Son dakika: Rus büyükelçiye suikastta gözaltındaki isimler belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Rus büyükelçiye suikastta gözaltındaki isimler belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 19:07

Ankara'da Rus Büyükelçi Andrey Karlov uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Saldırgan Çevik Kuvvet'te görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş operasyonla öldürüldü. Altıntaş'ın rapor alarak işe gitmediği belirlendi. Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik saldırıyla ilgili saldırganın babası, annesi, kız kardeşinin dışındaki diğer 3 kişinin de kimliği belli oldu. Gözaltına alınan bu kişilerin saldırganın dayısı, dayısının eşi ve diğer dayısı olduğu ifade edildi. Saldırganın bir dayısının FETÖ kapsamında kapatılan bir okulda görevli olduğu belirtiliyor.

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da sergi açılışında konuşma yaptığı sırada çevik kuvvette görevli polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından silahla vurularak öldürüldü. Altıntaş, Karlov’a arkadan 4 el ateş açtı, yere düştükten sonra 2 el daha ateş açtı. El Kaide sloganı atıp saldırıyı Halep için yaptığını söyleyen suikastçı polis, meslektaşlarıyla 15-20 dakika çatıştı. Operasyon sonucu öldürülen saldırganın rapor alarak işe gitmediği belirlendi.

RUSYA’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” konulu fotoğraf sergisinin açılışına katılmak için Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne geldi. Saat 18.30’da açılışı yapılan sergide Büyükelçi Karlov, konuşma yapmak için kürsüye çıktı. Saat 18.56’da arkasında duran siyah takım elbiseli, kravatlı bir kişi önce havaya ateş açtı, ardından Büyükelçi’yi hedef alarak arkadan 4 el ateş açtı. Ensesine ve sırtına 4 kurşun isabet eden Karlov, kanlar içinde sırtüstü yere yığıldı. Saldırgan yerde yatan büyükelçiye 2 el daha ateş açtığı öğrenildi. Sergideki davetliler etrafa kaçışarak kendilerini yerlere attı.

EL KAİDE SLOGANI ATTI

Elinde silahla Altıntaş, önce Arapça El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin sloganı “Biz cihada biat edenleriz” diye bağırdı. “Allah’u ekber” diyen Altıntaş ardından Türkçe, “Halep’i unutmayın, Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek” diye bağırdı. Saldırgan bu sırada sergideki sivilleri dışarıya çıkarttı ve büyükelçinin başında beklemeye devam etti.

ÖZEL HAREKÂTLA ÇATIŞTI

Saldırgan, olayın ardından Karlov’a müdahale edilmesine izin vermedi. Büyükelçi’nin içeride ağır yaralı olduğu haberlerinin gelmesi üzerine özel harekât ekibi, keskin nişancılarla gelerek operasyon başlattı. Özel harekât ekibi, saldırgana silahını bırakıp teslim olmasını istedi. Saldırganın, “Ben buradan ölmeden teslim olmayacağım” diyerek ateş açmaya başladığı öğrenildi. Yaklaşık 15-20 dakika süren çatışmanın ardından suikatçı Altıntaş, Büyükelçi’nin yanında öldürüldü. Büyükelçi Karlov’a ilk müdahale olay yerinde yapıldı, kalp masajı ile hayata döndürülmeye çalışıldı. Ancak bilinci kapalı halde yakındaki Güven Hastenesi’ne götürüldü. Karlov’un olay yerinde hayatını kaybettiği açıklandı.

SALDIRGAN ÇEVİK KUVVET POLİSİ

Saldırganın polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş olduğu belirlendi. 24 Haziran 1994 Aydın Söke doğumlu, Manisa Şehzadeler nüfusuna kayıtlı Altıntaş’ın Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra, 2012’de İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu’na girdiği, mezun olduktan sonra ise çevik kuvvet polisi olarak göreve başladığı öğrenildi. Altıntaş’ın 2.5 yıldır Ankara Emniyet Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yaptığı belirlendi.

