'Alternatifiniz varsa gönderilmeye mahkumsunuz'

Güncelleme Tarihi:

Alternatifiniz varsa gönderilmeye mahkumsunuz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2017 21:55

Futbol Konseyi'nde Mehmet Yılmaz, Uğur Meleke, Mehmet Arslan ve Uğur Vardan spor gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

MEHMET YILMAZ

1 - GÜÇSÜZLERE KARŞI SORUNLARI GÖRÜNMÜYOR
Başakşehir maçında G.Saray’ın başına gelenler daha önce de yaşanabilirdi. Hatırlarsınız F.Bahçe derbisinden önce de böyle bir sonuç olabileceğini söylemiştim. Bursa maçında, Bursalılar son pasları doğru kullanabilseydi de böyle bir sonuç çıkabilirdi. Gençlerbirliği’ne 5 atan takım ile Başakşehir’den 5 takım aynı. G.Saray’ın defans sorunları Gençler gibi takımlara karşı görünmüyor ama güçlü bir rakip varsa, cila dökülüyor. Ama G.Saray hâlâ şampiyonluğun en güçlü adayı. Başakşehir gibi takımların sayısı az ve bu da G.Saray’ın kaybettiğinden daha çok kazanabileceğinin bir garantisi sayılmalı.

2-TERİM DE GALATASARAY İÇİN BAŞKA BİR SORUN

Tudor’u alırken neyi düşündüler, gönderirken neyi düşünecekler? Soru bu. Tudor, bu ayarda bir ekip çalıştırmamıştı, küçük takımlardaki başarısı da öyle aman aman değildi. Ama buna rağmen takım Tudor’a teslim edildi. Şimdi neyi görecekler ki Tudor’dan vazgeçsinler? Her kötü sonuçtan sonra Terim isminin ortaya atılması da G.Saray için bir başka sorun. Terim, milli takımı neden bırakmak zorunda kaldı? G.Saray, TFF’den daha önemsiz bir kulüp mü?

3-GEÇEN SEZON DERİNLİK BU SEZON YAŞ SORUN
Başakşehir’in kadrosu çok yaşlı. Geçen sezon kadro derinliği sorunu vardı, bu sezon yaş sorunu var bence. Ve bu sezon rakip bir değil iki. Beşiktaş ve Galatasaray ile yarışacaklar. Ligimizdeki hakemlerin genel tutumlarını da bu tablonun üzerine koyarsak Başakşehir için şampiyonluk olmayacak iş değilse bile çok zor görünüyor.

4-GÜNEŞ’İN BAŞINDA SALLANAN TERİM KILICI YOK

Beşiktaş, yine de şampiyonluğun önemli bir adayı. Kadrosu, daha oturmuş; derinlik açısından da rakiplerinden iyi. Ayrıca hocasının kafasının üzerinde Terim kılıcı da sallanmıyor. Güneş, fantezilere kapılmayıp, takımına odaklanırsa hedefi son haftaya kadar kovalar. Şampiyonlar Ligi’nde yenilgisiz liderlik de önemli bir başarı ve bunun süreceğini düşünüyorum. Normalde Beşiktaş’ın Porto’yu yenmesini bekliyorum. Porto, o kadar büyütülecek bir ekip değil ve Beşiktaş ile kıyaslandığında öne çıkan hiçbir yönünü de göremiyorum. Güneş korkmazsa bu maçı alır.

5-GERİ DÖNÜŞ TAKIMA DİSİPLİN GETİREBİLİR
Kocaman söylediğine göre “İlkelerinden taviz vermiş.” Bu istifa edip, geri dönmek ise bir sorun sayılmamalı. İstifa tek taraflı bir kurumdur. İstifa ederken de kimseye hesap vermeniz gerekmez, geri alırken de. Bunun takıma nasıl yansıyacağına gelince: İyi yönetilebilirse, teknik direktörün kulüp yönetiminden aldığı güvenoyu olarak değerlendirilip, takıma bir disiplin getirebilir. Oyuncular bu hocayla devam etmek zorunda olduklarını bilirler ve ona göre davranırlar.

6-BU 3 PUAN OYUNCULAR İSYAN ETTİKLERİ İÇİN GELDİ
Bu galibiyet birşeyler değiştiği için geldiyse bu Kocaman değiştiği için değil, oyuncular bu kez kaybetmeye isyan ettikleri için geldi. İlk kez koşan, yardımlaşan, bırakmayan, sürekli arayan bir ekip görüntüsü vardı. Bu tablo F.Bahçe’nin fizik gücüyle birleşince bu sonuç ortaya çıktı. Sakatlar ve cezalılar dönünce onların da bu tabloda yer alıp almayacaklarını göreceğiz. Şampiyonluk hala çok zor bir hedef ama onlar da pazar akşamı sahada olanların hissettiklerini yaşarlarsa lige daha çok renk gelir.

