Sonbahar yaklaşırken turşu

Sebzeleri uzun süre saklamanın ve mevsimleri dışında kullanmanın pek çok yöntemi olduğunu biliyoruz.

Haberin Devamı

Bu yöntemlerden biridir, sebzelerden turşu yapmak. Bu parlak fikri ilk bulan ise Germenlerdir. Turşu kurma işi, özellikle salatalık, yani kornişonu saklamakta çok kullanılmıştır.

 

Peki kornişon nereden gelmiş ilk kez ve dünyaya nasıl yayılmış? Doğu Akdeniz’den geldiği bilinen kornişonun Ibrani diyasporası nedeniyle Yahudi Ispanya’sına ulaştığı söyleniyor. Sonrasında da Yunanistan’dan elma sirkesi içinde Rusya ve Polonya’ya ulaşan kornişon, Baltık’ın aşağısına doğru kayarak Hollanda’ya kadar yayılıyor. Bu kadar hızlı yayılmasının nedeni ise belli. Lezzeti ve yemeklerin yanında iyi bir eşlikçi olması nedeniyle almışız onu mutfaklarımıza. Ve iyi ki yapmışız bunu. En azından benim mutfağımın vazgeçilmez tatlarından biridir turşular, özellikle de salatalık turşusu. Hemen her yemeğin yanına yakışan bu eşlikçiyi siz de sofralarınızdan eksik etmeyin derim.

 

Haberin Devamı

Yoğurtlu pideli kebap

 

Malzeme listesi;

2 adet pide

 

250-300 gr az yağlı köftelik dana kıyma

 

1 çay kaşığı tuz, karabiber

 

1 adet küçük boy kuru soğan

 

300-400 gr kuzu kuş başı eti

 

2 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

 

2-3 su bardağı sarımsaklı yoğurt

 

50 gr tereyağı

 

(bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

 

1 tatlı kaşığı pul biber

 

YAPILIŞI: Pideleri kuşbaşı et formunda doğrayıp geniş bir servis tabağına yan yana dizin. Isterseniz pideleri fırında 15-20 dakika kızartıp kurutabilirsiniz. Diğer taraftan, kıymayı derin bir kaba aktarıp üzerine tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanı ekleyin ve iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan uzun, parmak şeklinde köfteler yapıp köfteleri çöp şişlere dizin ve ızgarada önlü arkalı pişirin. (köfteleri yağsız teflon tavada da kızartabilirsiniz) Kuşbaşı eti tavla zarı formunda küp küp doğrayıp çöp şişlere dizin ve ızgarada pişirin. (pişirme işlemini az yağ koyduğunuz teflon tavada da yapabilirsiniz) Pişirdiğiniz kuşbaşı eti ve köfteleri, sıcak et ya da tavuk suyuyla ıslattığınız pidelerin üzerine yerleştirin. Üzerine yoğurdu ekleyip tereyağında kızdırılmış pul biberi gezdirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

 

Haberin Devamı

Biberli arpa şehriye pilavı

 

MALZEMELER:

2 su bardağı arpa şehriye

 

250-300 gr taze araka (kabuklu taze bezelye)

 

(taze yeşil fasulye ya da taze börülce de kullanabilirsiniz)

 

4 yemek kaşığı zeytinyağı

 

1 adet orta boy kuru soğan

 

1 adet kırmızı dolmalık biber

 

(salçalık ya da tarhanalık ince uzun biber)

 

3 su bardağı sıcak tavuk ya da et suyu

 

1 çay kaşığı tuz, karabiber

 

Üzeri için;

 

1/2 demet maydanoz

 

5-6 yaprak taze nane

 

YAPILIŞI: Taze arakaların (kabuklu bezelyelerin) saplarını ve kılçıklarını tıpkı yeşil fasulye ayıklar gibi ayıkladıktan sonra iki parmak eninde doğrayarak kaynayan tuzlu suda 15 dakika kadar haşlayın. Süzüp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kırmızı ya da yeşil dolmalık biberin sapını kesip, tohumlarını ayıkladıktan sonra çok ince halkalar halinde dilimleyin. Zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırın. Üzerine incecik doğranmış soğanları ve biberleri ekleyerek karıştırın. Yaklaşık 4-5 dakika kavurduktan sonra üzerine arpa şehriyeleri ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 2-3 dakika daha kavurduktan sonra sıcak tavuk ya da et suyunu da tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi serpip haşlanmış arakaları ilave edin. Pilavı orta ısılı ateşte, suyunu iyice çekinceye kadar pişirdikten sonra altını kısıp, 2-3 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Üzerine incecik kıyılmış taze nane ve maydanozu serpiştirip tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını tekrar kapatıp pilavı en az 20 dakika dinlendirin. Isterseniz servise sunmadan önce üzerine kırmızı pul biber serpiştirip sıcak sıcak ikram edin.

Yazarın Tüm Yazıları