Son dakika: Rus büyükelçiye suikastta gözaltındaki isimler belli oldu

POLİS KİMLİĞİNİ GÖSTEREREK GİRDİ

Altıntaş’ın, Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne polis kimliğini göstererek girdiği, saldırıda da beylik tabancasını kullandığı ortaya çıktı. Altıntaş’ın FETÖ ile bağlantısı araştırılıyor. Altıntaş’ın Polis Meslek Okulu’ndaki arkadaşları ile mesai arkadaşlarının da bilgilerine başvuruldu. 

AİLESİ VE YAKINLARI GÖZALTINDA

Rus Büyükelçi’yi öldüren Mevlüt Mert Altındaş, 2012 yılında İzmir Buca’daki Rüstü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu’na girdi. 2 yıllık eğitimin ardından 2014’te mezun oldu. Altıntaş’ın polis okuluna girdiği dönemde Eğitim Daire Başkanlığı’nın FETÖ üyelerinin yönetiminde olduğu, bağlantıda bulunduğu alt, üst ve kendi devresindeki emniyet personelinin FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla meslekten ihraç edildikleri öğrenildi. Mert Altıntaş’ın FETÖ içerisinde uyuyan hücre gibi değerlendirildiği ileri sürüldü. Manisalı olan Altıntaş’ın Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan annesi, babası, kız kardeşi ve Ankara’daki ev arkadaşı gözaltına alındı.

DAYISI DA GÖZALTINA ALINDI

Soruşturmayı sürdüren polis, bu sabah da saldırganın FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan Özel Ata Okulları’nın Aydın’ın Kuşadası İlçesi’ndeki şubesinde görevli saldırganın dayısını gözaltına aldı. İsmi açıklanmayan bu kişinin daha önce FETÖ soruşturmasında gözaltına alınıp serbest kaldığı öğrenildi. Böylelikle gözaltı sayısı 6’ya yükseldi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen şüphelilerin sorgusunun sürdüğü bildirildi.

DİĞERLERİNİN DE KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik saldırıyla ilgili Aydın’ın Söke İlçesi’nde gözaltına alınan saldırganın babası İsrafil, annesi Hamidiye ve kız kardeşi Seher Altıntaş’ın dışındaki diğer 3 kişinin de kimliği belli oldu. Gözaltına alınan bu kişilerin saldırganın dayısı Hüseyin F. dayısının eşi Sevinç F. ve diğer dayısı Hasan F. olduğu ifade edildi. Hasan F.’nİn ise, American Turkish Academiy (ATA) Okulları’nın Kuşadası İlçesi’ndeki şubesinin müdürü olduğu belirtildi.

Son dakika: Rus büyükelçiye suikastta gözaltındaki isimler belli oldu

Saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş'ın annesi ve kız kardeşi gözaltına alındı.

 SALDIRGAN POLİSLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN İDDİA

DHA'nın geçtiği habere göre Karlov’a suikast düzenledikten sonra, ölü olarak ele geçirilen Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Mert Altıntaş’ın, Temmuz ayında geçici görevle Diyarbakır’da bulunduğu ortaya çıktı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Diyarbakır’da bulunan Altıntaş’ın 16 Temmuz günü 2 gün izin alarak Ankara’ya gittiği belirtildi. 18 Temmuz gününe kadar izin alan Altıntaş’ın, Ankara Demetevler Mahallesi’nde bir evi adres gösterdiği ifade edildi. Darbe girişimi nedeniyle polislerin izinlerinin iptal edildiği dönemde Altıntaş’a 2 gün izin veren dönemin Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer’in ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.

GÜVENLİK KONSEYİ’NE TAŞIYACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, büyükelçi Andrey Karlov’un öldürülmesini ‘terör eylemi olarak nitelendirdiklerini’ ve konuyu BM Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşıyacaklarını söyledi.

KORUMASIZ GEZERDİ

TÜRKİYE, genel olarak diplomatların güvenlik içerisinde çalışabildikleri ender bölge ülkelerinden biri. Saldırıya uğrayarak yaşamını yitiren son üst düzey diplomat İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom olmuştu. O da 1971 yılında.

