Soydan: Afet ve hastalık nedeniyle tahmini fındık rekoltesi düşebilir

Güncelleme Tarihi:

Soydan: Afet ve hastalık nedeniyle tahmini fındık rekoltesi düşebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 15:00

Soydan: Afet ve hastalık nedeniyle tahmini fındık rekoltesi düşebilir

Haberin Devamı

Nedim KOVAN/ORDU, (DHA) – TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin 468 bin ton olarak açıklandığını hatırlatarak, "Bölgemizdeki sel afeti, kuraklık ve küllenme (küf) hastalığı nedeniyle fındık rekoltesi daha da azalabilir, açıklanandan daha yüksek bir rekolte beklenmesi mümkün değil" dedi.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, özellikle önemli bir fındık üretim yeri olan Ordu'da geçen hafta meydana gelen sel felaketinin fındık üretimi üzerine olumsuz etki ettiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından, 2016 fındık tahmini rekoltesinin 468 bin ton olarak açıklandığını belirten Soydan, "Rekoltenin bu yıl ilk kez tek kurum tarafından açıklanmış olması önemli. Daha önceki yıllarda tahmini fındık rekoltesi birden fazla farklı kuruluşlar tarafından yapılarak ayrı ayrı açıklanıyordu. Bu yıl ise sadece bu çalışma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yapılıp, açıklama da yine sadece bakanlık tarafından yapıldı. Açıklanan rekolte rakamları Haziran ayı sonuna kadar yapılan çalışmaları kapsıyor. Rekolte çalışmasını ise tüm illerde bakanlık yaptı. Bu rekolte, bu sene fındığın gerçekten çok düşük olduğunu, diğer yıllara göre ciddi noksanlığın olduğunu gösteriyor" dedi.
Soydan sözlerine şöyle devam etti:
"Bölgemizde sel afeti oldu, kuraklık ve küllenme hastalığının henüz görülmeyen zararları da var. Bu rakamlar daima aşağıya düşer. En azından bakanlık adına rekoltenin açıklanması çok önemli oldu. Rakamlar Haziran ayı sonunu kapsadığı için yukarı çıkması mümkün değil, bundan sonra kuraklık, küllenme etkisi çok fazla olabilir. Rakamların daha da azalacağını tahmin ediyoruz. Rekolte rakamı ise iyi bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır. Açıklanandan daha yüksek bir rekolte beklenmesi mümkün değildir. TZOB olarak tek çatı altında rekoltenin Gıda Tarım Bakanlığı tarafından yapılarak açıklanmasına taraf olduk. Zaten önerimizde baştan beri bu şekildeydi. Bu çalışmayı olumlu karşılıyoruz." 

FOTOĞRAFLI

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!