F1 sprint yarışı nedir ve nasıl yapılıyor?

Güncelleme Tarihi:

F1 sprint yarışı nedir ve nasıl yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2021 13:32

F1 sprint yarışı, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya başladı. Formula 1’de pilotların yarışa hangi sıra ile başlayacağını belirleyen sıralama turlarına heyecan getirmek isteyen F1 yönetimi, sprint yarışlarını yürürlüğe alma kararını açıkladı. Peki, F1 sprint yarışı nedir ve nasıl uygulanır? İşte, o bilgiler

Haberin Devamı

F1 sprint yarışları, ana yarışın kısaltılmış şeklidir. F1 sprint yarışlarında ana yarışa kıyasla daha az kilometre tamamlanır. Sprint yarışları birçok seride kullanılmaktadır. Sprint yarışları Formula 2'de de görülebilmektedir.

F1 sprint yarış formatı, hafta sonunda gerçekleştirilen her seans önemli olmasına ve aksiyonu bütün hafta sonuna yayacak. 

3 gün boyunca gerçekleştirilecek olan neredeyse her seans GP'de direkt olarak etki edeceğinden, her seans ayrı bir heyecana ve öneme sahip olacak. 

Her seansın ayrı bir öneme sahip olmasıyla normalde kısmen daha sakin geçen cuma günü de ayrı bir önem kazanacak ve daha dolu geçecek. Taraftarlar hafta sonunun 3 günü de büyük bir seans izleyebilecek (sıralama turları, sprint yarış, grand prix) ve aksiyon 3 güne yayılmış olacak. 

Haberin Devamı

Hafta sonunda yer alan 3 günün daha dolu geçmesinin, hafta sonunun genelinde daha iyi bir tecrübe yaratacağı düşünülüyor. 

F1, uzun süredir geleneksel hafta sonu formatında değişikliğe gitmeyi düşünüyordu. Yeni bir format arayışında ters grid uygulaması gibi diğer opsiyonlar da gözden geçirilse de bu formatlar sprint yarışlara kıyasla daha az ilgi gördü. 

SPRİNT YARIŞI NASIL YAPILIR?

Sprint yarışlarında 100km tamamlanacak ve yarışlar 25-30 dakika (ortalama 20 tur) kadar sürecek. Bu yarışlarda pilotlar; pite girmek zorunda olmayacak, yarışa istediği lastikle başlayabilecek ve ortalama 20 tur boyunca damalı bayrağa kadar tam gaz yarışacak. 

Sprint yarışlarının grid dizilimi, cuma akşamı gerçekleştirilecek geleneksel sıralama turlarının sonuçlarına göre belirlenecek. 

Sprint yarışının sonuçları ise pazar günü gerçekleştirilecek olan geleneksel grand prix'nin grid dizilimini belirleyecek. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!