GeriSeyahat Sonbaharın en güzel 10 yeri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Sonbaharın en güzel 10 yeri

Sonbaharın en güzel zamanlarının yaşandığı günlerdeyiz. Renk denizinin içinde kaybolup doğanın tadını çıkarabilir, denize girebilir, doğa yürüyüşleri, bisiklet, fotoğraf çekerek üzerinizdeki yaz yorgunluğunu atabilirsiniz. Jürimiz sizler için bu günlerde yapabileceğiniz en iyi 10 sonbahar aktivitesini belirledi.

1.ANTALYA 

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Denize girmek isteyenler
Sonbahar gittikçe etkisini artırıyor. Havalar soğudu, ancak denize girme imkânına hâlâ sahibiz. Saffet Emre Tonguç, “Antalya Kaputaş Plajı, Nirvana Otel ve Max Royal Kemer’in plajı şu an gidilebilecek en iyi adresler” diyor. 

Okulların açılmasıyla insan kalabalığı ortadan kalktı. İşlerinizi ayarlayabilirseniz çarşaf gibi bir deniz ve yakmayan ama kemiklerinizi ısıtan bir güneş sizi bekliyor.  

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

2.GEYİKBAKIRI

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Adrenalin tutkunlarına tırmanış
Tunç Fındık, “Türkiye’nin en önemli tırmanış alanı ve Avrupa’da iyi tanınan bir kaya tırmanış bahçesi olan Geyikbayırı,  sonbaharın geldiği bu günlerde tırmanışın en güzel ve keyifli olduğu yerlerin başında geliyor” diyor.Şu an Türkiye’nin büyük bölümü soğuk ve yağışlı olmasına rağmen burası hâlâ güneşli ve sıcak.

Geyikbayırı’nda 800 civarında boltlu tırmanış rotası var. Climbers Garden, Josito, Rido Camping’de konaklayabilirsiniz

3.PAPART ORMANI

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

En güzel sonbahar fotoğrafı için
Burası Artvin Şavşat’ın Gürcistan sınırına yakın vadilerinden biri. İmerhev (Meydancık) yerleşiminden Papart Vadisi’ne girince nehir boyunca ‘S’ çizerek ilerliyorsunuz.

Alabildiğine ormanlarla kaplı vadi, dar ve oldukça dik. Gittikçe yükseliyor, yükseldikçe renkler değişiyor. Yamaçlardan irili ufaklı şelaleler akıyor ve doğa bir renk paletine dönüşüyor.

Aracınızı sık sık durdurup fotoğraflamadan gitmek mümkün değil. Yukarıda kar olabilir. Bu da rengârenk doğa fotoğraflarına müthiş bir görsel katkı demek.

4.ŞANLIURFA

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Ailecek 11.500 yıl öncesine yolculuk
Ailece Balıklı Göl’de suyun üstüne zıplayan balıkları besleyin, ardından buranın hikâyesini etrafınızı sarıp anlatmak isteyen çocuklardan dinleyin. Kaleye tırmanıp şehri yukarıdan görün. 

Ziyaret edeceğiniz Harran’ın konik kubbeli evleri çocuğunuzun çok ilgisini çekebilir. 11.500 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’nin etkileyici kalıntılarını ve geçen mayısta açılan Türkiye’nin en büyük kapalı alana kurulu müzesi Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’ni keşfedin. Urfa mutfağının lezzetlerini tatmadan dönmeyin.

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

 

5.YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

Sonbaharın  en güzel 10 yeri


Kamp sevenler Yedigöllere
Sonbaharda çam, köknar, ıhlamur, gürgen ve meşe ağaçlarından dökülen yapraklar, sarı tonlarını eşsiz şekilde yansıtıyor. Kameranızı yanınızda getirirseniz eşsiz sonbahar kareleri yakalayabilirsiniz. İstanbul’a çok yakın.

Kamp yapmak için çadırınızı yanınızda getirmelisiniz. Çadır başı 15 TL. Yıldırım Güngör, “Milli park içerisinde görsel yönü çok güçlü yürüyüş rotaları var. Sabahın erken saatlerinde göllerde muhteşem yansımalar oluyor” diyor. 

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

 

6.KAPADOKYA

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Ne soğuk ne sıcak
Ihlara Vadisi’ndeki ağaçlar bu mevsimde bin bir renge bürünüyor.  Fotoğraf makinenizi ayarlayın ve yürüyüşe çıkın. Bunun dışında peri bacalarının eşsiz görüntüsü eşliğinde balonda gündoğumunu seyretmelisiniz. Atlı safari ve Kızılçukur’da bisiklete binmek diğer seçenekler.

