SORU VE CEVAPLAR 13

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 13
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2007 13:17

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORUMerhaba; Eşim bir müddet önce bir tanıdığımıza kan verdi.Bir süre sonra bize bağlı olduğumuz sağlık ocağından telefon edilerek eşimde hebatit b olduğunu ve hepimizin tekrar test yaptırmamız gerektiğini söylediler.Bizde dün test yaptırdık. yapılan testte kızımda ve bende negatif ancak eşimde pozitif çıktı. Yapılan testte alt sınır 0,2 üst sınır 0,13 yazıyor , eşimin testinde ki sayısal değerde hebatit b pozitif - HBgAs 16,5 yazıyor.Yarın doktora başvurucaz. Bu sonuç ne anlama geliyor ?CEVAPVirüs hepatit ülkemizde  çok sık görülmektedir. Bazı türleri çok sık görülmektedir. Bazı türleri oldukça bulaşıcı olan bu hastalık, çoğunlukla farkına varmadan geçirilmektedir. Bazı hastalar ölmekte; bazıları da kronik hastalığa maruz kalmaktadır. Virüsün bulaştığı insanların birçoğu da hastalanmayıp taşıyıcı olmakta ve kendilerinde bulunan virüs farkında olmadan başka insanlara bulaştırarak onların da hepatit veya hepatit taşıyıcısı olmalarına neden olmaktadır. Hepatit B virüsünü taşıyan gebe annelerin, doğumu takiben çocuklarının aşı  ve pasif bağışıklık ilk korunmaları gerekmektedir. Hepatit B aşısının virüs bulaşmadan önce yapılmasının iltihabını ortaya çıkmasını önlemede yeterli ve güvenli olduğunu gösterilmiştir. Bu aşıyı bütün çocuklara, işlerinde kan ile temas ihtimali olan insanlara ve birden fazla cinsel partneri olanlara öneriyoruz. İnterferon tedvisi bazı hepatitis B ve C hastalarında etkilidir.

Haberin Devamı

SORUben yakın zamanda birinin bana bende guatr olup olmadığını sormasıyla endişeye kapıldım ve hastaneyede gitmiyorum. yutkunurken zorlanmam bende guatr olduğunu gösterir mi? yada daha hangi belirtiler varlığını ispatlar? şimdiden teşekkürler yardımlarınız için sağlıklı günler.. CEVAPTiroit glandının büyümesine guatr denir. Erişkinlerde tiroidin ağırlığı normalde 20-25 gm’dır.  Çok büyük guatrlar el veya gözle muayene sırasında kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak şüpheli durumlarda ultrasonografi ile tanı konmalıdır. Tiroidin erişkinlerdeki normal  boyutları 20x25x50 mm’dir. Ultrasonografide tiroidin derinlik çapının 25mm üzerine çıkması guatr olarak değerlendirilir. Ayrıca, ultrasonografik olarak tiroid glandının volümü bulunduktan sonra bunun 0.52 ile çarpımı sonucu gram cinsinden ağırlığı kolaylıkla hesaplanabilir. Özellikle bazı kadınlarda  boyun yapısı nedeni ile tiroit normal olarak ele gelebilir.  Dolayısıyla  her ele gelen tiroit guatr olarak değerlendirilmemeli ancak ultrasonografik ölçümle kesin tanı konmalıdır.

