Son yağışlar Ankaralı çiftçiye umut oldu

Güncelleme Tarihi:

Son yağışlar Ankaralı çiftçiye umut oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2018 13:23

Son yağışlar Ankaralı çiftçiye umut oldu

Haberin Devamı

Metin ÖZDEMİR, Birol KARAKLILIÇ/POLATLI- BALÂ, (Ankara) (DHA)- ANKARA’nın ekilebilir en büyük tarım arazisine sahip olan Polatlı ve Balâlı çiftçiler kurak geçen kış aylarının ardından Mart yağmurlarıyla moral buldu.
Polatlı Ziraat Odası Başkan Zekai Köseoğlu, Ankara’nın en büyük tarım havzası olan Polatlı’da 10 bin çiftçi ailesinin mevsim itibarıyla yağışlardan son derece memnun kaldıklarını söyledi. Köseoğlu, ilçede 1 milyon 550 bin dönümlük alanda hububat ekimi yapıldığını bildirdi. Ocak ayında metrekareye 45.3, Şubat ayında 43.6, Mart ayında ise 43.2 kilogram yağış düştüğünü belirten Köseoğlu, “Hububat ekiminin yapıldığı Ekim 2017 tarihinden itibaren bugüne kadar metrekareye düşen yağış oranı 200 kilogramı geçti. Hububat ekili alanlar yağış itibarıyla son derece iyi durumda. Nisan ve Mayıs aylarında, bitkinin yaprağa bindiği dönemde de gerekli yağış alınırsa bu yıl çiftçimiz çok bereketli bir kazanç sağlamış olacaklar” dedi.
‘ÇİFTÇİ ÇOK BORÇLU’
Balâ Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Gürbüz de, ilçede kurak geçen kış aylarının çiftçiyi korkutmasına rağmen mart ayında yağan yağmurların kendilerine umut olduğunu söyledi. Gürbüz, “Çiftçimizi kurak geçen kış mevsimi bir hayli tedirgin etti. Ancak son yağışlar çiftçiye umut oldu. Bu yağışlar Nisan ve Mayıs aylarında da ölçülü bir şekilde devam ederse ekilebilir alan oranı itibariyle İç Anadolu bölgesinde rekolte beklentisi içerindeyiz. Ancak çiftçimiz çok borçlu. 5 bin civarındaki çiftçimizin içerisinde borcu olmayan çiftçimizin sayısı iki elimin parmaklarını geçmez, buna emin olun. Gübre 1 lira 90 Kuruşa dayandı, mazot 5 lirayı son zamlarla çoktan geçti. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çok fazla ve bu çiftçimize rahatlatma sağlamayacak” diye konuştu.
Gürbüz, ilçenin İç Anadolu’nun tahıl ambarı olduğunu da belirterek, “Balâ, Polatlı’dan sonra en büyük ekim alanlarına sahip bir ilçe. Ancak Balâ geçen yıl TMO’ya yaklaşık 16 bin ton buğday satarak Ankara’nın ilçeleri arasında birinci sırada yer aldı” dedi. Gürbüz, “Ankara’da Polatlı’dan sonra ekilebilir alan itibariyle ikinci büyüklüğe sahip bir milyon dönüm civarında tarıma elverişli bir tarım arazisine sahibiz Beş binin üzerinde bir çiftçi ile bu alanlarını ekime hazırlamakta ve ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağlamaktadır” dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!