1954 doğumlu olan Karlov, uzun diplomasi kariyerine SSCB döneminde başladı. Sovyetler’in son döneminden itibaren Kuzey Kore masasında çalışan, bu dönemde Korece öğrenen Karlov, 2013 yılı Temmuz ayında Ankara’ya büyükelçi olarak atandı.

KRİZDE GÖREV YAPTI

Karlov’un mesaisinin ana hedefi bir yandan Ankara ile Moskova arasında Suriye’den kaynaklanan görüş farklılıklarını minimize ederken, iki ülke arasında ticaret, ekonomi ve enerji alanlarındaki potansiyeli değerlendirmek olmuştu. Türkiye’nin 24 Kasım 2015’te Rus uçağını düşürmesiyle başlayan kriz zamanında da Ankara’da olan Karlov, ilişkilerdeki sıkıntılara rağmen elçiliğin kapısını Türk gazeteciler ve işadamlarına açık tutmaya çalışan bir diplomat profili çizmişti.

YAKIN KORUMA İSTEMEZDİ

Son günlerde Halep’te yaşanan sıkıntılar ve elçiliğin önündeki eylemlere karşın programları değiştirmeyen Büyükelçi Karlov, geçen hafta önce Türk-Rus ilişkileri, dün de Rusya’yla ilgili bir fotoğraf sergisinin açılışına katılarak güvenlikle ilgili bir sorun yaşamadığı izlenimi verdi. Zaten Rusya Büyükelçisi Karlov, ABD ve İsrailli büyükelçilerin aksine bu tür toplantılara yakın korumayla katılmayı tercih etmezdi.

Bu saldırının en önemli boyutlarından birisi ise zamanlaması. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Moskova’ya doğru uçakta olduğu, Savunma Bakanı Fikri Işık’ın da yine Moskova’ya gitmek üzere havalimanında olduğu sırada gerçekleşen saldırı, Ankara-Moskova ilişkilerinin yeniden canlandığı bir döneme denk gelmesi açısından büyük önem taşıyor.

Bu saldırıyla ilgili ilk ortak tepkinin Moskova’da Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un görüşmeleri sırasında birlikte verilmesi bekleniyor. Bu saldırının Türkiye-Rusya ilişkilerine nasıl bir etkisi olacağını ise zaman gösterecek. (SERKAN DEMİRTAŞ - ANKARA)

RUS BÜYÜKÇELÇİSİNE SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi’ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde fotoğraf sergisi açılışına katıldı. Ankara Büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ’Gezgin gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya’ isimli fotoğraf sergisinin açılış konuşmasından sonra Rus Büyükelçi Andrey Karlov, konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi.

SALDIRGAN ARKASINDA BEKLİYORDU, ATEŞ AÇTI

Bu sırada görgü şahitlerinin ifadesine göre polis kimliğini göstererek sergiye giren saldırgan kürsüde Karlov'un arkasında duruyordu. Büyükelçi Karlov sırtına isabet eden kurşunlarla yere yığılırken, davetliler panik içerisinde kaçışmaya başladı. Bu sırada seken kurşunlardan da 3 kişi hafif şekilde yaralandı.

SALDIRGAN SALONU BOŞALTTI

Saldırgan Rus Büyükelçi’yi vurduktan sonra elindeki silahıyla birkaç kez hava ateş açarak çevresindekileri kendisinden uzaklaştırdıktan sonra Arapça ve Türkçe konuşarak "Halep’te çocukları öldürdünüz bunun intikamını alacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından tüm davetlilerin salından çıkmasını isteyen saldırgan, "Benim buradan ancak ölüm çıkar" diye bağırmayı sürdürdü. Sanat merkezindekiler dışarı çıkarken bu arada içeriden birkaç kez daha silah sesi duyuldu.