Haftanın olayı: Bizi uluslararası arenada en yüksek noktaya taşıyan Naim Süleymanoğlu’nun hayatını kaybetmesi.
Haftanın takımı: Başakşehir
Haftanın futbolcusu: Adebayor
Haftanın teknik direktörü: Abdullah Avcı
Haftanın Hakemi: ....

UĞUR MELEKE

1-TUDOR RAKİPLERİNİ DAHA İYİ ÇALIŞMALI

Futbol rakiple oynanıyor, Gençlerbirliği’ne karşı başarılı olan bir taktik, Başakşehir’i de alt edecek anlamına gelmiyor. Gençler’i Maicon-Eren arasındaki yoğun hava trafiğiyle yıkan Tudor, bu işlerin ustası Başakşehir’i böyle yenemeyeceğini bilmeliydi. Lig bu yıl çok zorlu. İyi takım sayısı fazla. Akhisar’ı yenmek için ayrı, Alanya’yı yenmek için ayrı strateji geliştirmelisiniz. Tudor, rakiplerini daha iyi çalışmalı.

2-ER YA DA GEÇ GÖNDERİLMEYE MAHKÛMSUNUZ
Fatih Terim’in Milan’da Ancelotti gölgesiyle yaşadığı baskıyı, şimdi Tudor Galatasaray’da Terim gölgesiyle yaşıyor. Eğer pusuda bir alternatifiniz varsa, sanırım er ya da geç bir gün gönderilmeye mahkûmsunuz. Tudor dikkat etsin, Hırvatistan’a bir panele filan katılmaya kalkmasın; döndüğünde görevine son verilmiş olabilir!

3-TEK HANDİKABI ADEBAYOR BAĞIMLILIĞI
Geçen yıla göre en önemli farkları, çok daha iyi bir kulübeye sahip olmaları. Emre-Mahmut’un yokluğunda geçen hafta Gökhan-Hakan, bu cumartesi de İrfan oynadı; farkında bile olmadık eksikliklerin. Ben de Kenan (Başaran) gibi şampiyon olabileceklerini düşünüyorum ama tek bir handikapları var: Adebayor’a bağımlılar. Cikalleshi’yi göndererek tarihi bir hata yaptılar. Ellerindeki santraforların hiçbiri Adebayor tipinde değil.

4-PORTO’YA KARŞI NEGREDO OYNAMALI
Akhisar bu yıl Trabzon’a 6 tane attı, F.Bahçe’yi yendi, Başakşehir’e uzatmalarda kaybetti. Ligin en bütüncül duran takımlarından. Üstelik Beşiktaş maçı koparacak fırsatı, penaltıyı da buldu ama yanlış atıcı tercihinin kurbanı oldu. Negredo’nun da iyi oynadığını düşünüyorum, çıkması hataydı. Porto önünde Negredo sahada olmalı, pekala Talisca’nın yerinde de olabilir. Güneş, gözünde ışıltı olan oyuncularla sahaya çıkarsa, Beşiktaş Porto’yu bir kez daha yener.

5-KOCAMAN’IN SAYGI BEKLEYEMEZSİNİZ
Kocaman’ı anlayabiliyorum. F.Bahçe iki aydır 4-3-2-1 oynuyor, her maç, her an, istisnasız... Santraforun arkasında Giuliano-Aatif(Valbuena). Orta üçlü sağdan sola Dirar-Mehmet-Souza... Soldado girdiğinde Janssen iki adım geriye, ikiliye geçti. Bir ülkede “Eski teknik direktör futbol yorumcuları” stada kadar gidip bir takımın dizilişini bile çözemiyorsa, Kocaman’ın onlara saygı duymasını bekleyemezsiniz.

6-NE KADAR İYİ FUTBOLCU O KADAR İYİ FUTBOLCU
F.Bahçe’de kaliteli oyuncu sayısı az. Kocaman elindeki az sayıda iyi oyuncuyla bir takım yaratmaya çalışıyor, maçları makine düzeniyle kazanma hedefinde. Ancak düzen tek başına yetmez, iyi futbol iyi futbolcuyla oynanır. Kocaman, orta vadede Valbuena-Ekici-Soldado-Janssen’i bir arada 11’e koyacak yolu bulmalı. Sivas karşısında Soldado ve Ekici’nin girişleriydi ‘X faktör’. Ne kadar iyi futbolcu, o kadar iyi futbol.

