Soya sütünün lor hali

Tofu nedir bilir misiniz? Salatanıza ya da çorbanıza katıp bu yararlı ürünü denemediyseniz bu yazıyı dikkatle okuyun derim.

Haberin Devamı

Çünkü, özellikle vejetaryenler için önemli olabilecek bir protein kaynağıdır tofu.
Zengin bir protein deposu olan soyadan, daha doğrusu soya sütünden elde edilir. Soya sütünün çökeltisi nagari adlı bir maddeyle birle?tirilir ve süt lor haline gelir. Y?te bu lorun diğer adıdır tofu.
Bu lorun özelliği, katıldığı malzemenin tadına uyum sağlaması olduğundan, gerek salatalarda, gerekse çorbalarda ve diğer yemeklerde çok rahat kullanılır.
Bizim yeni yeni ke?fettiğimiz tofuyu Uzakdoğulular ta milattan önceki yıllarda ke?fetmi?ler ve o zamandan beri de yaygın olarak kullanıyorlar.
Demir açısından çok zengin olan, 100 gramında sadece be? gram yağ bulunduğu için diyet programlarına son derece uyum sağlayan, içeriğinde kolesterol barındırmayan, B vitamini deposu diyebileceğimiz bu malzemenin yumu?ak ve sert olmak üzere iki çe?idi var. Yani, kullanacağınız tofu çe?idini, katacağınız yemeğin türüne göre belirleyebilirsiniz.

Nar pelteli sütlaç

Haberin Devamı

Sütlacı yapmak için; süt ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci bir tencereye koyun. Orta ısılı ate?te, sürekli karı?tırarak pirinçler yumu?ayıncaya kadar pi?irin. Kaynamaya ba?layınca toz?ekeri katıp karı?tırın. Vanilya ve ni?astayı yarım çay bardağı soğuk suda ezin. Kaynayan sütten bir kepçe kadar alıp karı?ıma ilave ederek ılık hale getirin.
Ilık hale gelmi? ni?astayı ve sütlacı karı?tırarak tencereye aktarın. Sütlacı kısık ate?te, sık sık karı?tırarak 30-35 dakika daha pi?irip ocaktan alın.
Sütlacı cam kaselere ya da kup bardaklarına payla?tırın. Üzerine nar peltesi koyacağınız için sütlacın soğumasını beklemeniz gerekir. Nar peltesini yapmak için; nar suyunu orta boy bir tencereye koyun. Toz?ekeri de tencereye ekleyin.
Ni?astayı bir kasedeki soğuk suyun içinde çatalla ezip tencereye aktarın. Tel çırpıcı yardımıyla karı?tırın ve kısık ısılı ate?in üzerine oturtun. Tel çırpıcıyla sürekli karı?tırarak kaynayıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pi?irin.
Kaynamaya ba?ladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın. Pelteyi soğuyan sütlaçların üzerine payla?tırıp buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.

Haberin Devamı

? 4 su bardağı
nar suyu
? 1 su bardağı toz?eker
? 2 tepeleme yemek ka?ığı mısır ni?astası
? 6 yemek ka?ığı soğuk su
Sütlaç için;
? 6 su bardağı süt
? 1 su bardağı pirinç
? 1,5 su bardağı toz?eker
? 1 yemek ka?ığı mısır ni?astası
? 1 paket vanilya

Yazarın Tüm Yazıları