Sorular cevaplar

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz? İnsülin direnci neden şişmanlatıyor? Sarı nokta hastalığına vitaminler iyi gelir mi?

Okurlarımızın çok sık sordukları bazı sorular var. Bugün onları yanıtlamaya çalışacağız. Bunların çoğu sık konuşulan, çok yaşanan “ortak sorunlar”. Bugün ve yarını bu sorulara ayırdık. ışte o “sıkça sorulan sorular” ve yanıtları...

KİLO

İnsülin direnci ne anlama geliyor, şeker hastalığına yol açıyor mu, neden kilo aldırıyor?
İnsülin direnci, genetik bir problem. Bu kişilerin pankreas bezi bir miktar insülin üretiyor ama vücutları bunu iyi kullanamıyor. Vücut insülini iyi kullanamadığı zaman şeker hücrelere giremiyor, hücre enerji için şekeri kullanamıyor, açlıktan ve yorgunluktan kıvranıyor. Bu nedenle insülin direnci sorunu yaşayanlarda yorgunluk, halsizlik, açlık duygusu ve özellikle şekerli yiyeceklere karşı aşırı bir istek, unlu, nişastalı yiyeceklere bazen tutku derecesine varan bir bağımlılık başlıyor.

Hücreye giremeyen şeker kanda birikiyor, çoğalıyor. Bu durumda pankreas beziniz -zannettiğiniz kadar akıllı olmadığı için- daha fazla insülin üreterek çözmeye çalışıyor. Bu durum insülin direncini daha da artırıyor. Kanda biriken şeker hücreye giremeyince yağ olarak depolanıyor, yani kolay kilo alınıyor.

Ayrıca fazla miktarda insülin az yeseniz de yağ dokusunun kaybına engel oluyor, diyetler çoğu zaman başarısız kalıyor. Bir süre sonra bu kısır döngü habire insülin üretip duran pankreasın yorulmasına, insülin üretiminin azalmasına yol açıyor ve yetişkin tipi (Tip 2) diyabet tehdidi başlıyor.

Özetle bu şanssız kişilerin vücutları hem üretilen insülini doğru dürüst kullanamıyor, hem de bir süre sonra pankreasları insülin üretemez hale geliyor. Bu nedenle sorunun çözümünü diyet yapıp kilo vermekte değil, insülin direncini yok etmekte yatıyor.

BAĞIŞIKLIK

Umklaoba özlerini devamlı olarak kullanabilir miyim?


Umklaoba özleri, bağışıklık sistemini güçlendirmede son derece etkili doğal destekler. Bu desteklere gribe yakalanır yakalanmaz hemen başlayıp kısa süreli kullanabileceğiniz gibi, bir bağışıklık zayıflığı durumu söz konusuysa 1-2 aylık kürler halinde de faydalanabiliyorsunuz. Umklaoba özleri alkolde eridiği için bu bitkinin ekstreleri solüsyon haline satılıyor ve damla şeklinde kullanılıyor. Umklaobanın tablet ya da kapsülleri yok. Elde edildiği bitkinin adı ise Pellergonium sidsidos. Bu bitki, Güney Afrika’da yetişiyor...

GRİP

Grip aşısı, domuz gribini de önleyebilir mi?


Domuz gribine yol açan virüslerle klasik grip virüsleri birbirlerinden oldukça farklı. Bu nedenle halen kullandığınız grip aşılarının domuz gribine karşı bir koruma sağlaması mümkün değil. Domuz gribinden korunmak için geliştirilen aşılar henüz yeni onay alıyor. Zannediyorum, birkaç ay içinde kullanıma girecekler.

SARI NOKTA

Sarı nokta hastalığına yararlı olabilecek vitamin veya mineral var mı?


Yaşlılıkla ilgili ilerleyici ve uzun vadede sorun yaratıcı bir göz hastalığı olan sarı nokta hastalığının ilerlemesini önlemede lütein, E ve C vitamini, zeoksantin gibi desteklerin faydalı olabileceğini gösteren birçok bulgu var. Bu desteklerin hangisinden yararlanabileceğiniz konusunu doktorunuzla konuşmanız faydalı olabilir ama ben özellikle bir karotenoid olan lüteinin oldukça yararlı olabileceği kanaatindeyim.

KOZMETİK

Göğüs büyütücü kremler işe yarıyor mu?


Bugüne kadar yapılan hiçbir araştırma göğüs büyütücü, çatlak giderici, yağ eritici, şekil verici kremlerin işe yaradığını gösteren güvenilir bir bilimsel sonuç vermedi. Bu nedenle östrojen uyarısına yol açabilecek bu ve benzeri ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

Sivilce izlerinin lazerle tedavileri

Sivilce izlerini gidermede lazerler popüler yöntemlerdir. ız tedavisinde lazerler ikiye ayrılır.

1- Derin soyma yaparak cildi yenileyen lazerler: Uzun süredir uygulanan bu yöntem oldukça etkilidir. Ancak yan etki riski ve 15-20 gün ciddi kızarıklık ve yara yapması nedeniyle daha az tercih edilmektedir.
2- Deriyi derin soymadan, deri altını uyararak cildi yenileyen lazerler: Bu yöntem birinci yönteme göre daha az etkilidir. Ancak yan etki riski düşüktür, birden fazla seans gerektirir. Uygulama sonrası kısa sürede, normal yaşama geri dönülebilir. Bu yüzden son yıllarda daha fazla tercih edilmektedirler.
Sivilce izlerinin tedavisinde lazer dışı yöntemleri lazer tedavisiyle birleştirmek tedavinin etkisini artırır. Sivilce izlerinin tedavisi izin derinliği, ten rengi ve yapısına göre belirlenmelidir.
DERMATOLOG DR. GÜNEŞ ERTÜRK

Gut diyeti


Gut hastalığı, kanda ürik asit adı verilen maddenin artması ile birlikte olan bir sağlık problemi. Eklemlerde, özellikle ayak baş parmağı ekleminde meydana getirdiği ağrılı şişlikler dışında, böbrek taşlarına, kalp kapaklarında harabiyete ve damar duvarında bozulmalara neden olabiliyor.
Bu sorunun tedavisinde diyet çok önemli bir nokta olarak kabul ediliyor. Gut hastalarının genel olarak sebze ve meyveden zengin, tahıl ağırlıklı bir beslenme planı yapmaları tavsiye ediliyor. Beyaz ekmek, pirinç, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler de öneriliyor.

Buna karşılık gut hastalarının veya ürik asidi yüksek olanların sakatat, aşırı kırmızı veya beyaz et, balık ve deniz ürünleri yememeleri gerekiyor. Bu kişilerin bezelye, mercimek, fasulye ve benzeri baklagilleri, ıspanağı, mantarı, kuşkonmazı, mayalı tüm besinleri mümkün olduğu kadar azaltmaları öneriliyor. Özellikle bira ve şarap olmak üzere alkol kullanımının sınırlandırılması da şart.
DYT. NıLÜFER BAYRAM
Yazarın Tüm Yazıları