Haftanın olayı: Tabloda 8 puanlık marjda 9 takım olması. Bu sayı İngiltere, Fransa ve İspanya’da 2, Almanya’da 4.
Haftanın takımı: Başakşehir
Haftanın futbolcusu: Roberto Soldado
Haftanın teknik direktörü: Abdullah Avcı
Haftanın Hakemi: Yaşar Kemal Uğurlu

UĞUR VARDAN

1-7 BÜYÜK MAÇTA 1 GALİBİYETİ YOK
Daha önce de söylemiştim, ‘Speed’ adlı aksiyon klasiği kabul edilen film için yabancı bir eleştirmen “Hızlı olmak zorunda, durduğu an ne kadar klişe olduğu anlaşılıyor” diye yazmıştı. Tudor’un G.Saray’ı da hızlı, enerjik olmak zorunda ki sıradan maçları kazanabilsin ama iş ‘Büyük’ kimlikli mücadelelere gelince hız ve enerji de yetmiyor; futbol aklı, yaratıcılık ve takımın beyni gibi kavramlar la gerçekler devreye giriyor. Sürekli oyun planında karşılığını bulmayan revizyonlara giden Hırvatın 7 ‘büyük’ etiketli maçta tek galibiyeti yok, atılan gol sayısı da 2. Rakamlar meseleyi yeterince açık anlatıyor. Üsteli Başakşehir eksikti.

2-SEÇENEK BELLİ: FATİH TERİM
Denklem belli, devrenin genel performansını Beşiktaş maçı belirleyecek. Duruma göre de kartlar yeniden dağıtılacak gibi. Seçeneği de belli: Fatih Terim. Beşiktaş karşısındaki yenilgi yönetimin karar vermesini kolaylaştıracak. Bana genel tablo böyle bir gelecek tasviri çizdiriyor.

3-BAŞAKŞEHİR İPİ GÖĞÜSLEYEBİLİR
Abdullah Hoca’nın takımı uzun süredir takdiri hak ediyor (ama geçen yılki gazeteci dövme skandalının gerçek hesaplaşması yapılmadı, onu da not düşelim). Bu sezon ipi göğüslerler mi? Neden olmasın? Büyük denizleri zaten aşıyorlar, kıyıda takılmadıkları sürece ‘Mutlu son’a ulaşmaları mümkün.

4-BEŞİKTAŞ’IN ÇOK BÜYÜK KAYBI YOK

Penaltı gol olsa farka gidilecek bir görüntü vardı, hatta atış kaçırılmasına rağmen bu görüntü devam etti ama son vuruş beceriksizliği maçın berabere bitmesine neden oldu. Şu andaki tabloyla Beşiktaş’ın çok da kaybı olduğunü düşünmüyorum. G.Saray’ın Başakşehir yenilgisi, zirvedeki herkesi starta tekrar taşıdı gib. Bu sezon önemli olan Avrupa’da tarih yazmak, bugün Porto karşısında alınacak 1 puan bu tarihi resmileştirecektir.

5-UMARIM KOCAMAN SIKINTI YAŞAMAZ
Değişikliğin F.Bahçe’ye taze bir güç ve ruh kazandırmayacağı aşikârdı lakin burada biraz romantik takılarak meseleye Kocaman tarafından bakmaktan yanayım. Kredisi sınırda ve tökezleneceği her maçta ‘şimdilik’ durulan meseleler sahaya sürülecek ve daha da yıpratılacak. Bu yüzden neredeyse her maç kazanmak zorunda... Umarım “İlkelerinden taviz verme pahasına” aldığı karar ileride bır sıkıntı yaratmaz.

6-G.SARAY’IN GENÇLER ZAFERİ GİBİ!

10 kişi kalan Sivas karşısındaki 4-1’lik sonuç, tıpkı G.Saray’ın 5-1’lik Gençlerbirliği galibiyeti bize gerçek bir test sunma fırsatı vermedi. Ama bu maçın Soldado’ya fazlasıyla özgüven kazandırdığını ve bundan sonra muhtemelen farklı bir profil izleyeceğimizin müjdesini verdiğini düşünüyorum.