Saldırı üzerine bölgeye polis ve Özel Hareket timi, sağlık ekipleri sevk edildi. Sanat merkezinin çevresinde güvenlik şeridi oluşturuldu. Tedavileri yapılan 3 yaralının sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

SALDIRGAN ÇATIŞMADA ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Teslim olmayan Mevlüt Mert Altıntaş özel harekat polisiyle çatıştı, ölü olarak ele geçirildi. Bunun ardından içeriye alınan sağlık ekibi tarafından Rus Büyükelçi Andrey Karlov çıkarıldı. Saldırıdan ancak 30-40 dakika sonra ambulansla Güven Hastanesi’ne kaldırılan Karlov’a doktorlar müdahale edebildi. Doktorların kalp masajı yaptığı görülen Büyükelçi Karlov, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Polis olayla ilgili saldırganın kimliğinin belirlenip, bağlantılı olduğu kişi yada kişileri yakalamak için çalışma başlattı.

SIRTINDAN VURDU

Hürriyet Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek olayla ilgili şunları söyledi: "Bizim Ankara büromuzdan muhabirimiz Haşim Kılıç olayla ilgili fotoğrafı çeken muhabirimiz. Kamçatka fotoğrafları sergisi vardı. Büyükelçi konuşurken saldırgan önce havaya ateş ediyor. Sonra büyükelçiyi sırtından vurmuş. Daha sonra salonu boşaltmış. İçeride bir kez daha büyükelçiyi tekrar vurmuş. İçeri polis kimliği göstererek girdiği öne sürüldü. Takım elbiseli kravatlı ve silahlı bir şekilde içeri giriyor"

HERKES KORUMASI SANDI

Hürriyet fotomuhabiri Haşim Kılıç yaşananları şöyle anlattı: "Rus büyükelçiliğinin düzenlediği bir fotoğraf sergisi vardı. Konuşma sırası büyükelçiye geldiğinde bizim koruma olduğunu düşündüğümüz, siyah takım elbiseli bir adam büyükelçinin arkasında duruyordu. Bir anda havaya ateş açtı. Ardından büyükelçiyi vurdu.

Saldırgan daha çok Halep'le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi. İnsanlar dışarı çıkarken birkaç el daha ateş etti büyükelçinin bedenine. Sanırım o esnada bir mermide davetlilerden birinin ayağına geldi. İçeride yaklaşık 100 kişi vardı davetli olarak tamamını boşalttı. İnsanlar kaçarken büyükelçiye birkaç el daha ateş etti". Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin güvenlik görevlileri ise saldırganın içeriye polis olduğunu söyleyip girdiği bilgisini paylaştı. 

GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI

Rus Büyükelçi Karlov’a düzenlenen silahlı saldırıda serginin yapıldığı salonda bulunan görgü tanığı, olayı şöyle attı:

"Arkadan ve çok yakından, silah kullanmayı bilen biri. Yoksa başka yaralılar da olurdu. O hizadan seken kurşunlarla daha ciddi yaralanmalar da olurdu. Büyükelçi konuşurken arkadan koruma kimliği ile giren bir kişi. Silahı ile güvenliği atlatıyor koruma kimliği ile giriyor içeri. Güvenliği sahte kimlikle atlatmış. Büyükelçi son açılış konuşmasını yaparken, 1 ya da 2’inci dakikada vuruldu. Yerde yatarken, hareketsizdi. Hiçbir kıpırtı yoktu. Sanıyorum kaybettik. En az beş el ateş etti ve yerde yatarken bir el daha ateş etti. Halep’in intikamını aldığını söyledi. 'Halep’te sizin biz sizin gibi sivillere sıkmıyoruz, biz mermilerimizi size sıkıyoruz, bombalarımızı size atıyoruz’ anlamında sözler söyledi, şokun içinde aklımda kalanın özeti bu."

İKİNCİ KATA ÇIKTI, OPERASYONLA ÖLDÜRÜLDÜ

Karlov'u yaraladıktan sonra binanın ikinci katına çıktığı öğrenilen saldırgan ile özel harekat polisleri arasında çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından saldırgan etkisiz hale getirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da olay yerinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. 



DİĞER VİDEOLARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!