Mutlu Tönbekici, “ Kapadokya sonbahar için harika bir destinasyondur. Zira yazın çok sıcak, kışın çok serin bir bölge” diyor. Taş Konaklar’da konaklayabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Zelve Açık Hava Müzesi’ni görmeden dönmeyin. 

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

 

7.PARGA BALIK RESTAURANT / İSTANBUL

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Balık yağlandı
Mehmet Yaşin, “Sonbaharda yemek yenecek en iyi yerler, İstanbul’daki balık lokantalarıdır. Çünkü palamut artık yeterince yağlanıp lezzeti doruğa tırmandı. Lüfer damakları çatlatacak hale geldi” diyor.

Gerek Karadeniz gerekse Marmara hamsisi tüm lezzetini sergilemeye başladı. Restorandaki tuzlu su akvaryumundan yemek istediğiniz canlı balığı seçip Kilis usulü taş fırında pişirtebilirsiniz. 80 çeşit meze mevcut. Maltepe; (0216) 383 55 56

8.KIZILCASU YAYLASI

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

 

Yaban hayatıyla baş başa
Kastamonu Azdavay’ın Başören Köyü’nden başlayıp Zümrüt Köyü’nden geçerek Küre Dağları’nı dikine aşan orman yolunu izleyip Karadeniz kıyısındaki Cide’de son bulan güzergâhı takip edin. Yayla 15 Kasım’a kadar çılgın sonbahar renklerinden oluşan orman deniziyle insanın başını döndürecek güzellikte.

Bir noktadan sonra insan varlığı sona eriyor ve tamamen yaban hayatıyla baş başa kalıyorsunuz. Kırsal dokunun keyfini çıkarıp Anadolu’nun sıcak insanlarıyla hasbihal etmek, ciğerlerinizi taze havayla doldurmak, yabani hayvanların ve meyvelerin izlerini sürmek, sessizliğin sesini dinlemek ya da ateş renkli orman denizini fotoğrafçılık becerilerinizle ölümsüzleştirmek istiyorsanız bu güzergâh tam size göre.

9.SAFRANBOLU

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Sokaklarda yürüyün
Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve klasik Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerini barındıran Safranbolu sonbaharda gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Safranbolu kent içi kadar çevresindeki mağara ve yaylalarıyla da öne çıkıyor.

Bulak Köyü’ndeki Mencilis Mağarası birbirine bağlı üç kattan oluşuyor.  6052 metre uzunluğundaki mağaranın en altında Safranbolu’nun içme suyuna katkıda bulunan kaynak, onun üzerinde sarkıt ve dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları mevcut. Yenice Ormanları ise bu coğrafyayı sonbaharda gitmeye değer kılan bir başka neden.  

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

 

10.ADATEPE KÖYÜ

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

Kentten romantizme kaçış
Bir çam ormanının eteklerinde, zeytin ağaçları ile bezeli, tüm haneleri Selçuklu, Osmanlı ve Rum taş mimarisi özellikleri taşıyan, girişindeki vadide Zeus Altarı’nın olduğu 208 haneli bir Ege köyü düşünün. 80’li yıllarda kent yaşamından kaçan bir grup tarafından burası keşfedildi. Onlar köyü aslına uygun restore etti.

Bölge Truva, Leleg, Midilli, Pers, Atina, Roma, Selçuklu, Osmanlı hâkimiyetleri görmüş ve bunların izlerini taşıyor. Köyün merkezindeki yamaçta yer alan üç konağın restore edilmesiyle ortaya çıkan, çam ağaçları içinde, büyük avlulu, son derece zarif ve huzurlu ‘Adatepe İda Blue’ otelde konaklayabilirsiniz.

JÜRİ

Saffet Emre Tonguç - Hürriyet Seyahat yazarı
Mehmet Yaşin - Gezgin, gurme
Yıldırım Güngör - Atlas Dergisi yazarı
Tunç Fındık - Dağcı
Faruk Akbaş - Fotoğraf turları rehberi
Doç. Dr. Necmi Karul - İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi
Sedat Kalem - WWF Türkiye Direktörü
Mutlu Tönbekici - Gazeteci
Bahar Akıncı - Seyahat yazarı
Canan Demiray - Aile tatili programcısı  

 

Sonbaharın  en güzel 10 yeri

 

 

 

False