GeriSeyahat Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela

Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela

Bir ülkenin yıllarca başkentliğini yapacak kadar önemli bir yere sahipken çevresindeki yanardağ lavlarından ve art arda gelen depremlerden yok olan bir şehir Guatemala'nın Antigua şehri.İşte size ilginç bir seyahat rotası: Antigua / Guatemela

Restore edilerek günümüze taşınmış İspanyol mimarisi binaları, Arnavut kaldırımları ve volkanik dağlarının ürkütücü sesleriyle, hem huzuru hem de doğanın gücünü hissetmenizi sağlayacak ilginç bir seyahat rotası... 

Orta Amerika'nın kuzeyde Meksika'ya, güneyinde El Salvador'a, doğusunda ise Belize ve Honduras'a komşu olan gezginlerin ilgi odağı ülkesi, Guatemala... Ülkemizden direkt uçuşun bulunmadığı Guatemala için Avrupa aktarmalı uçuşlarla ülkenin başkenti Guatemala City' e ulaşabilirsiniz. Türkiye vatandaşlarından vize istemeyen bu Orta Amerika ülkesi komşularına oranla daha ekonomik seyahat etmenize olanak sağlayan bir ülke. Çok uzun yıllar süren iç savaş nedeniyle gelişim konusunda sıkıntı yaşayan Guatemala tarihine, bir de doğal afetleri eklenince halk için toparlanması zor olan bir süreç kaçınılmaz olmuş.

Guatemala'nın İspanyol egemenliği döneminde 240 yıl gibi uzun bir süre başkentliği yapmış olan, ancak 1773' teki büyük depremle yıkıntılar altında kalan şehri Antigua, tarihi ve doğasıyla ziyaret edilmesi gereken şehirlerinden. Özellikle uygun fiyatlara İspanyolca öğrenmek isteyen Avrupalılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Antigua, bu nedenle genç nüfusun yoğun olduğu bir öğrenci şehri kıvamında. 

Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela


Şu anki başkent Guatemala City'ye 45 dakikalık bir mesafede bulunan Antigua, büyük şehir karmaşasından uzak kalmayı başarmış sessiz, sakin ve huzurlu bir şehir. Konaklama konusunda bir fiyat birliğinin olmadığı Antigua'da, ucuz olduğunu düşündüğünüz bir hostel fiyatı, yıldızı bir otel odasından daha pahalı olabiliyor. Bu nedenle dolaşarak kalacak yer bulmak çok daha mantıklı. 

Rengârenk İspanyol sokakları

Eski Guatemala anlamına gelen Antigua sokaklarında gezmeye başladığınızda, rengârenk İspanyol mimarisiyle bezeli sokaklardan yürüyor olacaksınız. Kolonyal mimari şekliyle Unesco Dünya Mirası Listesi'ne de girmeye hak kazanmış olan Antigua, çoğu Latin Amerika ülkesi gibi büyük bir meydan çevresinde planlanmış yapısıyla gezmesi kolay olan şehirlerden. Meydana girişi gösterişli bir kemer olan Santa Caterina kemerinden yapıp, Arnavut taşlarıyla bezeli kaldırımlardan yürüyerek turunuza devam edebilirsiniz. La Merced ve San Francisco kiliseleri ihtişamlı yapılarıyla meydanda sizleri bekleyen tarihi binalar.

Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela


Tarihin içinde dolaşırken renkli yerel kıyafetleriyle hediyelik eşya satışı yapan Guatemala kadınları, kahve ve kakao üretimden çok önemli bir yere sahip olması nedeniyle her yerden gelen taze kahve ve çikolata kokusu, size eşlik edecek olan güzellikler. Tarihi bu turdan sonra şehrin en heyecan verici noktası hâlâ aktif durumdaki ve şehri birçok kez lavlar altında bırakan volkanik dağlara tırmanabilme şansı. 3 bin 776 m. yüksekliğindeki Volcan de Aqua, diğeri 3 bin 976 m. yüksekliğindeki Volcan de Fuego ve 2 bin 552 m yüksekliğindeki Pacaya Volcano, Antigua'nın her noktasından görülebilen volkanik dağlar. Halkın çok alışkın olduğu patlama sesleri ve buhar çıkışları gezginleri ürküten cinsten. Tırmanış için dik rotalara sahip bu dağlara tur eşliğinde gidebiliyorsunuz. 

Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela


Zorlu tırmanış

En son 2015'te lavlarını püskürtmüş olan Pacaya Volkanı' nı tırmanış için seçmek, diğer iki dağın manzarasını fotoğraflayabilmek için iyi bir seçenek. Kömürleşmiş ağaçlar, hâlâ net şekilde görülebilen lav geçiş hatları, sıcak taşlar ve 10 dakikada bir sizi yerinizden fırlatan derinlerden gelen patlama sesleri, kesinlikle yaşanması gereken ilginç tecrübelerden. Doğanın gücünü fazlasıyla anlamanızı sağlayan bu tırmanış esnasında yanınıza bolca su almayı ve rahat kıyafetler giymeyi unutmayın. Tırmanış ekibinizin yanında size eşlik eden at üstündeki tur görevlileri yürümekte zorlanan katılımcılar için hali hazırda bekliyorlar.  Bahşiş sistemi ile çalışan bu arkadaşlar yorulduğunuzu hissettiğiniz an sinsice yaklaşıp yukarı sizi at üstünde çıkarmak için teklifte bulunuyorlar. Siz siz olun sakın bu anı berbat etmelerine izin vermeyin ve yavaş yavaş ta olsa bulunduğunuz anın tadını çıkararak yürümeye devam edin derim. 

Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela


Antigua'da daha sakin yapılabilecek aktiviteler de mevcut. Eğer bir kahve severseniz kahvenin nasıl üretildiğini, nasıl işlediğini, ayrıntısıyla anlatan kahve turlarına katılabilirsiniz. Sonunda da çeşit çeşit kahve tadımı yapmak ta turun en güzel zamanı. Ya da kakao müzelerini gezerek hem bilgi edinebilir, hem de lezzetli çikolataların nasıl yapıldığını yerinde öğrenebilirsiniz. Bunların yanı sıra seyahat ettiğiniz yerlerin yemek kültürleri ilginizi çekiyorsa haritadaki konumu itibariyle geniş bir yemek yelpazesi burada da mevcut. Mısırın her çeşidiyle, patatesin yüzlerce haliyle, siyah fasulyenin lezzetiyle, deniz mahsulleri de birleşince ortaya çok lezzetli yemekler çıkmış bu ülkede. 

Soyluların asil şehri: Antigua / Guatemela

Tropikal meyve konusunda da sınır yok Antigua'da her gün şehirde kurulan büyük meyve sebze pazarı iştahınızı kabartacak tazelikte meyve reyonlarına sahip.

False