Sosyal İstihbarat Teşkilatı ne oldu?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Kamuoyunda uzun süredir tartışılan Çiller Özel Örgütü iddiasını haklı kılabilecek benzer oluşumun belgesi elimize ulaştı.

Tansu Çiller'e başkanlık yıllarında Sosyal İstihbarat Teşkilatı (SİT) kuruluşuyla ilgili geniş kapsamlı çalışma raporu sunulduğu kesinlik kazandı. ANAP Manisa Milletvekili Tevfik Diker bu konuda şu bilgiyi verdi:

- Rapor Bekir Altınok tarafından hazırlandı, Genel İdare Kurulu üyesi olduğum için bana geldi. Rapor Çiller Ailesi'ne ulaştırıldı. Aile bu fikri Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile Amerikalı danışmana (muhtemelen Jay Kriegel) inceletti. Daha sonrası hakkında bilgim yok. Ama bu rapordan yola çıkılarak zaman içinde Çiller Özel Örgütü kurulduğu duyumları alındı.

Tevfik Diker, politik yaşamına ANAP'ta devam ediyor. Merhum Turgut Özal için hazırladığı SİT fikrini Çiller Ailesi'ne satan Bekir Altınok ise ilginç bir kariyer sergiledi.

ANAP'ın parti gazetesi Petek için fotoğraf muhabirliği yapan Altınok bugün Özer Çiller tarafından yönetilen Öncü isimli gazetenin künyesinde ‘‘sahibi’’ sıfatıyla gözüküyor. Sadece birkaç bin basılan Çiller Ailesi'nin tetikçisi bu gazetede muhalefete ağza alınmayacak iftiralarla saldırılıyor.

* * *

Çiller Ailesi'ne sunulan 20 sayfalık raporda, ‘‘SİT ile ilgili temel bilgiler’’ başlığı altında şu notlar var:

‘‘Sistem 1950 yılında merhum Adnan Menderes tarafından ocak, bucak başkanları ve Vatan Cephesi yöneticileri ile halk içinde kalan, halk içinde konuşan etkin bir grup oluşturmada kullanılmıştır. Ancak dönemin teknolojisi sistemin gelişmesini engellemiştir.

Bu sistem bugün gelişen teknoloji sayesinde iletişim araçları ve bilgisayar kullanılarak daha modernize edilmiş yapısal örgütlenmeyi yeniden gündeme getirmiştir.

Amacı güçlü devlet, etkin lider politikasını tabana yaymaktır.

Bunun için şehirden, köyden, kasabadan, mahallelerden temin edilecek her türlü sosyal bilgi akışını süratle merkezde toplayarak analiz edecek, arşivleyecek ve sonuçlarına göre tedbirler alacaktır.

Devletin bilgi bankalarını oluşturacak ve tek bir merkezde toplayacaktır.

Ülkeyi yönetenin mezradaki vatandaşa istediği mesajı ulaştırması ve ondan istediği mesajı almasını sağlayacaktır.

Yöneten psikolojik üstünlüğü elinde tutarak ülkenin gündemine hâkim olacaktır.

Hâkimiyeti kimin elinde olduğu belli olmayan, ancak etkisi tartışılmayan dedikodu gazetesinin SİT sayesinde sahibi olacak ve büyük etkiye kavuşacaktır.’’

* * *

Önerilen Sosyal İstihbarat Teşkilatı organizasyon şeması ilginç...

Yazarın Tüm Yazıları