Spor ve siyaset dünyasının Blatter'in istifasına yorumları

Güncelleme Tarihi:

Spor ve siyaset dünyasının Blatterin istifasına yorumları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2015 16:18

FIFA Başkanı Sepp Blatter'in, 17 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etme kararı aldığını ve düzenlenecek başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması hakkında spor ve siyaset dünyasından birçok yorum yapıldı.

Haberin Devamı

FIFA başkanlığı seçimine bir hafta kala Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin lehine adaylıktan çekilen Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag, Sepp Blatter'in FIFA başkanlığını bırakma kararını memnuniyetle karşıladı. Van Praag konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu çok iyi bir haber" değerlendirmesinde bulundu. FIFA Başkanlığı'na yeniden aday olup olmayacağı konusunda henüz bir karar vermediğini kaydeden van Praag, hafta sonunda Berlin'de yapılacak UEFA toplantısına katılarak ilgililerle görüşeceğini ve ardından atacağı adımı kararlaştıracağını ifade etti. KNVB Genel Direktörü Bert van Oostveen de Blatter'in istifasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Van Oostveen, başkanlık seçiminin yapıldığı gün yaşanan hayal kırıklığından sonra alınan istifa kararının futbol için iyi bir haber olduğunu dile getirdi.

KNVB'den yapılan açıklamada ise FIFA bünyesinde reformlar yapacak yeni bir başkanın seçilmesi dileğinde bulunuldu.


Rusya cephesi şaşkın
Rusya Spor Bakanı Vitaliy Mutko, ülke basınına yaptığı açıklamada, "Beklenmedik bir karar. Blatter'in açıklamalarından istifa kararını FIFA'yı korumak için aldığı anlaşıyor" dedi. Mutko, yaşanan gelişmelerin Rusya'da düzenlenecek 2018 FIFA Dünya Kupası ile bağlantılı olmadığını işaret ederek, "Dünya Kupası'nıniptal edilmesi için hiçbir gerekçe görünmüyor. FIFA bu konuya (soruşturmalar) son noktayı koymak için sorunu, İsviçre Savcılığı'na bırakma kararı aldı" ifadelerini kullandı.

Rusya Futbol Federasyonu Başkan Vekili Nikita Simonyan ise UEFA Başkanı Michel Platini'nin, Blatter'den boşalan FIFA başkanlığı görevini yerine getirmek için iyi bir aday olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Blatter'in istifası sonrası sıcağı sıcağına verdiği demeçte, "FIFA'nın, 2018 Dünya Kupası'nın Rusya'da düzenleneceğine ilişkin kararı halen geçerli ve bunu hiç kimse sorgulamıyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.


Fransa'ya göre başkan Platini olmalı
Fransız sporunun aktörleri, Blatter'den boşalacak FIFA başkanlığı için en uygun ismin UEFA Başkanı Michel Platini olduğu fikrinde birleşti. Fransa Spor Bakanı Patrick Kanner ise Platini'nin FIFA'yı yönetmek için gereken yeteneklere sahip olduğunu savunarak, "Kararı kendisi verecek ama onun mükemmel bir başkan olacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, ülkesinin RMC radyosuna yaptığı açıklamada, "FIFA için en iyi adayı bulmak gerekir. UEFA'yı örnek bir şekilde yöneten Platini, FIFA başkanlığı için en doğru adaydır" ifadelerini kullandı.

Ürdün Prensi Ali için de olumlu görüş bildiren Le Graet, "Oldukça sempatik ancak futbol dünyasında ağırlığı olan isim Platini" dedi.

Fransa Profesyonel Futbol Ligi Başkanı Frederic Thiriez, Europe 1 radyo kanalına yaptığı açıklamada, en ideal adayın yine Platini olduğunu belirtti. Fransa'daki birçok futbol kulübü yöneticisi de Platini'nin adaylığını destekledir.


İngilizler Blatter'in görevi bırakması konusunda sabırsız
Londra Belediye Başkanı ve Muhafazakar Parti Milletvekili Boris Johnson, Blatter'in görevini derhal bırakması gerektiğini ve İngiltere'nin 2018 FIFA Dünya Kupası adaylığının ciddi bir şekilde değerlendirilmeyi hak ettiğini söyledi.

2018 Dünya Kupası'na adaylığı döneminde İngiltere'nin teklifini hazırlayan komisyonda yer alan Johnson, İngiliz basınına yaptığı açıklamada, "Tipik Blatter davranışı, küstahça. Derhal görevi bırakması gerekiyor. Yarın değil, gelecek ay değil, gelecek yıl değil, şimdi. ABD ve İsviçre'deki savcıların önlerinde hiçbir engel olmadan çalışabilmeleri ve FIFA'nın zedelenen imajının düzelmesi için hızlıca hareket edilmesi gerekmektedir" yorumunu yaptı.

Türk kökenleriyle de bilinen Johnson, ABD ve İsviçre makamları tarafından yürütülen soruşturmada yolsuzluk tespit edilmesi halinde 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylama yapılması gerektiğini savunarak, "İngiltere'nin 2018 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapması konusundaki adaylığı ciddi bir şekilde değerlendirilmeyi hak ediyor. Bu adaylığın merkezi parçası olan Londra, yardım etmeye hazırdır" ifadelerini kullandı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!