Nereye giderseniz gidin, mutfakta karşınıza çıkabilecek 7 ürün

Güncelleme Tarihi:

Nereye giderseniz gidin, mutfakta karşınıza çıkabilecek 7 ürün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2020 11:56

Dünya mutfaklarının bazılarında çok spesifik malzemeler kullanılıyor ama bazı ürünler de coğrafyadan ve yemek alışkanlıklarından bağımsız dünyanın neresine gidersek gidelim karşımıza çıkabiliyor. Sizin için bu evrensel malzemelerden birkaçını aşağıda sıraladık.

Haberin Devamı

İnsanların yeme alışkanlıkları ve mutfaklarda kullanılan malzemeler, kültüre göre büyük değişiklikler gösteriyor. Ancak bazı ürünler de hangi kültüre gidersek gidelim bir şekilde karşımıza çıkıyor. Sizin için bu ürünlerden bazılarını derledik. İşte nereye giderseniz gidin yabancılık çekmeden yiyecebileceğiniz o malzemeler...

Tavuk
Kırmızı etin tüketimi kültürlere göre değişiklik gösterse de tavuk neredeyse dünyanın yer yerinde tüketilebiliyor. Antik Yunan'da ve günümüz Endonezya'sında kutsal bir hayvan olarak görülen tavuk, düşük maliyeti nedeniyle de çok tercih ediliyor. Üstelik lezzeti çok baskın olmadığından kızartılmış, ızgara edilmiş, haşlanmış, fırında pişirilmiş ya da sotelenmiş şekillerde, bin bir çeşit malzemeyle bir araya getirilebiliyor.

Haberin Devamı

Patates
Dünyanın bir numaralı sebzesi diye bilinen mütevazı patates, de tıpkı tavuk gibi hem farklı pişirme şekillerinde hem de farklı malzemelerle birleştirilmeye çok uygun. Günün her öğünü afiyetle yenebilen patates, her mutfağın da temel malzemelerinden olmayı hak ediyor.

Balık
Balığı ve diğer deniz ürünlerini sevmeyen ve tüketmeyen bir kültür yok. Hatta balığın çiğ tüketimi bile oldukça yaygın. Malezya'da Hinava mutfağının limon suyunda marine edilmiş beyaz balığı, Nordik ülkelerin gravlax'ı, Tahiti'nin misket limonu ve Hindistan cevizi sütüyle terbiye edilmiş ton yemeği e'ia ota, akla gelebilecek en ilginç örnekler.

pirinç
Ana vatanı Asya ve Afrika olan pirincin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Çin'de 15 bin yıl öncesinde bile pirinç tüketildiği bilniyor. Yağışın bol olduğu tropikal bölgelerde daha kolay olmakla birlikte, yeterli sulamanın olduğu her yerde pirinç tarımı yapılabiliyor. İtalya'nın risotto'sundan Hindistan'ın kahvaltılık pirinç ekmeği akki rotti'ye, Japonların suşisinden, Batı Afrika'nın jollof pilavına nice yemeğin temelinde pirinç yatıyor.

Mısır
Mısır ya da darı, Kuzey ve Güney Amerika kıtasının yerlilerinin tarih öncesi dönemlerde tarıma aldığı bir ürün. Tarihçiler bu bitkinin ilk olarak Meksika'nın Tehuacan Vadisi'nde yetiştirildiğini tahmin ediyor. Mısır unundan patlamış mısıra, tatlı mısırdan mısır gevreğine çok farklı örnekleri olan mısır her kıtada tüketilen ürünlerden.

Haberin Devamı

Fasulye
Fasulye ve türevleri çok güçlü birer protein ve lif kaynağı ve tarihte tarımı yapılan en eski ürünlerden biri. Afganistan, Tayland, Mısır gibi ülkelerde çok eski zamanlarda bakla tarımı yapıldığı biliniyor. Coğrafyalara göre rengi ve şekli değişen fasulye, etle, sebzelerle, yumurtayla, salata olarak ve daha nice şekillerde sofralara gelebiliyor.

Marul
Dünyanın dört bir yanındaki salatalarda karşımıza çıkan marulun ilk örnekleri Antik Mısır'da karşımıza çıkıyor. Kaşık marul, kıvırcık marul, iceberg marul gibi çok sayıda farklı çeşidi olan marul sadece salataların değil, sandviçleri, çorbaların ve dürümlerin de önemli bir parçası. Üretimi oldukça kolay olan marulun hastalıklara karşı pek dayanıklı olmadığını da söylemek zorundayız.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!