Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarası: Karain

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin içinde insan yaşamış en büyük mağarası: Karain
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2021 11:34

Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası, Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca köyü sınırları içinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Karain Mağarası; doğal karstik oluşumlar sonucu meydana gelmiş. Kılıç Kökten tarafından 1946 yılında keşfedilen mağara, ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış. Denizden yüksekliği 430-450 metre olan mağarada yapılan kazılarda, bölgenin günümüzden 500.000 yıl kadar önce de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı sonucu elde edilmişti.

Türkiyenin içinde insan yaşamış en büyük mağarası: Karain



Türkiye'nin içinde insan yaşamış en büyük mağarası olan Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkez. Mağara paleolitik, neolitik, kalkolitik, eski tunç gibi protohistorik çağlarda ve klasik çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiş. Karain Mağarası'nda yapılan kazılarda elde edilen arkeolojik buluntular, alt paleolitikten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu dolduruyor. Klasik dönemlerdeki kullanım daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde olmuş. Mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler de bulunuyor.

Türkiyenin içinde insan yaşamış en büyük mağarası: Karain



Ayrıca, verdiği bitki ve hayvan kalıntıları ile Batı Akdeniz'in eski çevresinin ortaya konmasında önemli bir rol üstlenen Karain, çevresindeki diğer mağaralarla birlikte doğal ve kültürel özellikleri dolayısıyla karma sit olarak Dünya Miras Listesi'ne önerilmekte.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!