‘Söylev’e göre Doğu İsyanı

TARİHİ tersinden okumak, ‘‘Cumhuriyet'e güvenmemek’’ sivillik oluyor(muş). Bu duruşun gerisinde de ‘‘Resmi tarihe karşı durmak!’’ hurafesi var.

Karşısına láfa dayalı gevşek yorumlardan başka bir şey çıkartılmadığı sürece, ben kendi adıma, tarihin resmi olanına inanırım. Buna göre, İngilizlerin Musul hesabının temel direği olduğu için, Şeyh Said isyanının gerisinde İngiliz parmağı olduğuna inanırım. Sonra, gene inanılmaz (!) bir şey yaparım ve Atatürk'ün Söylev'inde ne var ne yok ona bakarım.

Atatürk Söylev'in (Eski TDK Yayını, 1963, S.608-611) sonlarına doğru Doğu Ayaklanması'nın gerisinde Rauf Bey ve arkadaşlarının kurduğu Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile Gizli İslam Derneği ve Nakşibendi şeyhlerinin bulunduğunu söylüyor. Demek ki gizli servislerin gizli işlerini kendi ‘‘Özel ve Resmi Tarih’’ine almak istememiş.

* * *

SÖYLEV'
in ‘‘Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’’yla ilgili bölümünü (S.610-611) okuyalım:

‘‘Baylar, yeni parti, adındaki ‘İleri' ve ‘Cumhuriyet' sözcüklerinin tam karşıtı anlamıyla gelişmiştir. Bu partinin ileri gelenleri, gerçekten gericilere umut ve güc vermiştir. Buna örnek vereyim: Ergani'de, ayaklanıcıların valiliğini kabul eden ve sonradan asılan Kadri, Şeyh Said'e yazdığı bir mektupta: ‘Millet Meclisinde, Kázım Kara Bekir Paşa'nın partisi, din kurallarına saygılı ve dinseverdir. Bize yardım edeceklerine kuşkum yoktur. Dahası, Şeyh Eyub'un yanında bulunan parti sorumlu yazmanı, partinin tüzüğünü getirmiştir...' diyor. Şeyh Eyub da, yargılanması sırasında ‘Dini kurtaracak biricik partinin, Kázım Kara Bekir Paşanın kurduğu parti olduğunu; din kurallarına uyulacağının, parti tüzüğünde bildirildiğini' söylemiştir.’’

‘‘Baylar, ‘İlerici' ve ‘Cumhuriyet' sözcüklerini kullanarak, bizden ve ulus aydınlarından din bayrağını gizlemeye çalışanların, memlekette genel gerilemeye ve ayaklanmaya yol açmak için içerde ve dışarda, türlü düzenlerle ve kışkırtmalarla uğraşanların varlığını bilmedikleri düşünülebilir mi?’’

* * *

Resmi Tarih'e göre doğu ayaklanmalarının gerisinde köktendincilik, padişahçılık, halifecilik, yabancı gizli servisler ve yabancı çıkarları var. Resmi Tarih'i beğenmeyip kendi aile tarihlerini, kendi özel tarihlerini yeğleyenlere, Gayriresmi Tarihçilere göre doğu ayaklanmalarının gerisinde din ve İngiltere yok... Ama ortada bir ayaklanma olduğuna ve bir futbol maçından sonra çıkmadığına göre, Tarih'in yazması için, kala kala bölgecilik, milliyetçilik ve etnikçilik kalıyor.

* * *

Yakup Bilge ‘‘Geçmişten Günümüze Süryaniler’’
adlı kitabında (S.57), 1924 Süryani ayaklanmasının tetikleyicisinin de İngiltere olduğunu yazar. İster Kürt ister Süryani ayaklanmaları olsun, gerisinde İngiltere'nin Musul politikası var. Ve bu politika 2003 yılında da devam ediyor.

Bu tarihsel gerçekleri ve Resmi Tarih'i yeterince bilmezseniz, söyleşi yaptığınız herkes kendi yorumlarını ‘‘Tarih’’ diye size kolayca yutturur.
Yazarın Tüm Yazıları