Haftanın Olayı: Bu ülke futbolla yattı kalkar ama uluslararası kalibrede tek efsanesi vardı; Naim Süleymanoğlu ve işte o efsane bize veda etti.
Haftanın Takımı Medipol Başakşehir
Haftanın Futbolcusu Emmanuel Adebayor
Haftanın Teknik Direktörü Abdullah Avcı
Haftanın Hakemi

MEHMET ARSLAN

1-AYKUT KOCAMAN SUNİ DİYEREK UYARMIŞTI
Var tabii. Olağanüstü bir performans sergiledi G.Saray bu sezon. Bu performans hem G.Saray’ı dev aynasında gösterdi hem de rakiplerini kötü. Ama buna rağmen eksikleri vardı. Bu eksiklerin farkına ancak Kocaman’ın “Fark suni” açıklamasıyla vardı kamuoyu. Ne G.Saray yorumcuların abarttığı kadar iyiydi ne de F.Bahçe kötü. Bu ligde bu sürprizlere hazır olun. Hep o yabancı kısıtlaması dönemindeki alışkanlıklarla konuşuyoruz. Ve yeni döneme adapte olamadı pek çok yorumcu. Sorun teknik adam yetersizliğinden daha çok ligin kalitesi ve her takımın her takımı yenebilmesi ile ilintili. Bu tür sonuçları daha çok yaşayacağız.

2-IGOR TUDOR’U ASLA GÖNDERMEM
Asla göndermem. Takımı haftadan haftaya TV’de ya da statta görüyor ve sonuç üzerinden yorum yapıyoruz. Buraya kadar her şey normal. Ama hangi hakla bir hocanın olup olmadığına karar veriyoruz. Ya o hocalardan biri “Geçen hafta böyle yazdın, bu hafta böyle. Sen de yorumcu değilsin” derse? Hocalardan daha çok, kalitesi artan bu ligi analiz etmeliyiz. G.Saray’a bu oyun isteği ve iştahını veren Tudor’u tebik etmeli ama eksiklerinin olduğunun da altını çizmeliyiz. Korkarım bu yapılmak istenmiyor. Fatih Terim’in gelişinin yolu açılmak isteniyor ısrarla G.Saray’da.

3-ŞAMPİYON OLMALARI SÜRPRİZ OLMAZ
Doğru tespit, Başakşehir şu anda ligde (Beşiktaş’ı hariç tutarım) gerçekten en iyi takım. Ama şampiyon olmak için önemli avantajları var; iyi bir yönetime sahipler, iyi bir teknik adamları ve kadrosu var. Medya baskısından da uzaklar. Ama bunlar aynı zamanda bir dezavantaja da dönüşebilir. Geçen yıldan daha güçlü ve daha tecrübeliler. Şampiyon olmaları bana göre hiç de sürpriz değil. Ama ilk 3 içinde olacakları kesin.

4-PORTO MAÇI ÇOK ZOR OLACAK
G.Saray için yaptığım yorum aslında Beşiktaş ve tüm takımlar için geçerli. Kolay bir lig yok artık. Düşünün, lider G.Saray ama hocası gitsin diye yorumlar yapılıyor. Onun 4 puan gerisindeki Güneş ise ligin en iyi teknik adamı! Bu size de garip gelmiyor mu? Ama futbolu sadece sonuçlar ve teknik adam sempatileri açısından okursanız bu garabete imza atarsınız. Şampiyonluğun en büyük iki adayından biridir Beşiktaş. Porto maçıysa tahminimizden bile zor maç olacak.

5-DEVAM KARARI BENCE ÇOK DOĞRU

Kocaman’ı tanıdığımı sanıyorum. Onu yolundan sadece Aziz Yıldırım ve F.Bahçe çevirebilirdi. Çevirdiler de. Ve bence de doğru karar. Kocaman sonuç alan bir takımdan öte sistemi olan bir takıma sahip olmanın kavgasını veriyor. Ya kazanacak ya da kaybedecek. F.Bahçe’deki ilk döneminde 65 maçın 64’ünü oynayan Avrupa’da yarı final oynayan bir takım yaratmıştı. Buradan bakınca devam kararı çok doğru.

6-DEĞİŞEN ÇOK FAZLA BİR ŞEY YOK
Değişen bir şey yok aslında. Sadece istek daha da çok arttı. Bir parça güven geldi takıma. Ama küçümsediğimi düşünmeyin futbolda bunlar az şeyler değil. Eğer Antalya maçını da kazanırlarsa çok büyük bir eşiği atlamış olurlar.

Haftanın Olayı: Elbette Naim Süleymanoğlu’nu yitirmemiz. Ülmekizde medyanın ana manşetini süsleyecek kaç sporcumuz var?
Haftanın Takımı: Başakşehir
Haftanın Futbolcusu: Adebayor
Haftanın Teknik Direktörü: Abdullah Avcı
Haftanın Hakemi: Yaşar Kemal Uğurlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!