Fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2021 11:01

Fonksiyonel beslenmen, günlük hayatta beslenmemizde bulunan, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığımızı koruyan ve düzelten bileşenleri içeren beslenme düzenidir. Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları ve kanser riskini azaltmadaki etkilerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Fonksiyonel besinler günlük beslenmemizde yer alan kepekli tahıllar, soya, meyve ve sebzeler, süt, zenginleştirilmiş besinler, vitamin, mineral, yağ asitleri, probiyotikler, prebiyotikler ve diyet posasını içerir. Yani yeterli ve dengeli beslenmenin temelini oluşturan günlük hayatta yer verdiğimiz bütün besinler diyebiliriz. Fonskiyonel besinler ilaç, besin takviyesi, kapsül değildir. Bir besini fonksiyonel yapan özellik o besinin içeriğinde bulunan biyoaktif bileşenlerdir.

Güçlü antioksidanlar kanser riskini azaltıyor

Sebze ve meyveler antosiyanidin, flavon ve flavonon içerikleri sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve çeşitli kanser riskini azaltmada etkili olurlar. Lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli içeriklerindeki güçlü antioksidanlar sayesinde kanser riskini azaltırlar. 

Haberin Devamı

Diğer bitkisel fonksiyonel gıdalar:

-Domates: İçeriğindeki likopen güçlü bir antioksidandır. Prostat kanseri tedavisinde etkilidir.

-Soğan: İçeriğindeki kuersetin sayesinde kalp hastalığını azaltır.

-Sarımsak: İçeriğindeki allisinin sayesinde antimikrobiyal, antifungal, antiviral, kolesterol düşürücü, tansiyon düşürücü ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bağırsak mikroflorasını geliştirir ve gastrointestinal sistemin sağlıklı işleyişine katkıda bulunur.

-Havuç: İçeriğindeki Beta-Karoten sayesinde hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

-Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak pazı gibi sebzeler içeriğindeki lutein sayesinde gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır.

-Çay: İçeriğindeki polifenolik bileşikler sayesinde lipit peroksidasyonunu önler ve serbest radikal süpürücü özellikleriyle antioksidan etki gösterir.

-Yeşil çay: İçeriğindeki kateşinler sayesinde çeşitli kanser tipleri riskinin azalmasında etkilidir.

-Biberiye: İçeriğindeki rozmarinik asit ve karnozik asit sayesinde güçlü antioksidan içeriğe sahiptir. Kolesterol oksidiyonunu ve alzheimerı önler.

-Kavun ve Kereviz: İçeriğindeki B-Karoten ve Flavonlar: apigenin sayesinde kanser riskini azaltır ve serbest radikalleri nötralize eder.

-Enginar: İçeriğindeki fruktooligosakkarit sayesinde bağırsak mikroflorasını geliştirir, gastrointestinal sistemin sağlıklı işleyişine katkıda bulunur.

-Turunçgiller: İçeriğindeki flavanlar, hesperidin, silybin, ksantohumol, limonoidler sayesinde kanser riskini azaltır ve serbest radikalleri nötralize eder.

-Greyfurt: İçeriğindeki flavonoller, quercetin sayesinde antioksidan özellik gösterir.

 

BAKMADAN GEÇME!