Büşra Ün ve sporun gücü!..

Güncelleme Tarihi:

Büşra Ün ve sporun gücü..
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2017 08:08

Geçtiğimiz günlerde ülke gündeminde, Paralimpik sporcumuz, milli tenisçi Büşra Ün’ün bir paylaşımı ile ortaya çıkan skandal vardı. 

Haberin Devamı

Büşra Ün kimdir ? İzmir doğumlu olan Büşra Ün, Ege Üniversitesi Spor Yöneticiliği bölümü mezunu. Tekerlekli sandalye tenis sporuna 2009'da başladı. Yerel birçok turnuvada başarılar elde etti.  

Balkan Şampiyonası'nda birinci oldu. Kadınlar 18 yaş altı sıralamasında ise üçüncülüğe kadar yükseldi. Ardından kadınlar dünya sıralamasında 28. sıraya yükselerek Rio Paralimpik Oyunları’na katılma hakkı elde etti.

NOTER ÇALIŞANININ UYGULAMASI VE GELEN TEPKİLER
Noterde yaptırmak istediği bir işlem için (engelli erişimi olmayan binadaki) noter çalışanı 25 basamak inerek Ün'ün imzasını alıyor ve 17.74 lira "yol ücreti"ni de faturaya yansıtıyor.

Büşra Ün, skandalı Twitter hesabından "Engellilik nedir diye soranlara 'Noterde 25 basamak merdiven çıkamadığımda kişilerin aşağı gelmesi için 17.74 TL ödemektir deyin" sözleriyle paylaşınca kıyamet kopuyor.

Haberin Devamı

Sosyal medyada tepki çığ gibi büyüyor ve gazeteler, haber bültenleri konuyu gündeme alıyor. Neticede Türkiye Noterler Birliği Başkanı da olaya müdahil olmak zorunda kalıyor. Sporcumuza ücret geri ödeniyor, özür dileniyor ve bu hususa dikkat edileceğine dair sözler veriliyor vs...

SPORUN GÜCÜ
Büşra çok başarılı ve yakından tanınan bir sporcu olmasaydı, paylaşımı ile aynı etkiyi, yankıyı yaratabilir miydi ? Benim üzerinde durduğum ve kafa yorduğum konu bu oldu. Bir paralimpik sporcunun geniş çevresi ve oluşturduğu farkındalık, aynı muameleye maruz kalan başka bir engelli vatandaştan elbette çok daha fazla oldu.

Daha fazla insana ulaşarak, aslında süregelen ve pek çok kişiyi ilgilendiren bir konunun çözülmesine, en azından dikkat çekilmesine neden oldu. Sporcunun ve spor kamuoyunun gücü, çok değişik bir konunun toplumda karşılık bulmasıyla sonuçlandı.

Engelli bireylerin (sadece spor alanında da değil pek çok alanda) göstereceği başarı, diğer sorunların tespiti ve çözümüne de katkı sağlıyor ve sağlamaya devam edecektir. 

BAKMADAN GEÇME!