Haberin Devamı

SORUMerhaba, Streoid'e bağımlı Nefrotik Sendrom hakkında bilgi verirmisiniz? Ergenlik çağında bu hastalıktan kurtulma imkanı ne boyuttadır. SDBY'liği gelişme oranları nedir? Saygılarımla,CEVAPNefrotik sendrom, idrarda protein kaybı ve vücutta şişmeyle seyreden bir hastalıktır. Çoğu defa kortizon ilacı ile tedavi edilebilir. Ancak tedavi kesildikten sonra tekrarlayabilir. Bu hastalık çocukluk çağında sık sık tekrarlarsa bile, hasta erişkin yaşa ulaştıktan sonra çoğu defa böbrekte hasar bırakmadan tamamen iyileşir. Kortizon ile iyileşmenin nefrotik sendrom çeşitleri de vardır. Bunlarda başka tedavi yöntemleri denenir.  SORU7 yaşındaki kızım geçen yıl geniz eti ameliyatı geçirdi,ameliyat öncesi var olan ve bir ya da iki dakikada bir tekrarlayan (gıcığa benzer) öksürüğü ile boğazını temizleme amaçlı yutkunması ameliyattan 6 ay sonra yine nüksetti,bunun üzerine çoğu akademisyen olan KKB Uzmanlarına birkaç kez kontrol ettirdik,reflüsünün ve/veya alerjisinin olabileceği (ki testte çıkmadı),ayrıca ameliyat gerektirmeyen küçük bir geniz etinin oluştuğu söylendi,ne yapmalıyız,KBB dışında hangi branştaki hekime gitmeliyiz?CEVAPGÖRS'ün  nedeni mide fıtığı ise yukarıdaki ilaç ve diyet  tedbirine rağmen rahatlama meydana gelmişse mide fıtığı ameliyatları uygulanabilir

Haberin Devamı

SORUMerhaba 33 yaşımdayım ve 4 yıldır osteoporoz tedavisi görüyorum.Biraz düzelme var ancak kalça bölgemde kayıp devam ediyor.skorlarım(-3)civarındaŞKemik yaşımın 45olduğunu söylediler.Sırtımda 20der.skolyoz mevcut.Bebek yapmayı düşünüyorum sakıncası varmı onu öğrenmek istiyorum.SAYGILARCEVAPUygun tibbi takip ve tedavi ile gebe kalip saglikli sekilde bu gebeliginizi tamamlamaniz mumkun olacaktir.

SORUmerhababen esra.23 yaşındayım.ben hıpotroıt hastasıyım.daha yenı ogrendım.doktor ılaç verdı.euhtyrox ılacın ısmı.bu ılaç kılo aldırıyo bana.acaba başka bır ılaç varmı kılo aldırmayan?bırde ben nasıl tuz kullanmalıyım?ıyotsuz tuz dıye okumuştum ama.cevabınızı beklıyorum.tşkCEVAPKilo aliminiz hipotiroid hastaligi nedeni iledir; aldiginiz ilaciniz kiloya neden olmasi dusuk olasiliktir.  Olan soru ve sorunlarinizi size tedaviyi oneren hekiminizle paylasmanizi dilerim.

Haberin Devamı

SORU13 yaşında bir oğlum var kilosu 27 boyu 1,37 normalmiCEVAPCocugunuzun mevcut boy ve kilosu ile ilgili yorum yapabilmek icin dogumdan itibaren boy ve kilo egrilerini gorerek ve cocugunuzu muayene etmek gereklidir.  Bu nedenle, olan soru ve sorunlarinizi mevcut hekiminizle paylasmaniz daha faydali olacaktir.

SORUMRB BEN BAS AGRISINDAN SIKAYETCIYIM ASIRI BASIM AGRIM OLUYOR GOZLERIM BIR TUHAF OLUYOR DEVAMLI ACIP KAPAMAK ZORUNDA KALIYORUM BAZENDE DUSCEK GIBI HERYER DONUYOR ANIDEN GELIYOR BAZEN VE DAYANILMAZ BIR AGRI OLUYO UYUMADAN GECMIYOR BU BAS AGRILARI NEDEN OLABILIR ACABA...?TESEKKURLER....CEVAPinsanlar hem migren ağrılarından hem de kronik gerilim tipi baş ağrılarından şikayetçi olmaktadır. Bu "karma" baş ağrısı türünün teşhisi ve tedavisi zor olabilir. Sizin yaşadığınız belirtiler tabloda varsa bu konuyu doktorunuza gittiğinizde gündeme getirmeyi unutmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!