak.

ÖNCE ONUN iSTEMESi LAZIM

3- Fatih Terim’den söz ediyoruz. Her ne kadar son milli takım deneyiminde başarısız olsa da Terim bu ülkenin en büyük futbol adamlarından biridir. Hoca olarak başarılı olma şansı tabii ki çok yüksektir. Başkan olarak döner mi? Önce bu iradeyi kendisinin ortaya koyması gerekiyor. Ama hocalığını hiç kimse ile tartışmam bile.

HEDEF, TAKIM OYUNUDUR

4- Kocaman’ın takımında oynamak istiyorsanız takımın bir parçası olacaksınız. Diğer oyunculardan yetenekliyseniz de, bunu takımınız için kullanacaksınız. İşte o zaman Kocaman takımının ayrılmaz bir oyuncusu olursunuz. Valbuena’da sonuna kadar Kocaman ile aynı kanaatteyim. Bireysel düşündükçe kulübede kalmalı. Bir sistem takımı olmaya çalışıyor F.Bahçe. Bireysel yıldızlara bağlı bir takım olmaya değil.

PUAN FAZLASI OLURDU

5- Ne güzel oldu değil mi? Kulübedeki harika futbolcuları da izleme; dahası oyunlarından keyif alma şansımız oldu. Beşiktaş’ın kadro derinliği zaten vardı. Ama kulübede oturuyorlardı. Pazar günü sanki sezon yeni başlamış, biz de yeni transferi izliyormuşuz gibi bir duygu oluştu bende. Keşke çok daha önce bunu yapsaydı Güneş. O zaman en az 3-4 puan daha fazla toplamış olurdu.

SEBEP; 14 YABANCI KURALI

6- Tabii ki 14 yabancı oyuncu kuralı. O karar futbolumuzu bu noktaya getirdi. Çekişmeli, heyecanlı her takımın her takımı yenebileceği harika bir lig yaşıyoruz. Şimdi yabancı kararının değişmesini istiyorlar. Neden? Yine 1-0’lık, 0-0’lık kalitesiz oyunu ve oyuncuları izlemek için mi? Bakın sadece bu yabancı kararı için bile Terim’e şükran borçluyuz. Bu kararı o aldırdı ve iyi ki aldırdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!