7 asırlık Anadolu Selçuklu eseri: İncir Han

Güncelleme Tarihi:

7 asırlık Anadolu Selçuklu eseri: İncir Han
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2020 12:24

Anadolu Selçuklu sultanlarından Keykubat Bin Keyhusrev tarafından (1339-1340) yıllarında yaptırılan İncir Han, Burdur'un Bucak ilçesinin 6 km batısındaki İncirdere köyünde bulunuyor.

Haberin Devamı

Han, avlulu ve kapalı mekân olarak iki kısımdan oluşuyor. Avlusu ile birlikte dikdörtgen bir plana sahip yapının avlu kısmı tamamen tahrip olmuş, kışlık bölümü çatı kısımlarından tahrip olmasına rağmen sağlam ve ayakta. Hanın, ilk bakışta dikkati çeken kısmı, kışlık bölüme giren taç kapısı. Büyük kesme taş bloklarla yapılmış beden duvarlarından, öne doğru çıkıntılı yapılan anıtsal taç kapının üst kısmında, içe doğru küçülen istiridye kabuğu formunda yuvarlak kemerli bir kapı nişi yer alıyor.

7 asırlık Anadolu Selçuklu eseri: İncir Han


Bu kapı nişi dış cepheden iki yalancı sütun üzerine oturtulmuş. Basık kemerli giriş kapısının üzerinde dört satırlık kitabesi yerleştirilmiş. 1993 ve 2000 yıllarında Burdur Müze Müdürlüğü sorumluluğunda Prof Dr. Rahmi Hüseyin ünal tarafından avlu bölümünde kazı çalışması yapılan kervansarayın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait.

BAKMADAN GEÇME!