"Son dakika"lara ince ayar

Artık saatler önce gerçekleşmiş bir haber “son dakika” ibaresi ile TV’lerde yer almayacak.

Haberin Devamı

Benimsenen yeni yayın ilkelerine göre; evlatlarının şehit olduğu haberi yetkililerce ailelere bildirilmeden ekranda şehitlerin adı ilan edilmeyecek.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ile başlattığı süreç sonucunda, tüm ulusal kanalların da mutabakatıyla terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber ilkeleri yeniden belirlendi. 

Karara ilişkin öneri RTÜK Başkanı Davut Dursun, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile TVYD üyesi ulusal televizyon kanallarının haber sorumlularının katılımıyla 25 Haziran’da İstanbul'da düzenlenen ''Medya Duyarlılığı İstişare Toplantısı''da gündeme geldi.

Haberin Devamı

Ardından TVYD çalışmalarını tamamladı ve terör haberlerinde TV kanallarının uyulacağı meslek ilkeleri yeniden belirledi. Çünkü TVYD, sadece terör ve olağanüstü durumlarda değil diğer haberlerin sunumunda da TV’lerin uyacağı haber ilkelerini belirliyor.

Haberlerde uyulacak yeni ilkeler, TV haberlerinin istemeyerek de olsa terör örgütlerinin amaçlarına hizmet etmesinin önlenmesine yönelik atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Peki belirlenen yeni ilkeler TV haberlerine ne gibi düzenlemeler getirecek?

İlk olarak terör ya da olağanüstü durumlarda söz konusu olay gelişen bir olay değilse ve sık sık yeni gelişme yaşanmıyorsa, normal yayın akışı sürdürülecek ve gelişmeler haber bültenlerinde duyurulacak. Yani canlı yayın kesintilere uğratılmayacak. 

Ayrıca, 'son dakika' yazısı en fazla 5 dakika süreyle ekranda tutulacak ve izleyicilerde korku, yılgınlık ve paniğe sebep olabilecek sansasyonel 'son dakika' alt yazılarından kaçınılacak. Olaydan saatlerce sonra bile 'son dakika' anonsu ile haberlerin yayınlandığı düşünüldüğünde bu, çok önemli bir tavsiye kararı…

Tavsiye kararları içinde en çok dikkati çeken konulardan biri de şehit haberlerinin verilişi ile ilgili. Evlatlarının şehit olduğu haberi yetkililer tarafından ailelerine bildirilmeden şehitlerin isimleri artık TV’de açıklanmayacak. Böylece, yetkililerden önce acılı ailelerin bulunup ekranlara taşınmamasının ve şehit ailelerinin acı haberi televizyondan öğrenmesinin de önüne geçilmiş olacak.

Haberin Devamı

İstisnai durumlar dışında, şehitlerin cenaze törenlerinden ve şehit ailelerinin evinden canlı yayın yapılmaması ve acılı aileleri rahatsız edecek röportajlara yer verilmemesi de alınan tavsiye kararları arasında.

TVYD ve ulusal televizyon kanalları tarafından benimsenen yeni ilkelerden biri de terör saldırıları ve doğal felaketlerle ilgili canlı yayınlara, deneyimli veya varsa konunun uzmanı muhabirler gönderilmesi konusu.

Öte yandan röportajlarda terör olaylarını haklı gösterecek, saldırıları gerçekleştirenlerin propagandası olarak algılanabilecek her türlü yayından kaçınılması da yayıncılar tarafından ilke olarak belirlendi.

Bununla birlikte çok eski ve aynı görüntüler ile teröristlerin yüzlerinin göründüğü görüntülerin kullanılmasının da önlenmesi, tekrarlardan kaçınılması ve eski görüntüler yayınlanırken ekranda ''arşiv'' ibaresinin yer alması da belirlenen ilkeler arasında.

Haberin Devamı

Bravo TV habercilerine!

Yazarın Tüm Yazıları