Soma'da kurulması planlanan termik santral

Güncelleme Tarihi:

Somada kurulması planlanan termik santral
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 15:23

- Yırca Mahallesi Muhtarı Akın, termik santralin kurulması planlandığı alandan sökülen zeytin ağaçlarının sayımının ilgililerce yapıldığını, sökülen ağaçların yediemin olarak kendisine teslim edildiğini bildirdi - Muhtar Akın: "Zaten kendimize ait olan malı yedi emin olarak teslim alıyoruz" - Avukat Namak: "Danıştay'ın iptal kararı vermesi durumunda arazi sahibi olarak, zararı ve muhtemel kazanç kayıplarının giderilmesi için tazminat davası açacağız"

Haberin Devamı

MANİSA (AA) - Yırca Mahallesi Muhtarı Mustafa Akın, termik santralin kurulması planlandığı alandan sökülen zeytin ağaçlarının sayımının ilgililerce yapıldığını, sökülen ağaçların yediemin olarak muhtarlığa teslim edildiğini bildirerek "Kendimize ait olan ağaçları yedi emin olarak teslim aldık" dedi.

Akın, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Yırca’da termik santralin kurulması planlandığı alandan sökülen ağaçların İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerince sayımının yapıldığını bildirdi.

Ekiplerin, 4 bin 700'ü köklenmiş, 980 ve 760'ı ise değişik zamanlarda kesilmiş olmak üzere toplam 6 bin 110 zeytin ağacının söküldüğünü kayıt altına aldığını ifade eden Mustafa Akın, tespitin ardından sökülen ağaçların Soma Mal Müdürlüğü tarafından yediemin olarak Yırca Mahalle Muhtarlığı'na teslim edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ağaçların halen söküldükleri alanda durduğunu hatırlatan muhtar Akın, "İlçe Tarım Müdürlüğü sökülen ve kesilen zeytin ağaçlarını yediemin olarak teslim almamızı, almamamız durumunda şirkete teslim edileceğini bildirdi. 'Ağaçlar bizim malımız neden şirkete teslim ediliyor' diyerek teslim aldım. Kendimize ait olan ağaçları yedi emin olarak teslim aldık" ifadesini kullanarak, kararı tuhaf karşıladığını belirtti.

- "Danıştay kararına göre tazminat davası açacağız"

Bölgede arazisi bulunan ve "ağaç nöbeti" tuttuğu sırada özel güvenlik personelince "darp edildiği", "ellerinin kelepçelenerek hürriyetinin engellendiği" gerekçesiyle suç duyusunda bulunan Avukat Hasan Namak ise, kesilen zeytin ağaçların tespitinin yapılması ve yediemin olarak muhtara teslim edilmesini "doğal süreç" olarak gördüklerini belirtti.

Bakanlar Kurulu'nun "acele kamulaştırma" kararına ilişkin Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini, "acele kamulaştırmanın iptali" için açılan davanın da köylünün lehine sonuçlanmasının yüksek ihtimal olduğunu savunan Namak, şöyle konuştu:

"Olay özel mülkiyet alanında meydana geldi. Kesilen ağaçların sahiplerine iadesi gerekiyor. Zeytinciliği koruyan kanun kapsamında ağaç kesimine para cezası verilse de konu özel mülkiyet alanında yaşandığı için aynı zamanda 'mala zarar verme' suçu oluşmuş durumda. Verilen zararlar tazminata konu olacaktır. Danıştay'ın iptal kararı vermesi durumunda arazi sahibi olarak, zararı ve muhtemel kazanç kayıplarının giderilmesi için tazminat davası açacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Soma'nın Yırca mahallesinde kurulması planlanan termik santrale karşı çıkan köylüler ve bazı sivil toplum kuruluşları arazide "zeytin ağaçlarının sökülmesini engellemek için nöbet tutmuş, firma tarafından görevlendirilen özel güvenlikçiler ile nöbetteki köylüler arasında yaşanan arbedenin ardından çok sayıda zeytin ağacı iş makineleri tarafından sökülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!